1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. suunnistus

Unohtakaa golf, tässä on aikamme eliittilaji – miksi pomot hurahtivat suunnistukseen?

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan suunnistuksen harrastajista valtaosa on paitsi korkeakoulutettuja myös työelämässä johtavassa asemassa.

Tutkimus tehtiin vuosi sitten Lappee-Jukolan yhteydessä. Kuva: Tomi Hänninen

ENO. Yksi Jukolan viestin ja koko suunnistuslajin hienouksista on se, että metsän syleilyssä jokainen kilpailija on yhdenvertainen. Arkielämän statukset ja saavutukset unohtuvat, kun maastossa aivot tekevät töitä vain kartanluvun ja maaliin selviämisen eteen. Kisa-asussa kaikki ovat samanlaisia.

Mutta kun Joensuun Enoon pystytetyn Jukolan kylän raitilla kohtaa täyden seitsenjäsenisen viestijoukkueen, voi käydä seuraavanlaisen ajatusleikin: suurella todennäköisyydellä joukkueen jäsenistä vähintään neljä – siis yli puolet – on korkeakouluja käynyttä porukkaa.

Viime vuoden Lappee-Jukolan yhteydessä teetetty kävijätutkimus osoittaa mielenkiintoisen tilastofaktan. Tutkimuksen mukaan viestiin osallistujista peräti 69 prosentilla oli korkeakoulutausta. Lisäksi 58 prosenttia vastaajista työskenteli johtavassa asemassa.

Tutkimustuloksen mukaan suunnistus on aikamme eliittilaji. Onko suunnistuksesta tullut uusi golf?

"Toimitusjohtaja houkutteli"

Juho Mäkiaho on lähes täydellinen Jukolan kävijän stereotyyppi. Ainoa kauneusvirhe on se, että sijoitusammattilaisena siivilissä työskentelevälle Mäkiaholle Enon vuoden 2017 kilpailu on vasta elämän ensimmäinen Jukola.

– Innolla lähden vastaanottamaan sitä hienoutta, mitä metsässä tulee vastaan. Toki tavoitteena on huippusuoritus sillä omalla tasolla, muun muassa työporukan tutuista kootun Pihkaniskat 4 -joukkueen ankkurina suunnistava Mäkiaho ennakoi Yle Urheilulle.

– Mukaan minut houkutteli suunnistusta 1980-luvulta asti harrastanut toimitusjohtajani.

Mikä ihme saa työelämässä menestyvän ihmisen lähtemään vapaa-ajalla metsään rämpimään? Perinteisiä eliittilajeja, kuten tennistä ja golfia, voi yleensä harrastaa aivan asutuksen liepeilläkin.

– Henkilökohtaisesti vastapaino tulee siitä, että pääsee liikkumaan luonnossa – myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tulee lähdettyä sinne luonnon pariin liikkumaan ja juoksemaan, Mäkiaho näkee.

– Suunnistus vaatii sekä keskittymistä siihen hetkeen että kestävyyttä ja juoksukuntoa. Se tuo kivasti virkeyttä ja jaksamista siihen jokapäiväiseen arkeen. Erityisesti kun tehdään paljon päätetyötä ja istutaan kokouksissa, niin se auttaa jaksamaan virkeänä koko päivän.

"Vastapaino arjen raskaalle työlle"

Kaiken nähnyt, pitkän linjan suunnistusmies ja Joensuun Jukolan markkinointipäällikkönä toimiva Börje Vartiainen on Juho Mäkiahon kanssa samoilla linjoilla: töiden vastapainoksi kelpaavista harrastuksista suunnistus on yksi parhaista.

– Lajina tämä on sellainen, että kun otat kartat kouraan ja lähdet tuonne metsään juoksemaan, siinä mieli irrottautuu kaikista muista päivän ja illan asioista, arjen rytmistä. Ja siitä oravanpyörästä, jos puhutaan johtavassa asemassa toimivista henkilöistä, Lappee-Jukolassa tehdyn tutkimuksen hyvin tunteva Vartiainen virkkoo.

– Suunnistajien keskuudessa, kun ei pysähdytä edes vain Jukolan viestiin, niin kyllä tämä tutkimustulos on minun mielestä oikea havainto.

Kolmekymmentä vuotta suunnistuksen parissa toiminut Vartiainen vahvistaa, että kyseessä on muutos, muttei yhtäkkinen sellainen. Koulutettujen osallistujien lisääntyminen on ollut pitkään kasvanut trendi.

Vartiaisen mukaan suunnistus paitsi vapauttaa, myös antaa paljon eväitä työelämään.

– Työpaikoilla kiinnitetään enenevissä määrin työntekijöiden hyvinvointiin huomiota. Liikuntana suunnistus on sellainen muoto, joka sekä lisää työhyvinvointia ja jaksamista että myös eheyttää ja kiinteyttää työporukkaa.

Ei vain älyköille

Suunnistusharrastus jatkanee kasvuaan korkeakoulutettujen suomalaisten parissa. Julkisuudessa ilmiölle kasvonsa on antanut esimerkiksi Olympiakomitean korkein johto, jossa sekä puheenjohtaja Timo Ritakalliolla että uudella toimitusjohtajalla Mikko Salosella on molemmilla vankka suunnistustausta.

Suunnistuksen on mielletty olevan älykkölaji, ja tutkimustuloksen voi tulkita tukevan väitettä. Tuoreempaan harrastajakuntaan kuuluva ja lauantaiyönä elämänsä ensimmäiseen Jukolan viestiin starttaava Mäkiaho on kuitenkin toista mieltä. Hänet vei aikanaan mukanaan ajatus itsensä haastamisesta.

– Elämässä on hyvä olla tavoitteita. Pikkuveli (Arttu Mäkiaho) voitti yhdistetyn nuorten maailmanmestaruuden vuosi takaperin ja päätin siinä vaiheessa, että itselläkin on vielä jotain saavutettavaa. Tässä on hyvä yrittää ylittää omia rajojaan, Mäkiaho kuvaa ajatuksiaan suunnistuksesta.

Mäkiahon mukaan suunnistaa voi siis jokainen – koulutukseen, työhön ja älyyn katsomatta.

– Enkä edes pidä itseäni hirveän älykkäänä, Mäkiaho nauraa.