Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 18.7.
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa
  • Urheiluruutu

Miksi jalkapallon supertähtien veropetokset ovat nyt pinnalla? – tässä kolme syytä

Jose Mourinhon, Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin verojen maksamista on puitu paljon viime aikoina.

urheilu
Cristiano Ronaldo (vas.) Lionel Messi.
Cristiano Ronaldo (vas.) ja Lionel Messi ovat viime aikoina olleet jalkapallonurmien tapahtumien sijaan olleet otsikoissa muista tekosistaan.AOP

Viime aikoina jalkapallon supertähdet ovat olleet paljon julkisuudessa epäiltynä tai tuomittuina veropetoksista.

Tuoreimpana tapauksena nousi esiin tiistaina menestyksekkään portugalilaisvalmentaja Jose Mourinhon syyte verojenkierrosta. Espanjalaisviranomaisten mukaan Mourinho on kiertänyt kuva-oikeuksista saamiaan tulojaan 3,3 miljoonan euron edestä vuosina 2011–2012.

Viime viikolla toista supertähteä Cristiano Ronaldoa vastaan nostettiin syytettä 14,7 miljoonan euron arvoisesta veronkierrosta. Ronaldon epäillään kiertäneen veroja pääosin Neitsytsaarilla toimivien yhtiöiden kautta. Ronaldonkin tapauksessa veropetokset liittyvät kuvaoikeuksista saatuihin tuloihin vuosina 2011–2014.

Viime vuonna Lionel Messi tuomittiin 21 kuukauden vankeustuomioon ja kahden miljoonan euron sakkotuomioon 4,1 miljoonan euron arvoisista veropetoksista vuosina 2007–2009. Espanjan korkein oikeus päätti pitää tuomion voimassa toukokuun lopussa. Messi oli kiertänyt kuvaoikeuksista saatuja tuloja Belizessä, Britanniassa, Sveitsissä ja Uruguayssa toimivien yhtiöiden kautta.

Veropetosepäilyjen taustalla ovat lakimuutokset ja espanjalaisviranomaisten tarkempi veroasioiden tutkiminen. Lisäksi jalkapalloilijat ja veroviranomaiset ovat eri mieltä siitä, kuinka paljon kuvaoikeustuloista on ansaittu Espanjassa verrattuna ulkomaihin.

Vielä vuonna 2003 kun englantilainen David Beckham siirtyi Real Madridiin, niin hän sai nauttia poikkeuksellisista verovapauksista. Silloin Espanjassa yritettiin houkutella maahan ulkomaalaista työvoimaa. Heille oli vain 24 prosentin verotuskatto. Se on vain noin puolet siitä, mitä yli miljoonan vuositulot ansaitsevat espanjalaiset maksavat itse.

Myöhemmin lakipykälä tuli tunnetuksi ”Beckhamin lakina” ja se auttoikin monen jalkapallon supertähden siirtymisessä Espanjan kentille. Cristiano Ronaldo siirtyi esimerkiksi Manchester Unitedista Real Madridiin vuonna 2009 monen muun supertähden perässä.

Etuuden vei pois kuitenkin myöhemmin puhjennut talouskriisi. Vuonna 2010 lakia eivät voineet enää hyödyntää ulkomaalaiset, jotka tienasivat yli 600 000 euroa vuodessa.

Samaan aikaan veroviranomaiset pääsivät paremmin selville erilaisista peiteyrityksistä.

– Pakoilun ero on erittäin pieni näissä tapauksissa. Viime vuosina Espanjan veroviranomaiset ovat tehostaneet jalkapalloilijoiden ja heidän yritystensä tarkkailua. He tarkastelevat, ovatko yritykset pelkkiä bulvaaneja vai oikeasti taloudellisesti aktiivisia, Espanjan verotarkastajien liiton puheenjohtaja Carlos Cruzado avaa BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Esimerkiksi Ronaldon tapauksessa espanjalaiset viranomaiset sanovat, että yksi Ronaldon yhtiöistä toimii peiteyrityksen tavoin. Sillä ei ole muuta liiketoimintaa kuin Ronaldon kuva-oikeuksien ostaminen ja sen jälkeen niiden luovuttaminen Irlannissa toimivalle yritykselle, joka hallitsee viranomaisten mukaan oikeasti Ronaldon kuva-oikeuksien myyntiä.

Supertähdet ovat kiistäneensä tehneensä mitään väärin. He perustelevat maksaneensa 20 prosentia veroja kuvaoikeuksiaan, vaikka jalkapallotähtien edustajien mukaan yli 90 prosenttia tuotoista on tullut Espanjan ulkopuolella. Tämä johtuu supertähtien tunnettavuudesta ympäri maailman.

– Verotoimisto ajattelee selvästi, että jos hänelle maksetaan tiettyjen kenkien, paitojen tai lippisten pitämisestä päällä Espanjassa, niin he eivät voi väittää ansainneen tulojaan ulkomailla, Cruzado sanoo.

Lähteet: AP, Reuters, BBC

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat