Suora

  • Uinnin EM alkuerät
  • Elävä arkisto esittää

Näin ulkomaalaisvahvistuksen saa pysymään joukkueessa – Steven Morrisseylle on tarjottu rahaa ja menestystä, mutta rakkaus pitää Vaasassa

Steven Morrissey on ollut Veikkausliigan kovimman yllättäjän Vaasan Palloseuran kauden tehokkain pelaaja. Jamaikalainen on pelannut VPS:ssä lähes koko 2010-luvun, vaikka Morrisseyta on houkuteltu rahallisesti ja urheilullisesti paremmillakin tarjouksilla.

urheilu
Steven Morrissey VPS
AOP

”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.”

Suomen suurimman uskontokunnan, evankelis-luterilaisen kirkon pyhä kirja Raamattukin sen tietää. Ensimmäisen korinttilaiskirjeen mukaan itse Paavalikin olisi vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali, mikäli häneltä puuttuisi rakkaus.

Rakkauden tärkeyden ajatus on inhimillinen ja globaali, uskontoon ja kulttuuriin katsomatta. Mutta mitä tekemistä rakkaudella on kilpailusta elävän huippu-urheilun kanssa?

Yllättävän paljonkin. Jopa jalkapalloammattilaiset ovat ihmisiä, joilla on tunteet. Korkeimmalla huipputasolla tunteille on toki kovin vähän sijaa, mutta parhaiten tienaavien ammattilaisten takana maailmaa kiertää tuhansia jalkapallokiertolaisia. Kun miljoonatili ei tee päätöstä ihmisen puolesta, pelaajien seuravalinnoissa voivat painaa inhimillisemmätkin seikat.

Vaasan Palloseurassa vuodesta 2011 lähtien pelannut jamaikalainen Steven Morrissey on tällainen pelaaja.

- Se on hieno tunne, kun tiedät että ihmiset rakastavat sinua, Morrissey sanoo.

Syy, miksi Morrissey on yhä Vaasassa on rakkaus. Vaasa rakastaa Morrisseyta ja Steven Morrissey rakastaa Vaasaa takaisin.

- Kyllä sen näinkin voi sanoa.

Periferian tsaarit

Suomi on kansainvälisen jalkapallon periferiaa. Euroopan perällä sijaitseva iso metsäalue, jonka lippulaiva miesten A-maajoukkue ei ole koskaan esiintynyt modernin jalkapallon arvoturnauksessa. Kansainvälisen jalkapallon tähtiä suomalaisseuroissa harvemmin nähdään, joskus pääkaungissa saattaa piipahtaa meritoitunut pelimies hakemassa uralleen nostetta.

Ulkomaisia pelaajia Suomessa toki riittää. 100-vuotias hyvinvointivaltio on rikas maa, jonka köyhillä jalkapalloseuroillakin on varaa tarjota eri puolilta maailmaa eurooppalaista ammattilaisunelmaa tavoittelemaan saapuville kilpailukykyiseltä tuntuvaa palkkaa. Ulkomaalaisen saa usein halvemmalla kuin samantasoisen suomalaisen.

Silloin tällöin myös haja-asutusalueiden Suomeen putkahtaa pelaajia, jotka voisivat pelata kirkkaammissakin valoissa. Jokin saa kuitenkin heidät jäämään. Venäläistaustainen Valeri Popovitš ihastui Valkeakoskeen ja nousi paikallisten rakastamaksi ”tsaariksi”. Pietarsaaressa kaikki tuntevat Neuvostoliitosta saapuneen Alexei Eremenkon ja hänen jälkikasvunsa. Brasilialainen Rafael on jalkapallokiertolainen, josta tuli Lahdessa seuralegenda. Rafaelin maanmies Piracaia puolestaan löysi paikkansa Porista.

Steven Morrissey VPS
Steven Morrissey saapui Vaasaan Karibian turkoiseeilta hiekkarannoilta.Yle

Ulkomaisen jalkapalloammattilaisen arki Suomessa on varsin raadollista. Jalkapallon ulkopuolelta voi olla vaikea löytää elämää. Jos sitä kuitenkin löytää, siihen voi ihastua. Tai vaikka rakastua.

Karibialta Tero Pitkämäen maahan

Vaasan ja Steven Morrisseyn yhteinen tarina alkoi kuusi vuotta sitten. Jamaikan pääkaupungin Kingstonin kupeessa St. Catherinessa jalkapallon, kriketin ja yleisurheilun parissa kasvanut Morrissey oli pelannut pitkään Jamaikan pääsarjassa. Morrissey murtautui Portmore Unitedin edustusjoukkueeseen jo 17-vuotiaana ja edusti maataan nuorten ikäluokissa. Kesällä 2011 24-vuotias Morrissey kävi näytillä Yhdysvaltain MLS-sarjan Houston Dynamossa, mutta loukkaantuminen pilasi testileirin.

Se oli VPS:n onni, sillä Houstonista palattuaan Morrissey sai puhelun agentiltaan: Euroopassa olisi tällainen Vaasan Palloseura, joka tarvitsisi hyökkääjää. Saman agentin edustama pelaaja, Morrisseyn maanmies O’brian Woodbine pelasi jo VPS:ssä.

- Olin että todellakin. Olin haaveillut ulkomailla pelaamisesta jo nuorena. Päätin tarttua mahdollisuuteen ja lähdin Vaasaan, Morrissey muistelee.

Suomesta Morrissey tiesi vain yhden ihmisen: Tero Pitkämäen.

- Se on hullua, mutta olin katsonut yleisurheilukisoja, joissa Pitkämäki heitti keihästä ja osui sillä toiseen kilpailijaan. Hän oli siis ensimmäinen, jonka täältä tiesin!

Syksyn aikana Morrissey tutustui muihinkin suomalaisiin. Syntyi neljä Veikkausliiga-maalia sekä jatkosopimus VPS:n kanssa, vaikka ottajia olisi ollut muuallakin. Seuraava kausi oli vastaus VPS-kannattajien rukouksiin. Vaasassa oli odotettu ikuisuus maalintekijää, ja Morrissey paukutti kauden aikana peräti 15 täysosumaa. Silti jamaikalainen kuvaa kautta pettymykseksi.

Steven Morrissey VPS
Morrissey on viimeistellyt tämän kauden Veikkausliigassa 4 maalia ja antanut 6 maalisyöttöä.AOP

- Olin loukkaantumisen takia kuukauden sivussa keskellä kautta. Uskon, että ilman sitä olisin voittanut maalikuninkuuden, Morrissey manaa.

Maalikuninkuuden voitti FC Interin Irakli Sirbiladze 17 maalilla. Morrissey itse voitti kuitenkin maaleillaan ja välittömällä persoonallaan vaasalaisten sydämet puolelleen. Nopeasta ja sympaattisesta jamalaikalaisesta pitivät kaikki.

"Me rakastamme sinua"

Puolitoista vuotta on varsin tyypillinen piipahdus suomalaisseurassa loistavasti onnistuvalle ulkomaalaiselle. Kun pelaaja osoittaa olevansa huippu, härmän ulkopuolelta löytyy yleensä seura, jolla on varaa maksaa pelaajan taidoista parempaa korvausta.

Näin kävi myös Morrisseyn kohdalla. Jamaikalaista kosiskeltiin 15 maalin kauden jälkeen useammastakin keski- ja pohjoiseurooppalaisesta sarjasta. Tanskalainen Silkeborg tarjosi parasta sopimusta, joten jamaikalainen lähti Keski-Jyllantiin.

Kaikki ei mennyt putkeen Silkeborgissa. Morrissey loukkaantui ja jumittui toivuttuaan penkille. Näyttöpaikkaa ei tullut. Kun Silkeborg putosi Tanskan pääsarjasta, Morrisseylle avautui tilaisuus purkaa sopimuksensa seuran kanssa vain puolen vuoden jälkeen.

Suomessa kiinnostusta riittii. Varteenotettavimmat vaihtoehdot olivat Vaasan Palloseura ja Helsingin Jalkapalloklubi. Fanit vetosivat avoimella kirjeellä Morrisseyta palaamaan Vaasaan.

- Olet sulattanut vaasalaisviikinkien sydämet paitsi huikeilla otteillasi vihreällä veralla, niin myös iloisella ja avoimella luonteellasi. - - Me rakastamme sinua Steven Morrissey, tule takaisin luoksemme, Geezers Hietalahti runoili kirjeessään.

Steven Morrissey VPS Jamaika
VPS:n kannattajakatsomossa liehuvat peleissä Jamaikan värit.Yle

VPS:n entinen toimitusjohtaja Eero Karhumäki kääri hihansa byroossaan. Hän keräsi budjetin ulkopuolelta yli 30 yrityksen ja yksityishenkilön avulla rahoituksen, joka oli Karhumäen mukaan Vepsun seurahistorian suurin pelaajalle tarjottu potti.

- Tarjous [Morrisseylle] on jätetty ja tämän viikon aikana asia ratkeaa. HJK on tehnyt reilusti kovemman tarjouksen kuin me, VPS:n päävalmentajana tuolloin toiminut Olli Huttunen sanoi HS:lle (siirryt toiseen palveluun).

Vaasassa tuolloin lomaansa viettänyt Morrissey ei tarttunut pääkaupungin rahakkaisiin kosiskeluihin. Hän valitsi Vaasan Palloseuran.

- Ratkaisu oli helppo. Joukkue oli tutu ja minulla on tässä kaupungissa paljon ystäviä, Morrissey sanoo.

Monitahoista rakkautta

Vaasa tarjoaa Morrisseylle kahdenlaista rakkautta. Jamaikalaisella on vaasalainen tyttöystävä sekä monia vaasalaisia kavereita, niin joukkueessa kuin jalkapallon ulkopuolellakin. Henkilökohtaiset ihmissuhteet ovat tietysti tärkein asia tiettyyn paikkaan kiinnittymisessä.

- Elämä Vaasassa on mukavaa. Olen kotiutunut tänne hyvin ja minulla on ystäviä myös futispiirien ulkopuolella. Se on hienoa, Morrissey sanoo.

Satunnaiseten vaasalaisten ja VPS-kannattajien osoittama rakkaus on erilaista, mutta jalkapalloilijan viihtyvyyden kannalta tärkeää sekin.

- Tietysti VPS-kannattajilta ja -katsojilta saadut kunnianosoitukset merkitsevät minulle paljon. Kaikista parhaimmalta kuitenkin tuntuu, kun vanhemmat ihmiset näkevät minut jossain ja tulevat juttelemaan: Morrissey, good game yesterday! Etenkin samassa talossa asuvat naapurit tekevät minut iloiseksi, kun näen heidän hymyilevän ja he puhuvat minulle suomea, sanovat että hei, hyvä pelaaja, Morrissey!

Morrissey on asunut Suomessa niin pitkään, että tunnistaa suomalaisen kulttuurin piirteet. Senkin takia juttelemaan uskaltautuvat vaasalaiset ilahduttavat häntä suuresti.

- Suomalaisessa kulttuurissa ei ole niin helppo lähestyä tuntematonta ihmistä. Monesti huomaan kaupungilla, kuinka ihmiset tunnistavat, mutta harva uskaltaa tulla juttelemaan. Se on kuitenkin hieno fiilis, kun ihmiset aloittavat keskustelun.

"Kaikkien aikojen vahvistus"

Vaasan Hietalahdessa oli kesällä 2016 hypätty kertarysäyksellä 1930-luvulta 2010-luvulle. Helsingin olympialaisia varten rakennettu Hietalahden entinen stadion oli vuosikymmenien väännön jälkeen saatu päivitettyä nykyaikaan. Uuden areenan komea lähes 6000 silmäparin yleisöennätys nähtiin jo ennen virallisia avajaisia elokuussa, kun Seinäjoen Jalkapallokerho saapui vierailulle Vaasaan.

Vepsun esitykset vuonna 2007 perustettua SJK:ta vastaan olivat olleet järjestään mollivoittoisia, mutta tällä kertaa kotijoukkue venyi jättiyleisön riemuksi 2—1-voitton. Molemmista vaasalaisten maaleista vastasi jamaikalainen Steven Morrissey.

Ottelun jälkeen VPS:n fanipäädyssä kajahtahi uljas chantti. Frederikin Tsingis Khanin tahtiin hoilattu kunnianosoitus hehkutti: ”Steven, Morrissey, kaikkien aikojen jamaikalaisvahvistus – Steven teki maalin, Huh-hah-huh-hah, Steven antoi syötön, Huh-hah-huh-hah”.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Viimeistään tässä vaiheessa oli selvää, että pari kautta loukkaantumisten kanssa paininut Steven Morrissey oli palannut entiselle huipputasolleen. Morrisseyn kaksi kautta VPS:n historian arvokkaimpana pelaajana olivat menneet penkin alle. Ensin hajosi olkapää, sitten polvi. Vammat olivat pilanneet Vaasaan palanneen jamaikalaisen paluuvuodet, mutta kesän 2016 aikana kelkka kääntyi.

Vaikeista kausista huolimatta VPS oli luottanut Morrissey'yn: syksyllä 2015 hyökkääjän kouraan lyötiin kahden vuoden jatkosopimus.

- Sillä on todella iso merkitys, että sinuun luotetaan.

Kaiken lisäksi Morrissey oli kokenut pienen pelillisen metamorfoosin: ennen pääosin nopeutensa avulla pystyjuoksuilla maaleja nakuttanut hyökkääjä oli löytämässä paikkansa pallonhallintaan nojaavan Petri Vuorisen palapelistä. Kuten Geezers lauloi: Morrissey antoi nyt myös syöttöjä.

Fanit hehkuttaa

Heinäkuussa 2017 Vaasan Palloseura on Veikkausliiga-kauden suurin yllättäjä. Päävalmentaja Petri Vuorisen ja apuvalmentaja Jani Sarajäven Vaasassa puolitoista vuotta sitten aloittama prosessi on edennyt raiteillaan kuin juna. Pallonhallintaan nojaava peli-identiteetti on kaikille selvä. Pieniinkin yksityiskohtiin tartutaan tieteellisellä tarkkuudella. VPS laukoo vain hyvistä paikoista - ja tehokkastii laukookin. Tuloksena on Veikkausliigan toinen sija, kun kausi lähestyy puoliväliä.

Steven Morrissey VPS
Morrissey on pitänyt VPS:n raitapaitaa yllään yli 100 Veikkausliiga-ottelussa.Lehtikuva

Steven Morrissey on pelannut VPS:ssä huippukauden. Jamaikalainen on ollut vaasalaisten tehokkain pelaaja. Etenkin alkukaudesta Morrissey oli lähes jokaisessa Vepsun tekemässä maalissa mukana tilanteen rakentajana, syöttäjänä tai viimeistelijänä.

VPS:n kotipelissä ei ole vaikea saada hyökkääjää ylistäviä arvioita.

- Steven Morrissey on Vepsulle todella tärkeä pelaaja. Voidaan mielestäni puhua kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksesta Vepsussa, seuraa kannatava Aapo Autio sanoo.

Etenkin yksi seikka näyttää pysyvän VPS-kannattajien mielessä.

- Se oli todella iso asia, kun Morrissey valitsi VPS:n, vaikka ottajia olisi ollut muualla. On aika harvinaista, että esimerkiksi HJK:n tarjouksesta kieltäydytään.

Samaa sanovat kannatajapääty Geezers Hietalahden jäsenet Tomy Nåhls ja Juho Ketola. Tehojen ja uskollisuuden lisäksi vaasalaisyleisöä miellyttää jamaikalaisuuden luonne.

- Hän tulee kaikkien kanssa toimeen ja on ystävällinen. Morrissey on todellinen hengenluoja, kaikkea mitä pelaajalta voi toivoa, VPS:n kaikki kotipelit ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki vieraspelit kiertänyt 1980-luvun lopulta kiertänyt Esa Viitala kehuu tehohyökkääjän luonnetta.

Niin pysyvät nämä kolme...

Toki jalkapalloromantikonkin on myönnettävä, että vaikka rakkautta riittäisi paikalliselta yhteisöltä, ystäviltä ja kumppanilta, se ei välttämättä riitä. Mahdollisuus päästä eteenpäin urallaan, suurempiin ja rahakkaampiin ympyröihin on käytännössä jokaisen ammattilaisen tavoite. Tie vie voi viedä eteenpäin, vaikka paikkakunnalla viihtyisi loistavasti.

Morrisseyn sopimus päättyy kuluvan kauden lopussa. Kyselijöitä saattaa löytyä muualtakin kuin Palloseuran toimistolta.

- Totta kai minä haluan jatkaa täällä. Vaasa on kiva kaupunki ja VPS hieno seura. Se riippuu heistä, vieläkö he haluavat että jään tänne, tai oikeastaan siitä, kuinka kovasti he haluavat minun jäävän, Morrissey hymyilee.

Vaikka Morrissey lähtisi, VPS:n ystävävillä pysyisivät varmasti jatkossakin nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Rakkaus Steven Morriseyta kohtaan sekä usko ja toivo siihen, että Steven Morrissey palaa vielä kerran kotiinsa länsirannikolla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat