1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jälkihiki (tv)

Jälkihien raati povaa Lauri Markkaselle kivistä tietä: "Chicago on hankala paikka aloittaa NBA-ura"

Juha Kanerva, Bubi Wallenius ja Petri Keskitalo keskustelivat Aamu-tv:n Heikki Ali-Hokan johdolla NBA-koripallon lisäksi yleisurheilusta.

Jälkihiki
Jälkihiki

Jälkihien sohvalla pureuduttiin maanantaina juhannuksen odotetuimpaan koripallouutiseen: Suomen koripallolupaus Lauri Markkasen NBA-varaukseen. Minnesota valitsi Markkasen draftissa historiallisesti seitsemäntenä, mutta kauppasi 213-senttisen huippuheittäjän suoraan 90-luvun menestysjoukkue Chicago Bullsiin.

Bror-Erik "Bubi" Walleniuksen mukaan Chicago ei ole missään tapauksessa "ideaali paikka" kehittyvälle pelaajalle.

- Nyky-Chicagosta en lähtisi sanomaan, että se olisi pelaajalle mikään ihannejoukkue. Sieltä voi olla pikkaisen hankala lähteä luomaan NBA-uraa, Wallenius pohti.

Bulls voitti 1990-luvulla kaikkien aikojen koripalloilijan Michael Jordanin johdolla peräti kuusi mestaruutta, mutta 2000-luvulla hohto on hiipunut. Viime kausi päättyi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

- Chicago oli dynastia aikanaan, mutta sittemmin on nähty vähän erilaisia vaiheita: hyviä ja huonoja. Tällä hetkellä tuntuu, että seura on hieman sekaisin. Johto saa kritiikkiä, päävalmentaja on hieman kokematon, Juha Kanerva listasi.

Vasta kaudesta 2015 lähtien NBA-tasolla valmentanut Fred Hoiberg saakin lähteä kauteen suuren paineen alla. Markkasen ja kahden muun minnesotalaispelaajan Chicagoon tuonut siirto on saanut kaupungissa runsaasti kritiikkiä osakseen – toiseen suuntaan kun liikkui tähtipelaaja Jimmy Butler.

- Mutta tietysti suomalaisittain voi ajatella positiivisesti, että Chicago on aikanaankin hankkinut loistavia, pitkiä eurooppalaisia pelaajia, kuten Toni Kukocin vuonna 1993, Kanerva jatkoi.

Kukoc oli tärkeä palanen Bullsin kolmessa peräkkäisessä mestaruudessa kausina 1996-1998.

- Mutta jotenkin tuntuu, että tässä on myös unohtunut tai media on vienyt huomion pois siitä, että Markkanen draftattiin numerolla seitsemän. Se on tässä se kova juttu, Petri Keskitalo muistutti. Ketään suomalaista ei ole koskaan aiemmin varattu yhtä korkealla vuorolla NBA:han.

- Ja varmasti monelle muullekin suomalaiselle koripalloilijalle tämä luo sen ajatuksen, että "hei – jos tuo pystyy, niin miksen minäkin". Se tekee taas koko lajille älyttömän hyvää.

Koripallosta urheiluraadin keskustelu jatkui yleisurheiluun ja viikonlopun joukkue-EM-kisoihin – katso maanantain Jälkihiki kokonaisuudessaan artikkelin kuvaa klikkaamalla.