Suora

  • Elävä arkisto esittää

Vanhat mestarit hallitsevat tenniskenttiä - onko Wimbledonissa taas Federerin vuoro?

Elokuussa 36 vuotta täyttävä Roger Federer on suurin suosikki maanantaina alkavassa Wimbledonissa.

tennis
Roger Federer.
AOP

Miesten tennisvuosi 2017 on edennyt ennakko-odotuksiin nähden täysin yllättäen vanhojen mestareiden tahdissa. Maanantaina alkavan Wimbledonin ennakkoasetelmat ovat erittäin mielenkiintoiset, sillä Roger Federer ja Rafael Nadal ovat suurimmat suosikit myös maailman perinteikkäimmässä ja arvostetuimmassa turnauksessa.

Vanha kunnon "Big Four" eli Andy Murray, Novak Djokovic, Federer ja Nadal ovat jälleen neljä kärkiisjoitettua pelaajaa. Federer ja Nadal nousevat kuitenkin väistämättä suurimmiksi suosikeiksi.

Nadal oli äärimmäisen vakuuttava Ranskan avoimissa ja hallitsi muutenkin massakautta. Wimbledon on kuitenkin viime vuosina tuottanut espanjalaiselle suuria vaikeuksia. Viimeisen viiden vuoden aikana Nadal on edennyt kerran neljännelle kierrokselle, mutta muuten hävinnyt viimeistään toisella. Ruohokentän matala pomppu ja erilainen liikkuminen ovat aiheuttaneet hänelle polviongelmia.

Nadal on kuitenkin nyt paremmassa iskussa kuin moneen vuoteen. On mielenkiintoista nähdä mihin asti se riittää Wimbledonissa. "Manacorin härälllä" on menneiltä vuosilta kaksi Wimbledonin mestaruutta taskussaan todisteena osaamisesta ruoholla.

Elokuussa 36 vuotta täyttävä Roger Federer on suurin suosikki voittamaan Wimbledonin. Tätä mieltä ovat myös vedonlyöntitoimistot. Mestaruus olisi sveitsiläiselle jo kahdeksas legendaarisilla ruohokentillä. Federer teki uskomattoman paluun tenniskentille alkuvuodesta puolen vuoden toipumisloman jälkeen. Hän voitti kaikki alkuvuoden tärkeimmät turnaukset, Australian avoimet sekä Indian Wellsin ja Miamin Mastersit.

Sen jälkeen 18-kertainen Grand Slam -turnausvoittaja jätti koko massakauden väliin ja keskittyi suosikkialustalleen ruoholle. Ruohokausi alkoi Stuttgartissa yllätystappiolla 39-vuotiaalle Tommy Haasille, mutta Hallessa tuli jo tutusti turnausvoitto. Wimbledon on Federerin "takapiha", jossa hän on tottunut menestymään. Nyt Federeriä on pakko pitää jälleen ykkössuosikkina.

Lonkka vaivaa Murrayta

Ykkössijoitettu ja puolustava mestari Andy Murray lähtee Wimbledoniin vaikeasta tilanteesta. Skotin koko kausi on ollut nihkeä. Ranskan avoimissa näytti paremmalta, kun Murray eteni välieriin ja hävisi hurjan viiden erän taistelun Stan Wawrinkalle.

Ruoholla on ollut taas vaikeampaa. Murray on pelannut ruoholla yhden ottelun, kun hän hävisi Queen's Clubin avauskamppailussaan lucky loserina turnaukseen selviytyneelle Jordan Thompsonille. Murrayn oli tarkoitus pelata Wimbledonin alla pari näytösottelua, mutta hän joutui vetäytymään niistä lonkkavaivan takia. Silminnäkijähavaintojen mukaan hän on ontunut harjoituksissa. Lähtökohdat eivät siis ole parhaat mahdolliset, mutta Murray vahvisti kuitenkin sunnuntaina pelaavansa turnauksen.

Djokovicilla on ollut vaikeampaa nyt jo vuoden ajan. Edellisestä Grand Slam -turnausvoitosta on jo yli vuosi. Lähtökohdat Wimbledoniin ovat kuitenkin Murrayta paremmat. Serbi pelasi ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen jonkun esiturnauksen ruoholla ennen Wimbledonia. Djokovic pelasi Eastbournen turnauksen ja voitti sen.

Myös Federer on sitä mieltä, että Big Fourin pelaajat ovat turnauksen suurimmat suosikit.

- Jos Murray on lähelläkään sataprosenttista kuntoa fyysisesti, pidän häntä yhtenä suurimmista suosikeista. Se on niin yksinkertaista. Sama juttu Novakin ja Rafan kanssa, Federer sanoi BBC:lle.

Naisten turnausta vaikea ennakoida

Naisten tenniksen ennakointi Serena Williamsin äitiysloman aikana on melkoista arvailua. Turnauksissa voi tapahtua lähes mitä tahansa. Kovin monella ei varmaankaan ollut Jelena Ostapenko parinkymmenen suurimman voittajasuosikin joukossa Ranskan avoimissa.

Maailmanlistan ykkösen Angelique Kerberin pelit eivät ole sujuneet viime aikoina ja saksalainen on vaarassa menettää ykköspaikkansa. Jos joitain pelaajia pitäisi nostaa suosikeiksi, sellaisia olisivat ehkä tshekit Petra Kvitova ja Karolina Pliskova.

Kaksinkertainen Wimbledonin voittaja Kvitova on palannut hienosti joulukuussa kotonaan sattuneen puukotuksen jälkeen. Kvitova palasi kentille Ranskan avoimissa ja voitti heti seuraavan turnauksensa Birminghamissa ruoholla. Kovasyöttöisellä ja kovalyöntisellä Pliskovalla on puolestaan mahdollisuus viedä maailmanlistan ykköspaikka Kerberiltä.

Myös brittipelaaja Johanna Konta kuuluu suosikkeihin, mutta kysymysmerkkejä nostaa se, että hän joutui vetäytymään Eastbournen turnauksesta ennen välierää selkävamman vuoksi. Venus Williamsin valmistautumista turnaukseen varjostaa puolestaan kuolonkolari, jossa hän oli osallisena.

Nelinpelissä ja sekanelinpelissä suomalaisodotukset ovat luonnollisesti korkealla Henri Kontisen vuoksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat