Hyppää sisältöön

Nuorten urheilijoiden terveysongelmat puhuttavat: "Oli kyse koulusta tai urheilusta – nämä ovat tärkeitä juttuja"

Tero Karhu, Reetta Meriläinen ja Tero Tiitu keskustelivat Jälkihiessä muun muassa jalkapallon Confederations Cupista ja nuorten naisurheilijoiden terveysongelmista.

Jälkihiki: Jälkihiki 3.7.2017
Jälkihiki: Jälkihiki 3.7.2017

Jälkihien sohvalla pureuduttiin taas maanantaina ajankohtaisiin urheiluimaailman aiheisiin. Jalkapallon ja lentopallon lisäksi Tero Karhu, Reetta Meriläinen ja Tero Tiitu kävivät kiihkeää keskustelua viikonloppuna puheenaiheeksi nousseista nuorten naisurheilijoiden terveysongelmista.

Yle Urheilun viikonloppuna julkaiseman kattavan juttukokonaisuuden mukaan "naisurheilijan kolmio" on yleinen ilmiö. Liika harjoittelu ja vähäinen energiansaanti voivat pahimmillaan johtaa esimerkiksi vakavaan syömishäiriöön.

- Yksi iso ongelma on myös osaamaton valmennus, joka nostaa tikun nokkaan ihmisen, joka on esimerkiksi vähän pulleampi kuin langanlaihat vieressä, Reetta Meriläinen kertoi viitaten erityisesti kestävyys-, taito- ja painoluokkalajeissa ilmeneviin, ulkonäköön liittyviin paineisiin.

- Tämäkin tapaus, mistä kerrottiin televisiossa: valmentaja noyryyttää yhtä valmennettavaa sanomalla tätä lihavaksi. Nuorta tyttöä. Jos henkisesti keskenkasvuinen ihminen on valmentamassa iältään keskenkasvuisia nuoria, siitä tulee huonoa jälkeä.

Karhu tarttui kiinni valmennusosaamisen tärkeyteen nuoren urheilijan tiellä.

- Isossakin kuvassa on tärkeää, että on ammattivalmentajia, jotka osaavat ottaa myös henkiset puolet huomioon. Oli kyse sitten urheilusta tai koulusta – nämä ovat tärkeitä juttuja. Etenkin maailmassa, jossa yksilökeskeisyys on kasvanut ja ihmiset vertaavat urheilun ulkopuolellakin koko ajan itseään toisiin, Karhu pohti.

Urheilun kärkeen tähdätessä terveen polulla pysyminen ei kuitenkaan ole helppoa.

- Entisenä nuorena urheilijana ymmärrän kyllä sitä ajatusta, että myös niitä rajoja on kokeiltava jotenkin, jos meinaa huipulle päästä. Mutta se pitää tehdä terveyden ehdoilla, sopivassa suhteessa.

Katso Ylen aamu-tv:n Jälkihiki kokonaisuudessaan artikkelin kuvaa klikkaamalla.

Lue aiheista lisää:

.
.