1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Muu palloilu

Maailman raskaimmaksi markkinoidun pallopelin Euroopan mestaruus ratkaistaan Suomessa – taistelua ilman happea

Uppopallon EM-kisat järjestetään tällä viikolla Helsingissä. Suomi on juhlinut lajissa 2000-luvulla MM- ja EM-kultaa.

Suomen uppopallomaajoukkueen Roy Nurmi (vas.), Reijo Rantamäki, Marko Enberg ja Janne Lind (oik.) Kuva: Lehtikuva

Kaksinkamppailu pelivälineestä on tyypillinen näky pallopeleissä, mutta miltä kuulostaa kaksinkamppailu veden alla ilman mahdollisuutta hengittää? Uppopallossa pallosta saatetaan taistella veden alla parikymmentä sekuntia yhteen putkeen.

- Tavallisesti pyritään lyhyisiin ja tehokkaisiin 10-15 sekuntia kestäviin sukelluksiin, kertoo Suomen miesten uppopallomaajoukkueen valmentaja Roy Nurmi.

Kenelle tällainen laji sitten sopii, kun huipputasolla vaaditaan rautaista kuntoa, hyviä hermoja ja uimataidonkin on oltava hyvä? Suomessa kilpatason pelaajia on muutama sata, ja heidän lisäkseen jotkut pelaavat omaksi ilokseen sarjojen ulkopuolella.

- Uppopallo markkinoi itseään monesti maailman raskaimpana pallopelinä, mutta Suomesta löytyy kaikentasoista uppopalloa aloittelijoista lähtien, lisää maajoukkuepuolustaja Janne Lind.

- Monipuolinen liikuntatausta on hyväksi. Itse aloitin uppopallon 12-13-vuotiaana, ja sitä ennen olin pelannut eri pallopelejä, tuumii maajoukkueen kapteeni Reijo Rantamäki.

Isolla osalla pelaajista on vahva uintitausta, mutta Rantamäki päätyi lajiin pariin 1990-luvun alussa kavereiden kautta. Hän harjoittelee pääosin asuinpaikkakunnallaan Tampereella, mutta pelaa Riihimäen joukkueen riveissä SM-sarjassa.

Naisia miesten joukkueissa

Uppopallossa lajiharjoitusten lisäksi tärkeää on peruskunnosta huolehtiminen. Maajoukkuemiehet liikkuvat joka päivä.

- Lajiharjoitusten lisäksi moni lenkkeilee, käy kuntosalilla tai hiihtää. Itse harrastin aikanaan pitkään uintia, jota harjoittelin neljätoista kertaa viikossa. Lopetettuani jäi paljon vapaa-aikaa ja päädyin uppopallon pariin, Lind kertoo.

Vesi on anteeksiantava elementti. Vaikka vääntö on kovaa, tapahtuu loukkaantumisia vain harvoin. Kolhuja kuitenkin tulee, ja elimistö joutuu koville lajin fyysisen vaativuuden vuoksi.

Uppopallon voisi luulla olevan äijien laji, mutta Suomessa aktiivipelaajista neljäsosa on naisia. Parhaat naiset pelaavat miesten SM-sarjajoukkueissa, ja naisten SM-sarja toteutetaan yhdistelmäsarjana alle 21-vuotiaiden miesten kanssa. Uppopallon harrastaminen alkaa tavallisesti 13-15-vuotiaana.

- Lajiin tarvitaan uimahallin hyppyallas, joka monilla paikkakunnilla vapautuu uppopalloilijoiden käyttöön vasta yhdeksän aikoihin illalla. Tämä on jo liian myöhäinen harjoitusaika nuorille, päävalmentaja Nurmi mainitsee yhden haasteen.

EM-kilpailuissa Helsingissä kesä-heinäkuun taitteessa kärkimaiksi povataan esimerkiksi kestomenestyjiä Norjaa ja Saksaa.

- Meidän joukkue on uudistunut jonkin verran edellisten arvokilpailujen jälkeen, kun nuoria pelaajia on tullut mukaan, Nurmi ennakoi Suomen mahdollisuuksia.