Hyppää sisältöön

Taika Nummi avasi suunsa nuorten naisurheilijoiden ongelmista – "Olen treenannut ihan liikaa"

Suomen paras kilpakävelijä painottaa kommunikaatiota nuorten naisurheilijoiden oireyhtymän välttämiseksi.

Taika Nummi. Kuva: SUL

Urheilupiireissä hätkähdettiin kesäkuun alussa, kun kilpakävelyn huippulupaus Taika Nummi kertoi avoimesti kärsimistään terveysongelmista Helsingin Sanomien haastattelussa. Suomen paras naiskävelijä on 19-vuotiaana esimerkki niin sanotusta naisurheilijan kolmiosta, oireyhtymästä, joka aiheutuu suhteellisesta energiavajeesta. Ravintoa saadaan liian vähän suhteessa harjoitusten aiheuttamaan kulutukseen.

Haastattelun hetkellä Nummi hioi vielä kuntoaan kohti tulevan kesän kisoja, mutta viikkoa myöhemmin peli vihellettiin poikki ja kävelijän kausi päättyi jo ennen kuin se kunnolla alkoikaan.

- Olen treenannut ihan liikaa ja siihen nähden saanut ihan liian vähän energiaa. Se on johtanut siihen, että luuni eivät ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. On tullut vammoja ja muita terveysongelmia, jotka ovat estäneet huipulla treenaamisen, Nummi kertoo Yle Urheilulle.

Nummi sanoo ongelmien alkaneen hänen omalla kohdallaan pitkälti siitä, ettei hän tiennyt asioista tarpeeksi. Hän painottaakin avoimempaa keskustelua, jossa valmentajat ja asiantuntijat uskaltavat ottaa asioita esille nuorten urheilijoiden kanssa.

- Kommunikaatio on ihan älyttömän tärkeätä. Esimerkiksi kuukautisista täytyy uskaltaa puhua. Ne ovat normaali asia kuten syöminen, juominen tai nukkuminen. Olisi ihanaa, jos valmentajat tajuaisivat, miten pienikin kysymys kuukautisista voi auttaa ihan hirveästi nuoren urheilijan eteenpäin menemisessä.

Lue myös: Naisurheilijan kolmio vei Saga Yli-Hannukselan kuoleman porteille asti