Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu

Palloa koriin vaikka lapaset kädessä – unelmavalmennettava Markkasesta halutaan Bullsin uuden alun rakentajaa

Lauri Markkanen on ollut pienestä pitäen valmentajilleen unelmavalmennettava. Markkanen ei ole laskenut tunteja eikä häntä ole pidätelleet edes talvipakkaset, kun hän on halunnut tulla yhä paremmaksi koripalloilijaksi.

NBA
Lauri Markkanen
Tomi Hänninen

Lauri Markkanen on nuorten olympiavalmentaja Antti Koskelaisen mielestä poikkeuksellinen valmennettava, sillä Markkanen valmentaa tietyllä tapaa itseään koko ajan. Jyväskyläläisen HoNsU:n riveistä maailmalle ponnistanut Markkanen on itse luonut oman pelaajapolkunsa ja on ollut sen arkkitehti.

Jo pienenä poikana Markkanen oli innokas urheilija ja koripalloilija, jota eivät edes Suomen talviset olosuhteetkaan pidätelleet: pakkasilla hän saattoi heitellä palloa ulkokoreihin lapaset kädessä. Toisaalta yläasteella hän sai paljon apua harjoitusolosuhteisiin Kilpisen koulun rehtorilta Sami Kalajalta, joka päästi Markkasen kavereineen koulun saliin pelaamaan hyvissä ajoin ennen oppituntien alkua ja välitunneilla.

Markkanen oppi koripallon perusteet hyvien valmentajien käsissä Jyväskylässä. Lukion toiselle luokalle siirtyessään hän vaihtoi Keski-Suomen Helsinkiin ja Mäkelänrinteen urheilulukioon. Tuolloin hänen valmentajakseen tuli Helsinki Basketball Academyn eli Märsky Akatemian valmentaja Hanno Möttölä, joka toimii myös nuorten olympiavalmentaja.

Markkanen sai Möttölältä opastusta niin koripallosta kuin Yhdysvaltojen yliopistosarjasta. Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimpänä koripalloilijana pidetyllä Möttölällä oli kokemusta myös NBA:ssa pelaamisesta, sillä hän edusti kahden kauden ajan Atlanta Hawks -seuraa.

Sekä Koskelainen että Möttölä ovat odottaneet Markkaselta paljon jo ennen NBA-varaustakin. Heidän mielestään tämän ammattimaiset otteet niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella ovat olleet vakuuttavia, ja molemmat uskovat, että Suomi-koris saa nauttia tämän taiturin osaamisesta vielä pitkään.

– Tämä kuulostaa kliseeltä, mutta Lauri on unelmavalmennettava, Möttölä totesi.

Hänen mielestään Markkanen on ollut sekä helpoin että vaativin valmennettava hänen urallaan, koska Markkanen kuuntelee valmentajiaan tarkkaan. Tuolloin valmentajalla täytyy olla sanoissaan myös sisältöä.

– Luulen, että Chicagon valmennusporras huomaa erittäin nopeasti, että ovat draftanneet hyvän oppilaan.

Lauri Markkanen
Tomi Hänninen

Koskelaisen mielestä Markkasella on ollut jo pitkään mielessään selkeä kuva siitä, millainen pelaaja hän on ja mihin hän on menossa. Markkasta ei ole tarvinnut valmentaa samalla tavalla kuin muita pelaajia.

– Valmentaminen on paljon pelaajien motivoimista, välillä vähän huijaamista ja jekuttamistakin, että pelaaja saadaan innostumaan ja yrittämään parhaansa. Laurilla on aina ollut vahva sisäinen motivaatio tehdä kaikki asiat ihan viimeisen päälle, Koskelainen kehaisi ja sanoi Markkasen olevan myös oiva esimerkki muille.

– Muiden pelaajien on ollut helppo hypätä ikään kuin hänen reppuselkäänsä. Kun Lauri on puskenut itseään eteenpäin, on muidenkin ollut helpompi nostaa harjoittelusuoritustasoaan.

"Työt alkavat nyt"

213-senttinen Markkanen on raamikas ja ulottuva pelaaja. Möttölän mielestä hän kuului koko draftin isojen pelaajien osaston parhaimpiin heittäjiin, ja juuri tämä yhdistelmä – pituus ja heitto – on se tekijä, jolla Markkanen saa itsensä kiilattua NBA-parketeille. Tämän lisäksi Möttölä uskoo Markkasen äärimmäisen intohimon ja rakkauden lajia kohtaan vievän tätä eteenpäin.

– Varaus on ollut Laurille konkreettinen päämäärä jo parin vuoden ajan. Lauria kuvaa hyvin se, kun viestittelin hänen kanssaan draftin jälkeen, niin hän totesi, että nyt tiedän mihin menen ja pääsen hommiin. Työt alkavat nyt.

Koskelaisen mukaan Markkasella on kehitettävää vielä muun muassa levypallo- ja puolustuspelaamisessaan, vaikka on isokokoisena pelaajana osoittanut olevansa tässäkin monipuolinen jo nyt. Koskelainen uskoo, että kun Markkanen pääsee kiinni NBA-rytmistä ja tietää, mitä häneltä pelissä vaaditaan, hän pystyy kehittämään itsensä oikealle tasolle.

Lauri Markkanen
Lauri MarkkanenNBAE / Getty

Chicago on merkittävä urheilukaupunki, joka elää ja hengittää ammattilaisjoukkueidensa kautta. Chicago Bulls on perinteikäs seura, joka niitti mainetta etenkin kultaisella 1990-luvulla. Tuolloin se pääsi juhlimaan NBA-mestaruutta peräti kuusi kertaa. Viime vuosina menestys on jäänyt heikoksi, ja viime kaudella sen pelit päättyivät jo pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Lauri Markkasen saadakseen Bulls luopui tähtipelaaja Jimmy Butlerista sekä 16. varauksestaan Justin Pattonista, joten Markkanen joutuu nyt suuren näyttöpaikan eteen. Koskelaisen mielestä Butlerin siirtyminen Minnesotaan vei joukkueen uuden alun äärelle.

– Laurin kannalta on hienoa, että Chicago selkeästi halusi hänet sinne, muutenhan tätä kauppaa ei tehty. He haluavat selvästi lähteä rakentamaan uutta tulemista, ja ainakin nyt näyttäisi siltä, että Lauri olisi iso palanen tätä uutta alkua.

Markkasen varaaminen jo seitsemäntenä on suuri asia suomalaiselle koripalloilulle. Koskelainen uskoo Markkasen nostattavan lajin kiinnostusta kotimaassa, ja pelaajan itsensä tekevän suuren pr-työn suomalaiselle koripalloilulle.

Möttölä ei mielellään vertaile eri aikakausien pelaajia keskenään, sillä peli on muuttunut paljonkin hänen aktiiviajoistaan, etenkin alkuvuosista. Hän arvelee kuitenkin, että Markkasella on kaikki edellytykset syrjäyttää hänet kaikkien aikojen suomalaispelaajan paikalta ja panna vielä paremmaksikin.

– Laurilla on kaikki eväät tulla yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmaksi eurooppalaispelaajaksi NBA:ssa. Annetaan hänelle muutama ammattilaisvuosi aikaa, hän on varmasti oikealla tiellä.

Lue lisää:

Markkasen NBA-seurasta kovaa tekstiä: Pomoa verrataan huumediilereihin, tulevaisuus nähdään "pelottavana"

Susijengin päävalmentaja uskoo Markkaseen: "Hän on tulevaisuuden all stars -pelaaja"

Väsynyt mutta helpottunut Markkanen draft-huuman jälkeen: "Ei ole sanoja"

Lauri Markkasella heti miljoonatienestit - Patrik Laine jää kakkoseksi

Maajoukkuevalmentaja Markkasen Bulls-siirrosta: "Valmis valtaamaan ihmisten sydämet"

Kommentti: Uusi aamu koitti Suomi-korikselle – Markkasefekti vaikuttaa koripalloon kotikisoista koulunpihoille

Näin eteni NBA:n varaustilaisuuden ykköskierros – Lauri Markkanen varattiin seitsemäntenä

Suomalaista korishistoriaa! – Lauri Markkanen varattiin seitsemännellä vuorolla NBA:han, päätyi Chicagoon

76ers sai haluamansa - Fultz varattiin ensimmäisenä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat