1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Tähtitarinan ensimmäinen luku kirjoitetaan juhannusyönä – NHL-legendoihin verratulle suomalaislupaukselle povataan upeaa uraa

Miro Heiskanen nousi 17-vuotiaana Helsingin IFK:n liigajoukkueen ykköspuolustajaksi. Ensi yönä hänet varataan NHL:ään, todennäköisesti ensimmäisten joukossa.

Miro Heiskanen
Miro Heiskanen, 17, on noussut HIFK:hon ja Nuoriin Leijoniin - verrataan jo Joni Pitkäseen

Yle Urheilu tapasi Miro Heiskasen ennen nuorten MM-kisoja. Katso henkilökuva tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

– Aikoinaan Joni Pitkänen oli hänen ikäisenään vähän samantyyppinen. Kyllä sieltä kova lupaus on odotettavissa.

Näin HIFK:n apuvalmentaja ja entinen SM-liigapuolustaja Pekka Kangasalusta luonnehti 17-vuotiasta Miro Heiskasta joulun alla. Nuori puolustaja oli syyskaudella murtautunut HIFK:n miesten joukkueeseen. Eikä pelkästään murtautunut – Heiskanen pelasi illasta toiseen yli 20 minuuttia ottelussa.

Joni Pitkänen oli Heiskasen ikäisenä kaudella 2000–01 Kärppien lupaava rivipuolustaja. Pitkänen on tosin syntynyt syyskuussa, joten hän oli varausikäinen NHL:ään vasta seuraavalla kaudella, jolloin hän kuului SM-liigan parhaisiin kiekollisiin puolustajiin.

Philadelphia Flyers varasi Pitkäsen kesällä 2002 koko tilaisuuden neljäntenä. Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä on Heiskasen vuoro. Hänet varataan NHL:ään arvioiden mukaan jopa kolmantena (Dallas Stars) tai neljäntenä (Colorado Avalanche) pelaajana. Heiskasta pidetään ikäluokkansa parhaana puolustajana, ja häntä on verrattu Pohjois-Amerikassa Nicklas Lidströmin ja Scott Niedermayerin kaltaisiin NHL-legendoihin.

– Miro menee korkealla numerolla, se on ihan selvää. Jos vertaa ikäluokan muihin puolustajiin, vaikka [Urho] Vaakanaiseen, niin kyllä Miron potentiaalin odotusarvo on ihan eri tasolla, HIFK:n päävalmentajana viime kaudella toiminut Antti Törmänen sanoo.

Pitkänen teki NHL:ssä komean uran, joka jatkuisi yhä ilman kohtalokasta loukkaantumista. Hän takoi parhaimmillaan kaudessa 46 tehopistettä. NHL-seurat uskovat Heiskasen pystyvän samanlaisiin saavutuksiin. Siksi hänen nimensä huudetaan ensi yönä ensimmäisten joukossa.

– Miro on pelaaja, joka pystyy muovautumaan peliin kuin peliin. Jääkiekko on mennyt pelinä siihen suuntaan, että muovautumiskykyä tarvitaan, joten hänet varataan kympin sakissa varmasti, Törmänen sanoo.

Introvertti luonne

Heiskanen on kolmen viime kauden aikana ottanut joka vuosi harppauksen seuraavalle tasolle: ensin B-junioreihin, sitten A-nuoriin ja lopulta HIFK:n liigajoukkueeseen. Poikkeuksellisen Heiskasesta tekee, että hän on noussut saman tien avainrooleihin tasolla kuin tasolla.

– Hänen oppimiskäyränsä on kyllä todella nopea. Pari juttua kun sanoo, hän ymmärtää heti ja se oppimisen vauhti on nopeaa. Siinä huippupelaajien eron huomaa nopeasti, Törmänen sanoo.

Miro Heiskanen teki tällä kaudella kaksi runkosarjamaalia HIFK:ssa. Kuva: AOP

Vuosi sitten Heiskanen oli tuore 18-vuotiaiden maailmanmestari, joka harjoitteli liigajoukkueen kanssa, mutta hänen kaavailtiin pelaavan HIFK:n A-nuorissa.

"Edarin" pahamaineiseen pukukoppiin asteli ujo nuorukainen.

– Hän on hiljainen kaveri. Vaikka hän vetäisi kymmenen vuotta NHL:ssä, ei hän mene koppiin henkselit paukkuen. Miro on rauhallinen ja tavallaan introvertti. Hän seuraa, mitä tapahtuu, eikä ala ottaa jöötä kopissa.

Nopeasti selvisi, että kaukalossa Heiskanen oli kaikkea muuta kuin ujo. Nuoren puolustajan kypsät esitykset harjoituksissa vakuuttivat valmennusjohdon. A-nuoret jäivät ilman luottopakkiaan.

– Heti kun menimme jäälle huomasin, että tämä jätkä tulee pelaamaan meillä, Törmänen kertoo vuotta myöhemmin.

– Hän tekee kaukalossa oikeita asioita. Tietää, että kun on ahdasta, kiekko pitää panna pois ja tajuaa milloin täytyy pitää kiekkoa ja lähteä tukemaan hyökkäyksiä. Hän pelaa jääkiekkoa, kuten sitä kuuluu pelata.

Heiskanen sai runsaat 23 minuuttia peliaikaa heti liigauransa toisessa ottelussa. Ensimmäinen liigamaali syntyi Kärppien verkkoon kolmannessa SM-liigapelissä. Syyskauden otteet vakuuttivat myös Nuorten Leijonien valmennusjohdon, joka valitsi Heiskasen alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen.

Väsymys iski kesken kauden

Heiskanen oli joukkueen nuorin pelaaja, mutta tapansa mukaisesti hän otti itselleen ison roolin. Heiskanen sai paljon vastuuta joukkueen kapteenin Olli Juolevin pakkiparina.

Nuorten MM-turnaus oli Suomelta katastrofi. Joukkue hävisi alkusarjassa kolme peräkkäistä ottelua, minkä jälkeen päävalmentaja Jukka Rautakorpi sai potkut. Sarjapaikka säilyi Jussi Ahokkaan komennossa vasta Latviaa vastaan pelatun kaksiosaisen karsinnan jälkeen.

Vaikean turnauksen jälkeen HIFK:hon palasi väsynyt nuorimies.

– Kyllähän sen näki, ettei se ollut sama Miro, joka hän oli vaikkapa lokakuussa. Kroppa reagoi siihen väsymykseen ja myöhemmin hän tuli kipeäksi ja oli pidempään poissa, Törmänen kertoo.

Heiskanen oli sivussa kokoonpanosta tammikuun lopussa ja maaliskuun alussa. Kun hän palasi kaukaloon kesken pudotuspelisarjan TPS:ää vastaan, epäonnistuneen MM-turnauksen aiheuttama väsymys oli kadonnut.

Kahdeksassa pelaamassaan pudotuspeliottelussa Heiskanen oli HIFK:n ykköspuolustaja.

– Se, mikä Mirossa on ollut hyvää, että kun tulee tiukka paikka, häneltä löytyy se paras suoritus. Hän ei ala jännittää tai muuta. Totta kai se välillä meni yli ja hänestä näki, että nyt hän haluaa vähän liikaa hyökätä joka vaihdossa, mutta 90-prosenttisesti se meni juuri niin kuin pitää.

Miro Heiskanen tänä keväänä Pikkuleijonissa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kausi päättyi alle 18-vuotiaiden MM-turnaukseen, jossa Heiskanen näytti, miksi hän haluaa hyökätä joka vaihdossa. Seitsemässä MM-ottelussa syntyi 12 (2+10) tehopistettä, mikä on pisteen vähemmän kuin puolustajien kaikkien aikojen ennätys. Heiskanen antoi hopeamitaliin päättyneessä turnauksessa kykyjenetsijöille aikamoiset näytöt ennen kesän varaustilaisuutta.

– Korostan, että Miron pelikäsitys on poikkeuksellinen. Hän osaa antaa aina järkevän, peliä edestävän syötön. Ylivoimalla hän pystyy syöttämään laadukkaasti ja tekemään oikeat ajoitukset. Miro luistelee myös hyvin. Kehitettävä kohde hänellä on fyysinen pelaaminen sekä laukominen, Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Ahokas arvioi.

Ensi kaudella olympialaisiin?

Onnistuneen vuoden aikana osa Heiskasen ujoudesta on karissut pois, vaikka suupalttia hänestä ei saa tekemälläkään. Varaustilaisuuden alla Heiskanen sanoi itsevarmasti uskovansa, että hänet varataan ensimmäisenä puolustajana.

– Se on mahdollista, sillä olen hyvä kahden suunnan puolustaja. Uskon olevani paras puolustajista, jotka kykenevät pelaamaan molemmissa päissä kenttää, Heiskanen sanoi NHL:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Vuosi sitten lähes identtisen kommentin antoi Juolevi, jonka Vancouver Canucks varasi koko tilaisuuden viidentenä pelaajana. Jos Törmäseltä kysytään, Heiskanen on vielä lahjakkaampi pelaaja kuin Juolevi.

– Kun Miro pääsee seuraavalle tasolle pelaamaan, hän oppii siitä saman tien lisää. Miron kohdalla voi puhua olympialaisista ja MM-kisoista, jotka ovat ensi kaudella mahdollisia. Ne olisivat niitä seuraavia steppejä, jos hän jatkaa Euroopassa, Törmänen sanoo.

Heiskanen on itse sanonut aikovansa pelata vielä ensi kauden HIFK:ssa, mutta tulevalla NHL-organisaatiolla lienee sanansa sanottavana asiaan.

– Viiden vuoden päästä toivon olevani NHL:ssä. Joukkueella ei ole niin väliä, kunhan vaan pääsisi pelaamaan sinne, Heiskanen sanoi syksyllä.

Heiskasen NHL-tarinan ensimmäinen luku kirjoitetaan juhannusyönä. Nykyisellä kehitystahdilla läpimurtoa tuskin tarvitsee odottaa viittä vuotta.

**NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros alkaa lauantaiyönä klo 2.00. **

Lue myös:

Tässä NHL-varaustilaisuuden viisi kuumaa suomalaisnimeä – huippuvalmentaja analysoi tulevia kärkivarauksia