Suomen suunnistusmaajoukkueen MM-tavoitteet pysyvät omana tietona: "Se on kova"

Suomen yhteisen MM-moton voi tiivistää Aleksi Niemen sanoihin.

urheilu
Aleksi Niemi.
Aleksi Niemi.Lehtikuva

Virossa perjantaina alkaviin MM-kisoihin valmistautuva Suomen suunnistusmaajoukkue välttää vuoden päätapahtuman alla liikaa uhoa. Se ei tarkoita, etteikö joukkueella olisi tavoitteita.

Yhteisen MM-moton voi tiivistää miesten sprinttimatkalle ja viestiin osallistuvan Aleksi Niemen sanoihin.

- Olen asettanut sprinttiin henkilökohtaisen tulostavoitteen, jota en tietenkään julkisesti kerro. Tavoite on kova. Se toteutuu, jos saan tehtyä hyvän suorituksen, kuten harjoituksissa, Niemi uskoo.

Viime vuosien menestys MM-rasteilla ei enteile suomalaisille sankkaa mitalisadetta. Kolmista viime kisoista 2014-16 Suomella on kaksi mitalia, hopea ja pronssi.

Suunnistuksen maailmankartta on laajentunut 2000-luvulla. MM-kilpailujen alkuvuosina 1960-70-luvuilla kisoille olisi sopinut vielä hyvin Pohjoismaisten mestaruuskisojen arvo.

Ojanaho huippulupaus

Suomella on Tarton liepeillä suunnistettavissa MM-kilpailuissa nuorekas joukkue. Mukana on viisi aikuisten MM-ensikertalaista.

Yksi lupaavimmista tulokkaista pitkään aikaan on äskettäin Helsinkiin muuttanut Olli Ojanaho. Alun perin rovaniemeläisellä Ojanaholla on toissa vuodelta kolme nuorten maailmanmestaruutta.

Kevään ylioppilas antoi puolitoista viikkoa sitten rautaisen näytteen kunnostaan, kun hän Joensuussa ankkuroi Helsingin Suunnistajat Jukolan viestissä kuudenneksi. Loppukirissä 20-vuotiaan Ojanahon jalkoihin jäi pitkän matkan maailmanmestari Norjan Olav Lundanes, joka edusti Paimion Rastia.

- Se oli minulta rohkea loppuveto. Olen hyvässä juoksukunnossa. Vauhtia on viime vuodesta tullut lisää, Ojanaho arvioi.

Keskimatkalla kilpaileva Ojanaho ei odota MM-Virosta jättipottia.

- Nousu nuorten sarjasta aikuisiin on iso steppi otettavaksi. Aikuisissa on paljon kovempi taso sekä fyysisesti että taidollisesti.

Helsingin Hankenilta kaupallisen alan opiskelupaikan varmistanut Ojanaho saa kilpailla tänä kesänä vielä nuorten MM-kisoissa. Ne järjestetään heinäkuussa Tampereella heti aikuisten MM-kilpailujen jälkeen.

Harjulla jo seitsemäs MM-komennus

Suomen naisjoukkueessa kilpailevat Venla Harju ja Sari Anttonen ovat jo kokeneet aikuisten MM-mitalihuumaa.

Harju otti 2013 tyttönimellä Niemi viestihopeaa ja sprintistä pronssia. Anttoselle lohkesi viime vuonna viestijoukkueessa MM-pronssia.

Virossa Harju on yksi Suomen joukkueen työteliäimmistä. Hänet on ilmoitettu sprinttiin, keskimatkalle ja viestiin.

- Kiva päästä vaihteeksi juoksemaan useampi matka, jo seitsemänsiin MM-kisoihinsa osallistuva Harju sanoo.

Anttosen ohjelmassa ovat keskimatka, pitkä matka ja sprinttiviesti.

- On pari päivää vähän jännittänyt. Ehkä sitä on vain omassa pääkopassa, eikä se näy ulospäin, Anttonen kuvailee MM-tunnelmiaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat