Suora

  • Blondi tuli paneeliin
  • Parayleisurheilun MM, kuudes kilpailupäivä
  • Kuudes kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kaisa Mäkäräinen tasapainoilee vaikeiden valintojen kanssa: "Moni ehkä sanoisi, että pitäisi viettää enemmän aikaa ampumapenkalla"

Kaisa Mäkäräinen tietää, että hän joutuu tekemään joka vuosi enemmän työtä päästäkseen edes samalle tasolle kuin millä hän oli edellisenä kautena ollut.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa MäkäräinenLehtikuva

Kaisa Mäkäräinen hikoilee maanantaiaamuna Vuokatin urheiluopistolla rullasuksien päällä, mutta tällä kertaa hän ei pääse hiihtämään asfaltilla, sillä ohjelmassa on mattotesti. Vuorossa ovat ylävartalon kapasiteetin ja hiihtotekniikan mittaukset.

Rullahiihtotestit etenkään matolla eivät kuulu Mäkäräisen suosikkeihin, mutta joensuulainen tietää tällaisten testien olevan hänelle tärkeitä. Mattotesteillä urheilija ja valmentaja saavat käsiinsä paljon enemmän dataa kuin mitä saisivat maantiellä tai rullaradalla hiihdettäessä. Valmentaja pystyy näin paloittelemaan kokonaisuuden pienemmiksi osa-alueiksi ja löytämään ne tärkeimmät avainkohdat, joihin kesäharjoituksissa sitten keskitytään.

– Ei nämä testit mitään urheilijan parhaita päiviä ainakaan minulle ole! Mäkäräinen naurahtaa.

Oman tuntemuksensa perusteella Mäkäräinen arvioi olevansa tällä hetkellä suurin piirtein samassa tilanteessa kuin viime kesänä tähän aikaan. Mutta 34-vuotias urheilija tietää, että hänen ”kilometreillään” pitää tehdä paljon työtä päästäkseen edes samalle tasolle kuin mitä on ollut edellisenä vuotena, puhumattakaan siitä että kehittyisi.

– Vielä voi haaveilla tuloksien parantamisesta. Joka osa-alueelta löytyy paljon kehitettävää. Vuodessa ei kuitenkaan isoja harppauksia pysty ottamaan, joten pitää olla tyytyväinen pieniinkin kehitysaskeleisiin.

Kaisa Mäkäräinen, Laura Mononen ja Susanna Saapunki perinteisessä Vuokatin Aateli Racessa viime kesänä.
Kaisa Mäkäräinen, Laura Mononen ja Susanna Saapunki perinteisessä Vuokatin Aateli Racessa viime kesänä.Lehtikuva

Iso osa Mäkäräisen harjoitustunneista menee edelleen fysiikan harjoitteluun, vaikka ampumahiihdossa usein kilpailut ratkotaankin ampumapenkalla. Kumpaan sitten pitäisi panostaa ajallisesti enemmän, fysiikkaan vai ampumiseen, se onkin Mäkäräisen mielestä kaksipiippuinen juttu.

Sama tilanne hänellä on ampumaharjoituksissa, sillä vaikka hän painottaa erityisesti osumatarkkuuta, pitäisi tänä päivänä olla myös nopea ampuja. Kummastakaan ei voi luopua.

– Moni ehkä sanoisi, että pitäisi viettää enemmän aikaa ampumapenkalla. Mutta kun se hiihdon tulostasokaan ei pysy samalla tasolla, jos siihen ei käytetä paljon harjoitustunteja, hän muistuttaa ja sanoo etenevänsä tänä kesänäkin aika lailla samoilla painotuksilla kuin aiemminkin.

Mäkäräinen oli viime kaudella ampumahiihdon maailmancupissa kokonaiskilpailussa kolmas voittaen kaksi osakilpailua. Samalle kolmannelle sijalle hän ylsi myös sprintin, takaa-ajon ja yhteislähtöjen cupeissa, ja hän oli kolmas myös Hochfilzenin MM-kilpailujen yhteislähtökilpailussa.

Kauteen mahtui paljon hyviä suorituksia, mutta pääkilpailuissa Mäkäräisen ei onnistunut aivan niin tasaisesti kuin häneltä odotettiin ja mihin hän parhaimmillaan pystyisi. Mäkäräinen myöntää, että hänellä oli tuloksissa heittelyä, mutta muistuttaa, että asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin miltä ne saattavat ulkopuolisille näyttää. Tulos on aina monen asian summa.

Perustyö tehdään jo harjoituskaudella ja jos paketin saa jo tuolloin hyvin kasaan, on kauteen helpompi lähteä. Mutta tasaiseen kauteen ja hyvään tulokseen arvokisoissa vaaditaan Mäkäräisen mukaan myös sitä, että kilpailut lähtevät kulkemaan hyvin heti maailmancupin alusta asti.

– Jos maailmancupissa on heittelyä ja epävarmuutta, kuten minulla oli viime talvena, sellainen suoritus tulee helposti myös arvokisoissa. Se nähtiin viime vuonnakin, että he, jotka olivat tasaisen varmoja ampujia jo alkukauden maailmancupeissa, pystyivät samanlaisiin suorituksiin myös arvokisoissa.

Kaisa Mäkäräinen
Tomi Hänninen

Mäkäräinen keskittyi keväällä punttiharjoituksiin, vartalon hallintaan sekä yhden jalan harjoituksiin, sillä luisteluhiihdossa taiteillaan pääasiassa yhdellä jalalla. Kahden jalan jalkakyykkyjä Mäkäräisen harjoitteluohjelmassa ei olekaan näkynyt pitkiin aikoihin.

Vahvana hiihtäjänä tunnetun Mäkäräisen tavaramerkki on jo vuosia ollut loistava kuokkatekniikka. Tällä tekniikalla on tulevissa Pyeongchangin olympialaisissa iso rooli, sillä Alpensian ampumahiihtoradoilla on pitkiä ja jyrkkiä nousuja. Mäkäräisen mielestä vahvuuksia pitää edelleen vahvistaa, mutta myös kehitettävää riittää.

– Nopeat maastonkohdat vaativat minulta vähän enemmän jaloista jerkkua. Minun pitäisi jaksaa olla matalemmassa asennossa ja hakea sieltä hyvää tasapainoa ja vauhtia. Toivotaan, että sillekin puolelle löytyy ensi talveksi lisää vauhtia, uskallusta ja rohkeutta, sillä sieltä niitä helppoja sekunteja saa pois.

Vaikka Pyeongchang on luonnollisesti Mäkäräisellekin ensi kauden päätavoitteita, ei hän vielä ole helmikuun kisoja suuremmin miettinyt. Ampumahiihtäjien harjoituskausi kun rakentuu lähestulkoon joka vuosi samalla tavalla, arvokisat ovat helmikuussa ja sinne rakennetaan kuntohuippua.

Viime kauden harjoittelusta Mäkäräinen sai kuitenkin tärkeää oppia aikaisempiin vuosiin verrattuna, sillä hän osasi keventää harjoitteluaan syksyllä oikeassa vaiheessa. Näin ”pakollisen sairastumisen” tuoma harjoittelun kevennys jäi väliin.

– Syyskuussa pitää uskaltaa huilata, että jaksaa taas loka- ja marraskuun paukuttaa.

Mäkäräisen harjoittelu jatkuu tiiviinä sekä kotimaassa että ulkomailla koko kesän ajan. Elo-syyskuun vaiheessa hän todennäköisesti testaa kansainvälistä kisatuntumaa Saksassa, jossa hänen on tarkoitus osallistua rullahiihdon mestaruuskisoihin.

– Silloin nähdään, missä mennään. Ja ennätetään tehdä vielä korjausliikkeitä syys-lokakuun aikana, jos on tarvista, Mäkäräinen naurahtaa.

Kaisa Mäkäräistä haastatteli Sanna-Leena Perunka.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat