Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Kommentti: Las Vegasin NHL-joukkuetta on mahdotonta ennustaa – Kekäläinen tulisilla hiilillä

NHL:n laajennusjoukkue Las Vegas Golden Knights sai tarjolla olevista pelaajista listat eteensä sunnuntaina. Lopullista joukkuetta on silti edelleen lähes mahdotonta ennustaa.

NHL
Jarmo Kekäläinen
Jarmo Kekäläinen joutuu jännittämään Vegasin laajennusdraftin tuloksia.LEHTIKUVA

VANCOUVER. Sunnuntaina se vihdoin käynnistyi. Nimittäin laajennusjoukkue Las Vegas Goldin Knights- joukkueen kokoaminen. Seuran GM George McPhee sai sunnuntaina käsiinsä muiden joukkueiden tekemät listat, mistä paljastuu näiden suojaamat ja toisaalta tarjolle jääneet pelaajat.

Ja toden totta tarjolla on koviakin nimiä.

Suojaamattomista hyökkääjistä Nashvillen James Neal, Ottawan Bobby Ryan, Minnesotan Eric Staal, New York Islandersin Brock Nelson ja Floridan Johathan Marschessault – esimerkkeinä - ovat kaikki paitsi laadukkaita, myös menneellä kaudella hyvin onnistuneita yksilöitä.

Vapaista agenteista Las Vegas voisi alkaa neuvotella vaikkapa San Josen Joe Thorntonin tai Patrick Marleaun kanssa. Tai Montrealin Aleksander Radulovin kanssa. Puolustajiksi tarjolla on muun muassa Anaheimin Sami Vatanen, Minnesotan Matt Dumba, Columbuksen Jack Johnson, Ottawan Marc Methot tai vaikkapa vapaana agenttina oleva Washingtonin Kevin Shattenkirk.

Näin yksinkertaista leikki ei kuitenkaan ole.

Kanadalaiskanavat TSN ja Sportsnet kertoivat sunnuntaina mahdollisesti jo tehdyistä sopimuksista, joiden nojalla Las Vegas jättäisi valitsematta joitakin pelaajia, jotka seurat ovat jättäneet tarjolle. Eri lähteiden mukaan Las Vegasilla olisi sopimus olisi tehtynä ainakin Anaheimin, New York Islandersin ja Columbuksen kanssa.

Suomeksi: tarjolla voi olla pelaajia, jotka eivät oikeasti ole tarjolla. Tai jotka ovat tarjolla, mutta joita suojatakseen seurat ovat valmiita luopumaan varausvuoroista ja/tai pelaajista.

Voi siis hyvinkin olla, että Las Vegas jättää esimerkiksi Sami Vatasen rauhaan, vaikka tämä houkuttelevasti tarjolla onkin. Columbuksen suomalais-GM Jarmo Kekäläinen lienee yksi tulisimmilla hiilillä laajennusdraftin kanssa olleista managerista. Etenkin Joonas Korpisalo ja hyökkääjä Josh Anderson lienevät pelaajia, joita Kekäläinen ei haluaisi menettää.

Kumpaa näistä mahdollisesti jo tehtynä oleva sopimus koskee? Vai molempia? Mene ja tiedä.

Vaikka tarjolla on valtava kasa pelaajia, Vegasin lopullista joukkuetta on lähes mahdotonta ennustaa. Pelkästään maalivahteja on tarjolla sellainen määrä, että lopullista kaksikkoa on vaikea arvata. Pittsburghin Marc-Andre Fleury lienee Vegasin ykkösmaalivahti, mutta toimiiko kakkosena Antti Raanta vai Philipp Grubauer? Vai Jonathan Bernier? Vai Petr Mrazek?

Jopa kaiken kokenut Roberto Luongo on jätetty Floridan toimesta suojaamatta.

Las Vegasilla on keskiviikkoon (kello 17.00 Suomen aikaa) asti aikaa tehdä valintansa. Se saa valita jokaiselta joukkueelta yhden pelaajan niin, että mukana on vähintään neljätoista hyökkääjää, yhdeksän puolustajaa ja kolme maalivahtia. Palkkakuluja näiden sopimuksista pitää kertyä 43,8 miljoonaa taalaa.

Vegas ja McPhee ovat lisäksi tehneet viime päivinä hyvin tiettäväksi halukkuutensa neuvotteluihin. Vaikka tarjolla on hyviä pelaajia, seura lienee vähintäänkin yhtä kiinnostunut varausvuoroista kuin tarjolla olevista pelaajista. Pitkässä juoksussa varaustyön kautta tuleva omavaraisuus on muutamaa lyhyen tähtäimen veteraanipelaajaa arvokkaampaa, ja McPhee ymmärtää tämän.

Ja siksi Vegas ottaa mielellään vastaan kärkikierrosten varausvuoroja tälle kesälle vastineeksi lupauksesta jättää jokin pelaaja rauhaan. Näitä kauppoja on todennäköisesti odotettavissa vielä ennen keskiviikkoa. Varmaa on vain, että halvalla Las Vegas ei seuroille vastapalveluksia tee – varausvuorojen tulee olla hyviä.

Lisäksi osa Vegasin poimimista pelaajista tulee todennäköisesti vain kauppatavaraksi. Saattaa hyvinkin olla, että Las Vegas ottaa joltakin seuralta pelaajan vain kaupatakseen tämän välittömästi (tai myöhemmin) eteenpäin. Moni seura tulee kolkuttelemaan McPheen ovea yrittäessään hankkia pelaajaa toisaalta Vegasin kautta. Ja tälle touhulle Golden Knights nyt miettii hintaa.

Kaikki avaimet ovat tällä hetkellä Vegasin käsissä.

Suomalaisittain tilanne on yhtä kimurantti.

Las Vegas nappaa Anaheimista todennäköisesti toisen kaksikosta Sami Vatanen-Josh Manson. Jos Vatasta ja Mansonia miettii pelaajatyyppeinä, Vatasen lähtö Vegasiin tuntuisi ehkä järkevämmältä. Vatasen kaltaisia hyvin liikkuvia ja käsistään taitavia puolustajia Ducksilla nimittäin riittää enemmän kuin omiin tarpeisiin.

Josh Manson sen sijaan on kovaotteinen peruspakki, jota vastaan on äärimmäisen inhottava pelata. 25-vuotias Manson on kaikkea sitä, mitä Kevin Bieksa edustaa Ducksin alakerrassa, mutta kaikilla osa-alueilla parempi. Ja ennen kaikkea nuorempi. Se, kumpi kaksikosta lähtee, jää nähtäväksi.

Vatasen ohella Antti Raanta ja Joonas Korpisalo ovat edelleen laajennusdraftin kuumia suomalaisnimiä. Vegas voisi hyvinkin käyttää Raantaa kakkosmaalivahtina, mutta toisaalta myös kauppatavarana. Raanta on osoittanut olevansa laadukas kakkosvahti NHL-tasolla, joten kysyntää lienee muuallakin.

Korpisalo sen sijaan on huomisen huippumaalivahti, joka kelpaisi Vegasille varmasti. Korpisalon tapauksessa on kuitenkin monta tekijää, sillä Golden Knights poimisi Columbuksesta varmasti ilolla myös Josh Andersonin. Tässä palaammekin aiemmin mainittuun sopimukseen seurojen välillä: ketä se koskee ja kuka on suojassa?

Vaikka tarjolla on peräti 22 suomalaispelaajaa – osa Euroopassa jo pelaavia – monen on vaikea nähdä liikkuvan. Voisiko edellä mainitun kaksikon lisäksi esimerkiksi Erik Haula, Jori Lehterä tai Kari Lehtonen olla jokerivalintoja Las Vegasille – kuka mihinkin tarkoitukseen?

Kyllä, mutta Vegasin palapelissä on yksinkertaisesti niin monta liikkujaa, että liikkeitä on edes turha yrittää ennustaa. Mukana on paitsi kahden seuran välisiä sopimuksia, myös mahdollisia skenaarioita, mihin liittyy useampikin seura. Näitä käänteitä ei ennusta Ylen säätoimituksen esimies Seija Paasonenkaan.

On siis parempi antaa ammattilaisten tehdä työnsä ja tyytyä seuraamaan sivusta keskelle kesää mukavaksi vaihteluksi tarjottua pelaajakauppasirkusta.

Lue myös:

Las Vegasin uusi joukkue voi valita 22 suomalaisesta – NHL julkaisi suojatut pelaajat

Suosittelemme

Tuoreimmat