1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Tässä NHL-varaustilaisuuden viisi kuumaa suomalaisnimeä – huippuvalmentaja analysoi tulevia kärkivarauksia

Suomalaispelaajia varataan varmuudella heti ensimmäisellä kierroksella NHL:n tulevassa varaustilaisuudessa Chicagossa.

Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Jääkiekkoliiga NHL:n varaustilaisuus järjestetään viikonloppuna Chicago Blackhawksin kotihallissa. Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä huudetaan ensimmäinen varauskierros eli 31 pelaajaa.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Jussi Ahokas uskoo, että ensimmäisellä varauskierroksella huudetaan useamman suomalaispelaajan nimi.

- Olisihan se hienoa, jos suomalaispelaajia menisi viisi tai jopa kuusi ykköskierroksella. Ehkä tärkeämpää on kuitenkin se, että kahdella ensimmäisellä kierroksella varattaisiin 7-8 suomalaista. Se kertoisi paljon Suomen jääkiekon kehityksestä, Ahokas toteaa Yle Urheilulle.

Seuraavassa päävalmentaja Ahokas analysoi tarkemmin viittä potentiaalista ykköskierroksen suomalaisvarausta.

Miro Heiskanen, HIFK / Puolustaja, 17-vuotias

Kuva: Tomi Hänninen

- Erittäin hyvä pelikäsitys ja kiekollisesti taitava. Korostan, että Miron pelikäsitys on poikkeuksellinen. Hän osaa antaa aina järkevän, peliä edistävän syötön. Ylivoimalla pystyy syöttämään laadukkaasti ja tekemään oikeat ajoitukset. Miro luistelee myös hyvin.

- Kehitettävä kohde hänellä on fyysinen pelaaminen sekä laukominen.

Eeli Tolvanen, Boston College / Laitahyökkääjä, 18-vuotias

Eeli Tolvanen, Pikkuleijonat Kuva: Yle/Tommi Seppälä

- Nopea maalintekijä, ”snaipperi”. Himokas pelaaja, hieman jopa epätyypillinen suomalainen pelaajatyyppi. Eeli haluaa laukoa ja ratkaista pelejä, hyvät kiekolliset taidot ja poikkeukselliset maalintekijän lahjat.

- Hän pystyy tekemään nopeita kiekollisia ratkaisuja, mutta luistelu voisi olla parempaa. Myös fysiikka ja voima ovat hänelläkin kehitettäviä kohteita tulevina vuosina, samoin molempiin suuntiin pelaaminen.

Kristian Vesalainen, HPK / Laitahyökkääjä, 18-vuotias

Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

- Kristian on luisteluvoimainen pelaajatyyppi, jolla on ok kiekolliset taidot. Kaipaa silti lisää röyhkeyttä ajaa tilanteet maalille asti sekä kykyä käyttää paremmin kroppaansa hyväksi kaukalossa.

- Hän on fyysisiltä ominaisuuksiltaan todella vahva ikäisekseen. Kristian on hyvä kahden suunnan hyökkääjä.

Juuso Välimäki, Tri-City Americans (WHL) / Puolustaja, 18-vuotias

Juuso Välimäki maajoukkuepaidassa. Kuva: AOP

- Juuso on johtajatyyppi, liiderin taidot omaava persoona. Hän on hyvä harjoittelija. Erinomainen kamppailijatyyppi jäällä ja osaa pelata hyvin kiekolla. Juusolla on paljon samoja piirteitä kuin Olli Määtällä.

- Hänen pitää kehittyä vielä luistelussa, erityisesti luistelun käännöksissä.

Urho Vaakanainen, SaiPa / Puolustaja, 18-vuotias

Urho Vaakanainen Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

- Urho on kokonaisvaltainen puolustaja, jolla on hyvät perustaidot eli luistelu ja ok kiekolliset taidot. Hän on tasaisen vahva pelaaja monella pelin osa-alueella. Urholla ei ole mitään yhtä erityistä huippuominaisuutta vaan peruspelaaminen on hyvällä tasolla.

- Hyvä pelikäsitys ja hyvä alivoimapelaaja. Urhon tärkein kehityskohde pelaajana on siniviivapelaaminen ja laukominen.