Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Maajoukkuevalmentaja Markkasen Bulls-siirrosta: "Valmis valtaamaan ihmisten sydämet"

Mikko Larkas uskoo, että Chicago on Lauri Markkasen uran alulle hyvä paikka. Hänen mukaansa Chicago osoitti myös haluavansa nuoren suomalaisen.

urheilu
Lauri Markkanen
Lauri MarkkanenAOP

Lauri Markkanen joutui heti NBA:n varaustilaisuudessa kohtaamaan ammattiurheilun raa'an maailman. Markkanen varattiin Minnesotan seitsemännellä varausvuorolla. Mutta jo ennen sitä Minnesota oli kaupannut seitsemäntenä varattavan pelaajan oikeudet Chicagoon.

Varaustilaisuuden aikana NBA-komissaari Adam Silver vahvisti, että siirto oli tapahtunut. Helsinki Seagullsin päävalmentaja Mikko Larkas, joka kuuluu myös maajoukkueen valmennukseen ja Yle Urheilun asiantuntijakaartiin, on sitä mieltä, että siirto oli hyvä.

– Minusta tuntuu, että Chicago on Laurille aika hyvä paikka, Larkas kommentoi perjantain vastaisena yönä.

– Hän pääsee joukkueeseen, joka todella haluaa hänet ja oli valmis vaihtamaan erittäin ison pelaajan pois, jotta saa Laurin.

Larkas viittaa Bulls-tähti Jimmy Butleriin, jonka Chicago kauppasi Minnesotaan. Markkanen, Kris Dunn ja Zach LaVine tulivat toiseen suuntaan.

– Ei Chicago näitä liikkeitä olisi tehnyt, jos ei olisi Lauriin luottoa.

Michael Jordanin perintö

Chicago Bulls tunnetaan erityisesti 1990-luvun menestysvuosistaan. Kaikkien aikojen koripalloilija Michael Jordan toi yhdessä Scottie Pippenin kanssa kaupunkiin kuusi mestaruutta vuosina 1991–1998. Vuoden 1998 voitto on jäänyt Bullsin edelliseksi mestaruudeksi.

– Bulls on menestyksekäs ja perinteikäs organisaatio, Larkas kertoo.

– NBA:n mittapuulla se on hyvin hoidettu seura, jolla on varmasti keinot kasata hyvä joukkue ensi kaudeksi.

Loistava menneisyys on saanut chicagolaiset odottamaan paljon joukkueeltaan. Markkasen tapauksessa siihen törmättiin jo perjantain vastaisena yönä sosiaalisessa mediassa. Fanit ja media eivät olleet tyytyväisiä siihen, että Butler päästettiin menemään. Kuinka paha paikka United Center -areena tulee suomalaiselle syksyllä olemaan?

– Joukkueiden välillä tapahtuu varmasti vielä liikehdintää. Miten vihainen kukakin on nähdään vasta, kun tämä ilta on nähty loppuun, Larkas rauhoittelee.

–Joka tapauksessa tämä on iso harppaus, ja kaikilla noin alhaisen varausvuoron pelaajilla on isot paineet. Täytyy todistaa, että voi pelata seuraavalla tasolla.

Markkasta maajoukkueessa ohjannut valmentaja ei kuitenkaan hetkeäkään epäile, etteikö poika pärjäisi.

– En usko, että häneen paineet kauheasti vaikuttavat. Hän pelaa koripalloa sen takia, että sitä aidosti rakastaa ja on siinä erittäin hyvä, Larkas sanoo.

– Uskon, että hän on valmis valtaamaan ihmisten sydämet Chicagossa, vaikka fanit olisivatkin pettyneitä Butlerin lähtöön.

Vastuuta välittömästi kauden alusta

Bulls on ainakin osittaisen uudelleenrakennuksen edessä oleva joukkue. Viime kaudella se kauppasi vanhaan kaartiinsa kuuluneett Derrick Rosen, Joakim Noahin ja Pau Gasolin eteenpäin. Tällä hetkellä rosterissa on vielä kokeneita veteraaneja kuten Dwayne Wade ja Rajon Rondo. Larkas uskoo, että Markkanen tulee saamaan vastuuta heti uudistuvassa ryhmässä.

– Uskon, että noin alhaisella varausvuorolla vastuuta tulee joka tapauksessa, hän sanoo ja huomauttaa, että espanjalainen nelos–vitospaikan Nikola Mirotić saattaa aluksi olla Markkasen edellä rotaatiossa.

–Siinä on omat haasteensa on. Näen, että Lauri voi ihan hyvin pelata myös vitospaikkaa, levittää peliä siitä ja aiheuttaa sen, että on enemmän tilaa Rondolle tai Wadelle.

Chicagoa valmentaa Fred Hoiberg. Larkas uskoo, että Markkanen sopii hänen pelisysteemiinsä hyvin. Bulls oli viime kaudella yksi liigan huonoimmin heittäneistä joukkueista. Kolmosuhkaa tarvitaan.

– Lauri auttaa siinä varmasti, Larkas uskoo.

Eittämättä. Markkanen upotti NCAA-kaudellaan kolmen pisteen heitot 42,3 prosentin tarkkuudella. Häntä nimitettiin koko draftin parhaaksi heittäjäksi.

Mikko Larkas
Mikko LarkasAOP

Suosittelemme

Tuoreimmat