Suora

  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmän finaali
  • Painin MM: vapaapaini ja naisten paini
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Ahokas nähnyt lahjakkaan ikäluokan nousun läheltä: ”Nämä jätkät ovat itsevarmoja”

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Jussi Ahokas on nähnyt läheltä monen perjantaina NHL:ään varatun suomalaisen matkan. Uuden sukupolven suomalaiskiekkoilijat ovat tehneet luotsiinsa suuren vaikutuksen.

NHL
Miro Heiskanen
Miro HeiskanenTomi Hänninen

CHICAGO. Ei ole puhettakaan siitä, etteikö 1999 syntyneet olisi yksi lahjakkaimpia ikäluokkia suomalaisessa jääkiekossa koskaan. Tästä todisteena toimii paitsi vuosi sitten tullut alle 18-vuotiaiden MM-kulta, myös perjantain NHL-draft. Varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella varattiin lopulta peräti kuusi suomalaista.

Koskaan aiemmin ei olla Suomessa ylletty vastaavaan.

Vaikka taso oli vuosi sittenkin kova Patrik Laineen, Jesse Puljujärven ja Olli Juolevin kautta, tämä ikäluokka rynnii läpi vielä leveämmältä. Laineen ysikaseista varattiin kahdella ensimmäisellä kierroksella kuusi pelaajaa, ysiysit ylsivät samaan jo ensimmäisen kierroksen osalta.

Kesän 2017 varaustilaisuudessa kahdella ensimmäisellä kierroksella varattiin peräti 12 suomalaispelaajaa.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Jussi Ahokas on nähnyt -99-ikäluokan nousun huipulle. Ahokas on luotsannut suurinta osaa alle 18-vuotiaiden maailman mestareista jo 16-vuotiaasta alkaen.

- Näillä pojilla kilpailu on ollut aina kovaa. Sitten sieltä on tullut seuroilta ja liitolta hyviä panostuksia heihin. Kovia pelejä on ollut tarjolla aina. Samaan aikaan suomalaisen jääkiekon linjausten kautta junnukiekkomme on aktivoitunut todella paljon, Ahokas sanoo Yle Urheilulle Chicagossa.

Ahokas on silti nöyränä menestyksen hetkellä.

- Ei tällaisia ikäluokkia joka vuosi tule, Ahokas naurahtaa.

- Sykleissähän nämä vähän menevät. On kuitenkin suomalaiselle kiekolle upea tilanne, että sieltä menee noinkin monta kotimaista poikaa tänä vuonna.

Ahokas, joka itsekin saattaa olla matkalla jossakin vaiheessa Pohjois-Amerikkaan, muistuttaa lisäksi, ettei NHL-varaus itsessään vie vielä ketään mihinkään.

- Pelaajat menevät tästä eteenpäin kaikki omalla tahdillaan. Jollekin (Miro) Heiskaselle voisi vuosi Suomessa tehdä hyvää. Pitää muistaa, että puhumme todella nuorista pelaajista. NHL-varaus ei tarkoita vielä mitään. Jos haluat oikeasti pelata rapakon takana, matka on pitkä. Nyt se työ jätkillä vasta alkaa.

Monta reittiä

Huomionarvoista on, että monet perjantainakin varatut pelaajat kulkevat varsin eri polkuja. Siinä, missä Miro Heiskanen ihastutti HIFK:ssa, muun muassa Juuso Välimäki, Henri Jokiharju ja Eeli Tolvanen ponnistavat huipulle Pohjois-Amerikan juniorisarjoista.

Ahokas on ja ei ole huolissaan nuorten muuttovirrasta Pohjois-Amerikkaan.

- Meidän on Suomessa pystyttävä parantamaan olosuhteita, ettei meidän tarvitsisi miettiä tällaista tilannetta, missä pelaajat haluavat lähteä Pohjois-Amerikkaan. Tässä on meille iso kehityksen paikka, Ahokas linjaa.

- Toisaalta aina heitä sinne on lähtenyt. Eikä tässä ole vain yhtä totuutta. Jokainen yksilö pitää huomioida erikseen. Jos pääset pelaamaan Liigassa hyvässä roolissa, se voittaa junnukiekkomaailman. Mutta jokainen tekee oman polkunsa. Jos lähdet reissuun, on hyvä huomioida seura ja lähtökohdat. Pitää olla valmis tekemään itsenäisesti hommia.

Juuri maailman avautuminen nykynuorille on Ahokkaan näkemyksen mukaan yksi syy Suomi-kiekon uuteen tulemiseen.

- Kun puhutaan näistä ”milleniumeista”, niin he ovat aika itsevarmoja tyyppejä. He tietävät, mitä haluavat ja tavoitteet ovat korkealla. Se taas näkyy siinä, että siellä on lyöty fysiikka kuntoon. Oikeasti nykynuoriso on niin erilaista. He ovat nähneet maailmaa, mikä näkyy avoimuutena ja itseluottamuksena. Myös yhteiskunnassa on tapahtunut iso muutos tältä osin.

Leveyttä lisää

Henkseleitä on kuitenkaan turha alkaa härmässä paukutella. Muutamasta kärkipelaajasta huolimatta Suomi tuottaa niin sanottua kakkoskorin pelaajaa edelleen nihkeästi. Ja nyt siis puhutaan NHL-pelaajista, jotka varataan kierroksilta 2-7. Esimerkiksi Ruotsiin ero on murskaava.

NHL:n runkosarjassa vähintään yksi piste kirjattiin 29:lle suomalaispelaaja. Pudotuspelien osalta Ruotsin lukema oli 33. Ja ero syntyy nimenomaan laajuuden kautta.

- Tämä on iso asia meille, että miten me saadaan lisää laajuutta. Jos meillä maajoukkueessa valitaan vaikka 30 nuoresta, Ruotsissa se lukema voi olla vaikka 50. Kärkikierrosten osalta ollaan otettu kiinni, mutta tosiasia on, että meillä on paljon töitä edessä. Yhtään ei voi levätä laakereilla, Ahokas paalutti.

- Tässä on pohja meidän seuratoiminnalle. Parantaa pitää paljon, että saadaan tuotua sieltä vieläkin isompi massa läpi.

Suomalaista jääkiekkoilijaa on edelleen vaikea profiloida, koska systeemi ei tuota pelaajia ikään kuin putkesta. Kaikki suomalaiset huippupelaajat ovat hyvin erilaisia – osa tulleet läpi systeemistä huolimatta, eivät sen ansiosta - joten varsinaista muottia Suomessa ei ole.

Jonkinlainen kyräily tuntuu edelleen vaivaavan kotimaista jääkiekkoperhettä.

- Aiemmin tuota oli paljon, mutta jos katsomme taakse päin, vaikka kymmenen vuotta, niin olemme ottaneet tässä ison harppauksen. Suomi-kiekko puhaltaa nyt hyvin yhteen. Ja toisaalta vähän pitää ollakin erilaisia näkemyksiä. Sellaisia yksilöä kehittäviä ajatuksia, Ahokas muotoilee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat