1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Konkarin pyrähdys Berniin ei ole pelkkä rahakysymys – Mika Pyörälän pelit jatkuvat Sveitsissä

Oulun Kärppien Mikä Pyörälä tahkoaa ensi kauden Sveitsin frangeja. Palkka ei ole sen suurempi kuin Suomessa, mutta olosuhteet ovat paremmat.

Mika Pyörälä jatkaa uraansa Sveitsin Bernissä. Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Heinäkuussa 36 vuotta täyttävä oululainen Mika Pyörälä pakkaa tavaransa ja muuttaa vuodeksi Sveitsiin.

Pyörälän komennus käynnistyy heinäkuun lopulla, kun mies ilmoittautuu uuden työnantajan SC Bernin lääkärintarkastukseen ja leirille.

Pyörälän nykyinen sopimus jatkuu Oulun Kärppien kanssa vuoteen 2019, mutta sopimus mahdollisti vuoden komennuksen ulkomaille. Vaihtoehtoja oli käytännössä vain yksi, Sveitsin Bern.

– Ruotsi oli jo nähty, eikä Venäjän KHL ole perheellisen miehen paikka. Pelimatkat ovat lyhyitä, joten sekin puoli on kunnossa, jatkaa Pyörälä.

Pyörälä oli Frölundan riveissä 2011–12 ja Luulajan 2012–13.

Kiekkokonkari pohti muitakin Euroopan maita, mutta Sveitsi ja Bern tarjosivat parhaimman vaihtoehdon.

– Palkka on suunnilleen sama kuin mitä saisin Kärpissä, mutta kokonaisuus ratkaisi. Ikäänkin alka olla, joten nyt oli korkea aika siirtyä vielä kerran ulkomaille.

Palkka on suunnilleen sama kuin mitä saisin Kärpissä, mutta kokonaisuus ratkaisi.

Mika Pyörälä

Sveitsin lumo ei ole loma

SC Bern on kärppälähtöisen Kari Jalosen valmentama joukkue. Seura on voittanut Sveitsin mestaruuden kaksi kertaa peräkkäin. Fanaattinen fanikannustus tuo lisäpotkua jäälle. Hallin erikoisuus on 10 000 hengen seisomakatsomo, jossa tunnelmaa riittää.

Pelin taso haastaa kotoisen Liigan. Tuttu valmentaja helpoltti valintaa.

– Pari kertaa on puhelimessa Kojon kanssa poristu, mutta ei sen enempää.

– Olosuhteet yli 17 000 hengen kotihallissa ovat kunnossa, joten hyvillä mielin jatkan uraani Bernissä. Ja juustotkin maistuvat, naurahtaa Pyörälä.

Kahtiajakoinen kausi Kärpissä

Mika Pyörälä valittiin kauden kopuksi runkosarjan parhaimmaksi pelaajaksi Liigassa. Mies itse piti mennyttä kautta kahtiajakoisena.

– Oma pelaaminen oli mallillaan, mutta osa pelaajista ei pelannut joukkueelle. Muutoksia oli paljon jo ennen kauden alkua valmentajasta lähtien, ja vaikeahan kaudesta tulikin, kertoo Pyörälä.

– Eikä vika ollut valmennuksessa. Yhteenpuhaltaminen ei ollut kuosissa, siihen se takkusi, jatkaa Pyörälä.

Hyökkääjä palaa lähestyvän Sveitsin komennuksen jälkeen takaisin Oulun Kärppiin.

– Kausi Bernissä, ja yksi vielä Oulussa. Sitten on mittarissa 38 vuotta, joten katsellaan mihin miehestä vielä riittää, pohdiskelee Pyörälä.