Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheiluruutu

Kommentti: Etelä-Afrikan ihmemies voi olla uusi Usain Bolt – mutta pystyykö hän pelastamaan yleisurheilun?

Yleisurheilulle olisi tärkeää saada van Niekerkistä koko maailman tunteva lajin kasvo, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

yleisurheilu
Wayde van Niekerk.
Wayde van Niekerk.AOP

Eteläafrikkalainen pikajuoksija Wayde van Niekerk on ehtinyt säväyttää hurjilla tuloksillaan yleisurheilumaailmaa jo muutaman vuoden ajan. Tulostykitys sai ainakin eräänlaisen sinetin, kun van Niekerk rikkoi harvoin juostulla 300 metrillä Michael Johnsonin 17 vuotta vanhan maailmanennätyksen ajalla 30,81.

Van Niekerkistä tuli ainoa yleisurheilija, joka on juossut 100 metriä alle 10 sekunnin, 200 metriä alle 20 sekunnin, 300 metriä alle 31 sekunnin ja 400 metriä alle 44 sekunnin. Lähellekään vastaavaan ei ole kukaan muu pystynyt.

Vertaukset yleisurheilun ylivoimaisesti suurimman supertähden, 100 ja 200 metrin maailmanennätysmiehen sekä kahdeksankertaisen olympiavoittajan Usain Boltin ja van Niekerkin välillä ovatkin kuumenneet jälleen. Bolt piti Ostravan jälkeen uutistoimisto AFP:n haastattelussa van Niekerkiä varmana seuraajanaan sen jälkeen, kun Bolt lopettaa uransa elokuisten Lontoon MM-kisojen jälkeen.

Tuloksillaan heinäkuussa vasta 25 vuottta täyttävä van Niekerk on jo nimityksen uudeksi Boltiksi varmasti ansainnut. Edellä kuvatun kaltaisilla tuloksilla ei voi oikein voi vastaan väittääkään.

Mutta onko hänestä korvaamaan Bolt kenttien ulkopuolella sen jälkeen, kun jamaikalaistähti lopettaa aktiiviuransa Lontoon MM-kisojen jälkeen elokuussa?

Van Niekerk itse totesi huhtikuussa, että hänellä itsellään ei ole siinä mielessä Boltiksi edes halujakaan. Van Niekerissä ei ole samaa viihdyttäjää, joka on tehnyt Boltista vielä historiallisia saavutuksiaan suuremman ja kaikkien tunteman persoonan.

– Moni ihminen sanoo, että minun pitäisi olla enemmän viihdyttäjä. Mutta en ole sellaista tyyppiä. Tiedän toki, että minulla on samanlaisia lahjoja kuin Boltilla. Se antaa mukavuuden tunnetta, vaikka se ei möisikään t-paitoja, van Niekerk heitti The Timesin haastattelussa huhtikuussa. (siirryt toiseen palveluun)

Koko kansainväliselle yleisurheilulle van Niekerkin tunnettavuus ja suosio yleisurheilupiirien ulkopuolella olisivat kuitenkin varmasti tärkeää, jotta se pysyisi edelleen tulevaisuudessa mahtilajina.

Toki kaikki urheilijat eivät ole Boltin kaltaisia hulluttelijoita ja esiintyjiä. Mutta yleisurheilusta ei ole noussut Boltin ohelle viime vuosina koko maailman tuntemia sankareita, vaikka kovia ennätyksiäkin on rikottu.

Siitä kertoo esimerkiksi ESPN:n toukokuun lopussa julkaisema maailman sadan tunnetuimman urheilijan lista. (siirryt toiseen palveluun)

Listalle mahtui yleisurheilijoista vain Bolt. Hänkin oli vasta sijalla seitsemän. Esimerkiksi jalkapalloilijoita oli listalla Cristiano Ronaldon ykkössijan johdattamana peräti 38.

Tämänkin takia yleisurheilulle olisi tärkeää saada van Niekerkistä kaikille tuttu lajin kasvo. Urheilijan tarinasta sen ei pitäisi ainakaan olla kiinni. Vai, mitä sanotte historiallisesta ennätysmiehestä, jonka lääkärit pelottelivat syntyvän vammautuneena, kun van Niekerk puksahti maailmaan peräti 29. raskausviikolla ja vain reilun kilon painoisena ja on ollut siis nopea taistelija aivan alusta saakka?

Korjaus kello 19.06: Korjattu viimeistä lausetta. van Niekerk syntyi 29. raskausviikolla, ei 29 viikkoa etuajassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat