Hyppää sisältöön

Tyttären vakava syömishäiriö vei Yli-Hannukselan perheen läpi "maanpäällisen helvetin"

Nuoren urheilijan ongelmavyyhtiä voi olla vaikea huomata, vaikka perheessä olisi entinen ammattiurheilija ja terveydenhoitaja.

Gita ja Saga Yli-Hannuksela. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Saga Yli-Hannukselan tarina on karu esimerkki, mihin pienestä alkanut ongelmavyyhti voi nuoren urheilijatytön elämässä johtaa. Eikä syömishäiriössä ole kyse vain yhden nuoren taistelusta, vaan vyyhdissä on mukana koko perhe.

- Se on ihan maanpäällinen helvetti. Vanhempina yritimme samalla turvata muille lapsille mahdollisimman tervettä ja tavallista arkea. Samalla pyrimme hoitamaan tytärtä, joka on todella vakavasti sairas, äiti Gita Yli-Hannuksela kuvaa.

Saga Yli-Hannukselalla energianpuute ja liiallinen harjoittelu johtivat vakavaan syömishäiriöön, joka oli viedä maailmanmestaripainijan tyttäreltä hengen. Perheenkin oli vaikea päästä ongelmaan kiinni, sillä sairauden ensimerkit menivät vanhemmiltakin ohi.

- Se on osoitus siitä, miten hankalaa sairaus on havaita. Meillä on talossa entinen urheilija ja valmentaja sekä terveydenhoitaja. Sisarukset sanoivat meille, että ettekö te huomaa Sagan välttelevän yhteisiä ruokailuja. Vasta siihen huomiota kiinnittäessä kuva alkoi piirtyä aika nopeasti, Gita kertoo.

"Sairaus, jonka kanssa ei yksin pärjää"

Saga selvisi, mutta Yli-Hannukselan perheessä tarkkaillaan yhä syömishäiriön varalta, vaikka juuri nyt kaikki meneekin hyvin. Siinä onkin äidin oppi myös muille nuorten urheilijoiden vanhemmille.

- Silmät pitää olla auki ja kaikki tuntoaistimet tarkkana tämän sairauden kanssa. Liian pitkään ei saa odottaa, oikeastaan ei saa odottaa yhtään. Se on sairaus, jonka kanssa yksin ei vain pärjää.

Saga Yli-Hannukselalla ravinnon tarkkailu ja liiallinen harjoittelu etenivät vakavaan syömishäiriöön asti, mutta jo aiemmat vaiheet niin sanotusta naisurheilijan oireyhtymästä voivat olla tuhoisia urheilu-uran kannalta. Tukiverkoston on oltava ympärillä hereillä, paitsi urheilijan, myös toistensa suuntaan.

- Syömishäiriö on sairaus, joka huijaa ihan kaikkia. Kaikkien keskinäinen yhteistyö on avainasemassa. Syömishäiriö on myös sellainen, että sitä eivät läheisetkään voisi ymmärtää, vaikka he haluaisivat, Gita sanoo.

Saga ja hänen perheensä haluavat kertoa muutaman vuoden takaisesta tilanteesta Yle Urheilulle, koska toivovat tarinan auttavan Sagan kohtalotovereita.