Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Harvinainen yleisurheilun maailmanennätys voi mennä rikki tänään: ”Jos en ylitä maaliviivaa, toivottavasti joku noukkii minut”

Eteläafrikkalaisella maailmanennätysmiehellä Wayde van Niekerkillä on jo Usain Boltin elkeitä.

yleisurheilu
Wayde van Niekerk.
Wayde van Niekerk.Mikko Ahmajärvi/Yle

*OSTRAVA. *Samaan aikaan, kun Usain Bolt suuntaa katseita jo kohti eläkepäiviä, tiirailee Rion olympialaisissa 400 metrin maailmanennätyksen juossut Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk kohti pikamatkoja. Jos Bolt on jo ehtinyt vakuuttaa faninsa, ettei juokse Lontoon MM-kisoissa 200 metriä, on Niekerk tehnyt juuri toisin. Michael Johnsonin kovan, 17 vuotta kestäneen, nelosen ennätyksen romukoppaan viskannut juoksija on linjannut selvästi haluavansa panostaa lyhyemmille matkoille.

– Nehän ovat meidän kaikkien unelma ja se on koko ajan ollut minunkin tavoitteeni. Onnistumiset 400 metrillä tulivat vähän ekstrana. Paljon on toki vielä tehtävää, mutta niin on myös saavutettavaa, Niekerk sanoo.

Ostravassa matkana on 300 metriä, jonka ennätystä 30,85 pitää edelleen hallussaan juuri Michael Johnson.

– Aion juosta täällä Ostravassa ihan hulluna. Minulla ei ole mitään menetettävää. Ero ei ole iso 400 ja 300 metrin välillä ja kisa on minulle iso testi. Jos en ylitä maaliviivaa, toivottavasti joku noukkii minut ylös, Niekerk nauraa ja viittaa vuoden 2015 Pekingin MM-kisojen tajunnanmenetykseen 400 metrin finaalin ja voiton jälkeen.

Johnsonin vai Boltin jalanjäljillä?

Niekerk kulkee tällä hetkellä Johnsonin viitoittamaa tietä, sillä uusi maailmanennätys 300 metrillä on täysin mahdollinen. Niekerk on antanut kunnostaan hyviä signaaleja tällä kaudella juoksemalla satasella alle 10 sekunnin. Miehen uusi ennätys on nyt kirjattu aikaan 9,94 ja näyttääkin siltä, että tavoitteena on Boltin tapaan menestyminen tulevaisuudessa myös 100 metrillä. Lontoon MM-kisoissa eteläafrikkalainen osallistuu sekä 400 että 200 metrin matkoille, mikä tarkoittaa urakointia useana päivänä peräkkäin.

– Uskon, että olen parempi kuin aiempina vuosina, joten toivottavasti suoriudun 200 metristäkin. En halua olla vain radan täytteenä, vaan saada mitaleja. Kisat eivät tule olemaan helpot, mutta on sen arvoista kokeilla. Olen vain 24 ja vuosia on vielä paljon edessä, hän pohtii.

Niekerk tiedetään erittäin kohteliaaksi kaveriksi, mutta radalla tilanne on toinen. Myös hänen kommenttinsa antavat odottaa paljon 300 metrin vedolta.

– Olen pelleilijä radalla aina kun voin. Järjestän teille täällä Ostravassa vielä kunnon shown, seuraavaksi Boltiksi kaavailtu sprintteri naurahtaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat