Suora

  • MotorSport Extra: Rallicrossin SM
  • Yleisurheilun joukkue-EM
  • Yleisurheilun Euroopan joukkuemestaruuskilpailun superliiga
  • Jalkapallon FIFA Confederations Cup 2017: MEX - RUS
  • Jalkapallon FIFA Confederations Cup 2017: NZL - POR
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tiesitkö, miksi suunnistaja kastelee aina kenkänsä ennen lähtöä?

Kolminkertainen Jukolan mestari Jere Pajunen kertoi Yle Urheilulle, mitä kaikkea Enon metsiin katoavat kisaajat mukanaan kantavat.

urheilu
Jukolan viesti vauhdissa
Jukolan taikayö vauhdissa.Tomi Hänninen

ENO. Suunnistuksessa tarvitaan paitsi suuntavaistoa ja kartanlukutaitoa myös juoksukuntoa ja kykyä edetä metsässä ripeällä tahdilla. Suunnistajan sotisopa onkin yleensä kevyt, mutta myös välttämättömiä varusteita on.

Yle Urheilu pyysi Suomen kansalliseen kärkeen vuosia kuulunutta ja kolmesti Jukolan mestaruutta juhlinutta Jere Pajusta listaamaan viestikisan tärkeimmät ja oleellisimmat kisavarusteet.

- Aloitetaan siitä, että suurimmalla osalla on päällään suunnistusasu. Se on kevyttä materiaalia, joka kastuu, mutta myös kuivuu helposti, Pajunen kertoo Joensuun Jukola 2017 -järjestäjätahon paita päällään.

Pajunen, 30, on juossut Jukolan viestejä 15-vuotiaasta asti, mutta tänä vuonna hän ei ole mukana. Enon metsät ovat viime vuoden lopulla Kalevan Rastista ruotsalaiseen IFK Lidingö’n siirtyneelle konkarille sääntöjen mukaan liian tutut.

- Sen lisäksi Jukolassa on otsalamput mukana. Ne ovat nykypäivänä aika tehokkaita, parin tunnin akut laitetaan akkuliivillä selkään, Pajunen jatkaa.

Ikonisissa Jukola-kuvissa pimeästä metsästä tuikkivatkin otsalamppujen valot. Pajusen mukaan harrastelijan erottaa tosikisaajasta kuitenkin juuri lamppujen tehosta.

- Kaikilla huippujoukkueilla on viimeisen päälle lamput, ja ne ovat tosi kirkkaita. Eli jos kuvissa tai metsässä näkyy häilyvä lamppu, niin todennäköisesti kyse ei ole huippusuunnistajasta.

Lisäksi suunnistajien arsenaaliin kuuluvat luonnollisesti kartta, kompassi ja rasteilla ”leimattava” EMIT-kortti. Huippusuunnistajat kantavat yleensä mukanaan myös näiden varakappaleita.

- Ja tätä nykyä huippujoukkueilla on tietysti myös gps-lähettimet, joiden avulla voi seurata heidän etenemistään metsässä, Pajula muistuttaa.

Tätä gps-lähettimien dataa lukevat myös Ylen toimittajat ja selostajat, jotka raportoivat kilpailua kanavan katsojille ja kuuntelijoille.

Suunnistustossut kuvassa
Tässä ovat Jukolassakin käytettävät suunnistustossut.Tomi Hänninen

Entäs ne kengät?

Kokeneet suunnistajat usein viilaailevat ja virittelevät varustustaan ennen kilpailuja. Oli kyse sitten varmaksi koetusta ehostuksesta tai pahaisesta taikauskosta, tapahtuu virittelyä ja ”tuuninkia” Pajusen mukaan niin harrastelijoissa kuin huippujoukkueissakin.

Tunnetuin suunnistuskikkailun nippelitieto lienee kenkien kasteleminen ennen lähtöä. Miksi?

- Suunnistuskengät kuivuessaan hivenen kutistuvat ja saattavat käpristyä, koska ne ovat osittain nahkaa. Sen takia ne kastellaan. Ja itse olen huomannut myös sen, että vaikkeivat kengät tuntuisikaan pieniltä, saattavat ne silti kuivina hiertää juostessa, Pajunen valaisee.

- Märissä kengissä saa myös nauhat tarpeeksi tiukalle, kun kenkä on juuri sen kokoinen, mitä se tulee kisassakin olemaan.

Märät kengät eivät välttämättä kuulosta kaikkein houkuttelevimmalta ajatukselta. Pajusen mukaan monot kannattaa kuitenkin ennen kisaa kastella säällä kuin säällä.

- Muuten saattaa lähteä kynnet, tulee rakkoja kantapäihin ja muuta tämmöistä. Ja jos kengät kastuvat vasta metsässä, ne saattavat tuntua väljiltä jaloissa, Pajunen vinkkaa.

Suosittelemme

Tuoreimmat