Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Patrik Laine maksoi hienolla NHL-debyyttikaudellaan myös kovia oppirahoja: "NHL on raaka maailma"

Patrik Laineen tulokaskausi jääkiekkoliiga NHL:ssä oli ehdottomasti kovin suomalaispelaajan sisääntulo NHL:ään sitten Teemu Selänteen huikean debyyttikauden vuonna 1993.

NHL
Patrik Laine
Patrik LaineAOP

Patrik Laine, 18, oli yksi päättyneen NHL-kauden 2017 kiehtovimmista ja seuratuimmista pelaajista. Laineen 36 maalia ja vaikkapa kolme hattutemppua eivät jättäneet ketään kylmäksi.

Nuori suomalaistähti haluaa pitää jalat tiukasti maassa kaiken hehkutuksen jälkeenkin. Laine tietää tarkasti, mitä pelaaminen maailman johtavassa jääkiekkoliigassa tarkoittaa.

- NHL on maailman paras liiga ja sen mukaan siellä on minunkin pelattava. Pelissä on koko ajan oltava hereillä. NHL:ssä ei saa tulla kertaakaan ”ohivaihtoja” ja sen olen huomannut itsekin, Laine toteaa syksyllä Ylellä esitettävässä Urheilu-Suomi-dokumenttisarjan haastattelussa.

Laine joutui kokemaan pelillisesti myös huonoja hetkiä. Esimerkiksi pelikauden alkupuoliskolla Philadelphia mätti Winnipegia vastaan neljä maalia ja Laine oli jäällä jokaisen maalin aikana.

- Jos joku asia ei onnistu jossakin vaihdossa, se on heti unohdettava ja keskityttävä vain seuraavaan mahdollisuuteen. Tappioita tai rökäletappioita ei NHL:ssä saa jäädä murehtimaan, hän pohtii.

- Paljon tuli oppia kauden aikana, ja toivottavasti saisin niitä kokemuksia hyödynnettyä tulevallakin kaudella.

Laineen silmät avautuivat myös rajusta keskinäisestä kilpailusta pelipaikoille.

- Jos et ole kunnossa NHL:ssä, et pääse pelaamaankaan. Siellä on iso määrä pelaajia, jotka ovat valmiit ottamaan paikkasi joukkueessa. NHL on kyllä raaka maailma.

- NHL:ssä on turha selitellä mitään. Jos et ole kunnossa, pelipaikka lähtee alta, Laine muistuttaa.

Ominaisuuksia kehitettävä – iso työmaa edessä

Patrik Laineen hieno tulokaskausi ei ollut jatkuvaa riemumarssia NHL:n parrasvaloissa, vaan hän sai maksaa ajoittain koviakin oppirahoja. Tammikuussa Buffalon Jake McCaben kova avojään taklaus aiheutti Laineelle aivotärähdyksen ja kahden viikon pakollisen huilin peleistä.

Laine tietää, että 18-vuotias pelaaja ei ole vielä fyysisestikään täysin valmis yli 80 ottelun mittaisen runkosarjan rajuun rutistukseen.

- Työmaata on paljon edessä. Minun on tultava koko ajan kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi, hän myöntää Ylelle antamassaan haastattelussa.

NHL:ssä yksilöiltä vaaditaan entistä parempia ominaisuuksia. Liiga on nyt dynaamisten ja huippunopeiden luistelijoiden areena. Huippuunsa viety pelinopeus, salamannopea reagointi sekä pelaamisen sähäkkyys asettavat yksilöille huimat vaatimukset.

- Pelaamiseni on tultava terävämmäksi, sillä NHL-peli pienessä kaukalossa on jatkuvaa suunnanmuutospelaamista, Laine analysoi.

- Vastustajat yrittävät horjuttaa sinua koko ajan eli sen takia kaukalossa on oltava koko ajan varuillaan ja hereillä. Siksi pelaamisen on oltava terävää, hän painottaa.

Patrik Laine antoi haastattelun Ylellä esitettävään Urheilu –Suomi-dokumenttisarjaan. Sarja nähdään syksyllä Ylen kanavilla.

Suosittelemme

Tuoreimmat