Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Challenge Cup: Savo Volley - Kamnik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Juoksukamera vie katsojan suoraan Jukolan poluille – kuvaajalta vaaditaan kuntoa

Ylen Jukolan televisiolähetyksissä liikutaan välillä suunnistajien mukana metsässä. Mystisen tasaisesta videokuvasta vastaa todellinen kahden hengen erikoisyksikkö.

suunnistus
Juoksukamerakuvaaja Janne Mononen valmiina metsäosuudelle.
Juoksukamerakuvaaja Janne Mononen valmiina metsäosuudelle.Tomi Hänninen

*ENO. *Jukolan viesti on tiedetysti raskas urakka. Suunnistajien lisäksi myös Ylen lähetyksien yhteydessä läpi yön töitä paiskiva tekninen henkilökunta joutuu fyysisesti koville.

Kovin urakka on eittämättä televisiolähetyksen juoksukamerakuvaajilla. Nämä erinäisin action-kamera-virityksin varustetut, kovakuntoiset kameramiehet lähtevät suunnistajien matkaan yhteislähdössä ja seuraavat heitä myös metsän poluilla.

Televisiokuvassa juoksukameran taltioima metsä viuhuu ohitse huikean todentuntuisesti: oksat kopisevat, kun kamerahenkilö väistelee vastaan tulevaa risukkoa.

- Harmittaa vain vähän, kun tuli jälkeenpäin kuulin, että käsi olisi vilahtanut kuvissa. Oli niin paljon väisteltävää puustoa, action-kameran kanssa Venlojen viestissä juossut Janne Mononen manaa avausosuuden jälkeen.

- Mutta toisaalta sain myös korvanappiini tiedon, että tuli hyvää kuvaa!

Juoksukamerakuva on televisiosta katsottuna harvinaisen hypnoottista. Parhaimmillaan se muistuttaa hyperrealistista videopeliä.

Juosten tehtyä videokuvausta varten tarvitaan kuitenkin kovakuntoinen kaveri – tai entinen huippu-urheilija kuten Mononen.

- Itse olen hiihtänyt kilpaa. Ja suunnistanut myös Jukolassa vuodesta 2003 asti, maailmancup- ja SM-tasolla hiihtänyt Mononen kertaa vaatimattomasti taustaansa.

- Mutta jos ollaan ihan rehellisiä, niin ei se oikeasti niin rankkaa ole. Alussa tuli hiki, kun täällä on niin sairaan kuuma. Mutta sitten metsän varjossa jo helpotti.

Gimbaali nollaa heilumisen

Juoksukamerakuvaajan varustus pursuaa tekniikkaa. Selässä kannettava lähetysreppu takaa suoran videokuvan, mutta itse kamera on varsin pieni – vain noin nyrkin kokoinen.

Juoksukamerakuvaajan varustus suorastaan pursuaa erilaisia johtoja.
Juoksukamerakuvaajan varustus suorastaan pursuaa erilaisia johtoja.Tomi Hänninen

Action-kameraa tukee gimbaali, joka häivyttää tärinän ja tekee videokuvasta tasaisen. Pomppuisa polulla juoksukin näyttää gimbaalin ansiosta töllöstä katsottuna sulavalta.

- Mutta toki olin välillä myös kyykyssä, annoin vain kilpailijoiden juosta ohitse ja otin still-kuvaa, Mononen kertoo.

Ylen lähetysten juoksukamerakuvasta vastaa Jukolassa kaksi miestä. Mononen ja Timo Mikkola olivat mukana myös viime vuonna, jolloin Lappeenrannassa väkeä piiskasi armoton sade.

- Silloin oli rankempaa. Kaikki vaatteet kastui. Tauolla ne ehti hädin tuskin kuivata, kun piti jo mennä takaisin maastoon, Mononen muistelee.

Fyysisesti kovin koetus lienee puolestaan Paimiossa kaksi vuotta sitten kisattu Louna-Jukola.

- Mikkolan Timo liikkui rastien välillä maastopyörällä. Hän laski, että juoksua kertyi 25 kilometriä ja maastopyöräilyä 45 kilometriä.

Jukolan viesti miesten osalta alkaa kello 22.45 Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Suosittelemme

Tuoreimmat