Kaikki huiput haluavat heittää Pitkämäen keihäällä – ”Meille muille on kunnia käyttää sitä"

Jokaisella huippuheittäjällä on valtava määrä keihäitä, mutta Tero Pitkämäki omistaa yhden erityisen keihään, jolla kaikki haluavat heittää.

Tällä Pitkämäen heittämällä keihäällä haluavat heittää kaikki huippuheittäjät. Kuva: Tomi Hänninen

Thomas Röhler heitti sillä hiljattain 93,90 metriä. Antti Ruuskanen voitti sillä Suomen mestaruuden Porissa vuonna 2015 ennätyslukemillaan 88,98. Keshorn Walcott on heittänyt sillä ennätyksensä 90,16. Monet Andreas Thorkildsenin ja Tero Pitkämäen huikeista kaksinkamppailuista käytiin sillä. Pitkämäen keihäs on aikojen saatossa lentänyt pitkälle monen heittäjän kädestä.

- Se vaan tuntuu oikealta. Kun saan sen käteeni, tiedän, että voin heittää niin pitkälle kuin haluan, Keshorn Walcott sanoo.

- Se leijailee todella kauniisti, kun sen heittää suoraan, Thomas Röhler jatkaa.

Kaksikko puhuu keihäästä niin lämpimään sävyyn, että voisi kuvitella kyseessä olevan elävä olento. Se on kuitenkin aivan tavallisen näköinen keihäs, violettivalkoraitainen, kulunut ja vähän pihkainen.

- Tässä on juuri oikeanlainen jäykkyys. Se on jäykkä, mutta heitettävä. Yleensä jos on oikein jäykkä keihäs, niin sitä on hankala heittää, Pitkämäki selittää.

- Uusissa keihäissä narukerä on pehmeä, eikä siitä saa otetta. Tässä keihäässä se on jo kulunut ja pihkainen ja siksi se sopii parhaiten käteen, suomalainen jatkaa.

Juuri pihkaan liittyy se, miksi kenen tahansa ei oikeastaan sopisi koskea suomalaisen keihääseen. Sääntöjen mukaan kisaan saa viedä oman keihään, mutta sitä saavat käyttää kaikki muutkin.

- Osa heittäjistä käyttää pihkaa ja osa magnesiumia. Ottaa todella päähän, jos joku käy sotkemassa hyvän keihään magnesiumilla. Sääntöjen mukaan niin voi tehdä, mutta kisan jälkeen saa kyllä kuulla kunniansa, pihkamieheksi Pitkämäen tavoin tunnustautuva Röhler manaa.

Jos kaikki heittävät samalla keihäällä, syntyy toinenkin ongelma.

- Ei minua harmita, että muut heittävät keihäälläni niin hyvin, mutta jos heitetään vain yhdellä keihäällä, niin sitä saa koko ajan odottaa. Se aiheuttaa kiirettä valmistautumisiin, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäki panttasi keihästä Roomassa – ”Halusin sekoittaa Thomasin kuvioita”

Kesäkuun alkupuolella käydyssä Rooman Timanttiliigan kilpailussa muut heittäjät joutuivat pettymään, kun Pitkämäki ei yllättäen tuonutkaan suosikkikeihästään kisaan.

- Halusin sekoittaa Thomasin kuvioita, suomalainen heittää vitsillä.

- Jos hän teki sen tahallaan, niin ei ainakaan onnistunut, Röhler kuittaa.

- Ehkä pääsyy oli kuitenkin se, että halusin itsekin totutella muihin keihäisiin, Pitkämäki selittää.

Saksalainen heitti Rooman kisassa 90,06 omalla keihäällään.  Pitkiä heittoja syntyy siis muillakin keihäillä, mutta miksi juuri Pitkämäen keihäs on monelle niin erityinen?

- Se on varmasti osittain henkinen juttu. Totta kai on muitakin hyviä keihäitä, mutta siihen yhteen luotan kaikista eniten, Röhler selittää.

- Sitä paitsi se on Teron keihäs ja Tero on niin kokenut heittäjä, että meille muille on kunnia saada käyttää sitä. Siinä on pala keihäänheiton legendaa.

MM-kultaa ei ratkaista Pitkämäen superkeihäällä

Arvokisoihin omia keihäitä ei saa viedä, mikäli kisajärjestäjillä on tarjota vastaava malli. Pitkämäen ihmekeihään kaltainen keppi on lähes poikkeuksetta löytynyt arvokisajärjestäjien valikoimasta, joten elokuun alussa Lontoossa tuskin heitetään tällä yksilöllä.

- Aion kyllä pyytää Teroa ottamaan sen mukaan. Minä voin vaikka kantaa sen, jos hän ei jaksa, Walcott tarjoutuu.

Timantit eivät ole ikuisia

Pitkämäen keihäs on jo 12 vuotta vanha, eikä se kestä enää kovin kauan. Se on jo nyt lähellä jäädä kisaa edeltävään tarkastukseen.

- Meinaa olla niin ja näin, että onko se jo liian takapainoinen. Joutuu laittamaan maalia tohon kärkeen, että se menee läpi, Pitkämäki kertoo.

Suomalainen ei osaa varmaksi sanoa, kumman ura loppuu ensin - hänen vai keihään.

- Se on siinä ja siinä. Kärki ainakin pitää vaihtaa, jos meinaan tällä urani loppuun asti heittää.

- Harjoituksissa en ole heittänyt tällä enää 7-8 vuoteen, tämä on vain kilpailuväline.