Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Mäkäräinen ja Laukkanen hyppäävät tuntemattomaan – "Kartan katsomisesta 20 vuoden tauko"

Ampumahiihtäjät Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen pääsevät tänään näyttämään taitonsa suunnistuksessa.

suunnistus

Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen hyppäävät miltei tuntemattomaan, kun ampumahiihtäjinä kunnostautuneet Pohjois-Karjalan kasvatit debytoivat suunnistuksen Venlojen viestissä.

Juhlavasti 40:ttä kertaa kilpailtava naisten viesti järjestetään Laukkasen kotikonnuilla Joensuun Enossa.

Pummit kadoksissa -hyväntekeväisyysjoukkueen täydentävät jääkiekkoilun olympiapronssimitalisti Kirsi Hänninen ja tämän työkaveri Saana Vuorinen.

Tänään kello 14 alkavan aloitusosuuden juoksee Laukkanen, joka saapui Pohjois-Karjalaan suoraan Norjan-lumileiriltä.

- Kartan katsomisesta on 20 vuoden tauko. Opiskelin Norjassa karttamerkkejä innolla, kertoo Laukkanen. Hän päätti viime keväänä ampumahiihdon maailmancup-kautensa kahteen perättäiseen voittoon.

Mäkäräiselle suunnistus on lajina tutumpi. Hän on ehtinyt käydä tänä keväänä iltarasteilla kahdesti. Tavoite kesää kohti on yleensä ollut juosta 5-10 kertaa kartan ja kompassin kera.

- Liperin Pärnävaarassa olen käynyt iltarasteilla. Suunnistus on laji, josta tykkään tosi paljon, vaikken sitä osaa, ampumahiihdon takaa-ajon kuuden vuoden takainen maailmanmestari tuumi vaatimattomasti.

Pohjoiskarjalainen maasto on periaatteessa molemmille tuttua. Mutta vain periaatteessa.

- On tullut suunnistettua Euroopan alpeilla, eikä siellä ole karttamerkkeinä suppia ja muurahaispesiä, Mäkäräinen naurahtaa.

Tuleeko jälleen pummeja?

Pummit kadoksissa -joukkueen nimi viittaa sekä suunnistukseen että ampumahiihtoon. Pummeja eli huteja voi tulla molemmissa.

Toisen osuuden suunnistava Mäkäräinen lähtee leikkiin nöyrällä mielellä.

- Kartan kanssa metsään lähteminen on meillekin iso haaste, lähinnä ollaan totuttu kiertämään 150 metrin ympyrää merkityllä reitillä, hän viittaa Jukola-järjestäjien verkkosivuilla ampumahiihdon sakkokierroksiin.

Ensimmäistä kertaa Venlojen viestissä suunnistavat Mäkäräinen ja Laukkanen eivät tunnustaudu jännittäjiksi.

- Tiedätkö, mistä jännitys tulee? Siitä, että tietää osaavansa jotain. Täällä siitä ei ole pelkoa, Laukkanen kiteyttää itseironisesti.

Järjestäjät odottavat, että Joensuu-Jukolaan saapuu yhteensä noin 16 500 suunnistajaa. Enon Harpatin maastojen läheisyydessä olevilla telttailualueilla alkoi vilske tästä aamusta lähtien.

Joensuu-Jukola suorina lähetyksinä TV2:ssa ja Yle Puheessa. Venlojen viesti starttaa kello 14 ja Jukolan viestiyö pääsee vauhtiin kello 23.

Lue lisää:

Tiesitkö, miksi suunnistaja kastelee aina kenkänsä ennen lähtöä?

Unohtakaa golf, tässä on aikamme eliittilaji – miksi pomot hurahtivat suunnistukseen?

Suosittelemme

Tuoreimmat