Mäkäräinen ja Laukkanen hyppäävät tuntemattomaan – "Kartan katsomisesta 20 vuoden tauko"

Ampumahiihtäjät Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen pääsevät tänään näyttämään taitonsa suunnistuksessa.

suunnistus
Mari Laukkanen kuvassa
Mari Laukkanen valmiina Venlojen viestiin. Tomi Hänninen

Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen hyppäävät miltei tuntemattomaan, kun ampumahiihtäjinä kunnostautuneet Pohjois-Karjalan kasvatit debytoivat suunnistuksen Venlojen viestissä.

Juhlavasti 40:ttä kertaa kilpailtava naisten viesti järjestetään Laukkasen kotikonnuilla Joensuun Enossa.

Pummit kadoksissa -hyväntekeväisyysjoukkueen täydentävät jääkiekkoilun olympiapronssimitalisti Kirsi Hänninen ja tämän työkaveri Saana Vuorinen.

Tänään kello 14 alkavan aloitusosuuden juoksee Laukkanen, joka saapui Pohjois-Karjalaan suoraan Norjan-lumileiriltä.

- Kartan katsomisesta on 20 vuoden tauko. Opiskelin Norjassa karttamerkkejä innolla, kertoo Laukkanen. Hän päätti viime keväänä ampumahiihdon maailmancup-kautensa kahteen perättäiseen voittoon.

Mäkäräiselle suunnistus on lajina tutumpi. Hän on ehtinyt käydä tänä keväänä iltarasteilla kahdesti. Tavoite kesää kohti on yleensä ollut juosta 5-10 kertaa kartan ja kompassin kera.

- Liperin Pärnävaarassa olen käynyt iltarasteilla. Suunnistus on laji, josta tykkään tosi paljon, vaikken sitä osaa, ampumahiihdon takaa-ajon kuuden vuoden takainen maailmanmestari tuumi vaatimattomasti.

Pohjoiskarjalainen maasto on periaatteessa molemmille tuttua. Mutta vain periaatteessa.

- On tullut suunnistettua Euroopan alpeilla, eikä siellä ole karttamerkkeinä suppia ja muurahaispesiä, Mäkäräinen naurahtaa.

Tuleeko jälleen pummeja?

Pummit kadoksissa -joukkueen nimi viittaa sekä suunnistukseen että ampumahiihtoon. Pummeja eli huteja voi tulla molemmissa.

Toisen osuuden suunnistava Mäkäräinen lähtee leikkiin nöyrällä mielellä.

- Kartan kanssa metsään lähteminen on meillekin iso haaste, lähinnä ollaan totuttu kiertämään 150 metrin ympyrää merkityllä reitillä, hän viittaa Jukola-järjestäjien verkkosivuilla ampumahiihdon sakkokierroksiin.

Ensimmäistä kertaa Venlojen viestissä suunnistavat Mäkäräinen ja Laukkanen eivät tunnustaudu jännittäjiksi.

- Tiedätkö, mistä jännitys tulee? Siitä, että tietää osaavansa jotain. Täällä siitä ei ole pelkoa, Laukkanen kiteyttää itseironisesti.

Järjestäjät odottavat, että Joensuu-Jukolaan saapuu yhteensä noin 16 500 suunnistajaa. Enon Harpatin maastojen läheisyydessä olevilla telttailualueilla alkoi vilske tästä aamusta lähtien.

Joensuu-Jukola suorina lähetyksinä TV2:ssa ja Yle Puheessa. Venlojen viesti starttaa kello 14 ja Jukolan viestiyö pääsee vauhtiin kello 23.

Lue lisää:

Tiesitkö, miksi suunnistaja kastelee aina kenkänsä ennen lähtöä?

Unohtakaa golf, tässä on aikamme eliittilaji – miksi pomot hurahtivat suunnistukseen?

Suosittelemme

Tuoreimmat