Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Videotarkistukset kuohuttavat jalkapallon MM-esiturnauksessa: ”Ihmiset eivät ymmärrä sääntöä kovin hyvin”

Venäjällä pelattavassa MM-esiturnauksessa nähtiin sunnuntaina yhteensä neljä videotarkistusta. Kaikki pelaajat ja valmentajat eivät suhtaudu uudistukseen ilomielin.

jalkapallo
Eduardo Vargas.
Eduardo Vargas.AOP

Jalkapallon maanosaliitojen mestaruusturnauksessa Confederations Cupissa käytössä olevat videotarkistukset ovat kuohuttaneet.

Sunnuntain otteluissa Portugalin avausmaali hylättiin 2-2 – tasapeliin päättyneessä ottelussa Meksikoa vastaan. Chileltä puolestaan hylättiin ja hyväksyttiin yksi maali 2–0 –voitossa Kamerunia vastaan. Yhteensä videotarkistus tehtiin neljä kertaa sunnuntain otteluissa.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan mukaan tuomarit voivat käyttää videotarkistuksia korjatakseen vain selkeitä virheitä rangaistuspotkutilanteissa ja paitsioissa, joissa maali on mahdollinen.

Selkeäksi virheeksi Fifa on määritellyt tilanteen, jossa ”lähes kaikki neutraalit osapuolet pitävät päätöstä virheellisenä”.

Chilen päävalmentaja Juan Antonio Pizzi pitää sääntöä vaikeana pelaajille.

– Tällä on vaikutusta pelaajien tunteisiin ja kokemuksiin kentällä, vaikka ratkaisu onkin oikea, Pizzi toteaa.

Fifan erotuomaripäällikkö Massimo Busacca arvioi viime vuonna, että yksi ”selkeä virhe” korjataan joka neljännessä tai viidennessä pelissä. Kamerunin belgialaisvalmentaja Hugo Broos oli Pizzin kanssa samoilla linjoilla videotarkistuksista.

– Jos tätä tapahtuu useamman kerran pelissä, niin se ei ole kovin mielekästä pelaajille, Broos varoitti.

Suurinta kritiikkiä on herättänyt videotarkistusten kesto. Fifa asetti tarkistusten keston tavoiteajaksi kuusi sekuntia. Sunnuntain otteluissa tarkistukset kestivät kuitenkin vähintään 30 sekuntia. Esimerkiksi Chilen pelaajat olivat ehtineet juhlia ensimmäisen puoliajan alussa avausmaaliaan villisti ja olivat siirtymässä suorittamaan aloituspotkua ennen kuin päätuomari näytti videotarkistusta.

Portugalin ja Meksikon ottelussa eniten hämmennystä herätti tuomari Nestor Pitanan ratkaisu tarkistaa Portugalin 2–1 –johtomaali videolta. Soaresin maali näytti täysin selkeältä ja lopulta se hyväksyttiinkin.

– Se on uusi sääntö. Jos se hyödyttää jalkapalloa, niin se on hyvä, Portugalin päävalmentaja Fernando Santos muotoili.

– Mutta meidän täytyy olla varovaisia, koska mielestäni ihmiset eivät ymmärrä tätä uutta sääntöä kovin hyvin.

Fifan puheenjohtaja on Gianni Infantino aiemmin tukenut ideaa siitä, että videotarkistuksia käytettäisiin ensi vuoden MM-kisoissa Venäjällä. Sääntömuutoskomitean odotetaan ottavan kantaa asiaan ensi maaliskuussa. Aiemmin videoita jalkapallossa on hyödynnetty maaliviivateknologiassa. Sen avulla voidaan tarkistaa, kävikö pallo maalissa.

Lue myös:

Chile löi Kamerunin - videotuomiot jälleen isossa roolissa

Portugali ja Meksiko tasasivat pisteet - videotuomarit pääsivät tositoimiin

Näin seuraat Confederations Cupin taistoja TV2:ssa ja Yle Areenassa

Lähteet: AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat