Legendaarinen suurmestari Garri Kasparov palaa eläkkeeltä – haastaa norjalaisen "shakin Mozartin"

Entinen maailmanmestari ja viisitoista vuotta shakkia dominoinut Garri Kasparov aikoo palata pelilautojen ääreen.

urheilu
Garri Kasparov
Garri KasparovAOP

Shakkimaailmaa järisytti torstaina tieto koko lajin ikonisimpiin hahmoihin kuuluvan Garri Kasparovin paluusta. Shakin maailmankiertueeseen kuuluva St. Louisin turnaus tiedotti torstaina legendan pelaavan ensi kertaa kilpaa sitten vuoden 2005.

54-vuotias Kasparov pääsee turnaukseen villillä kortilla ja saa vastaansa yhdeksän shakin nykypäivän kärkinimeä. Yksi heistä on Kasparovin entinen oppipoika, shakin maailmanlistan ykkönen Magnus Carlsen. Vasta 26-vuotias "shakin Mozartiksi" kutsuttu norjalainen on historian nuorin maailmanlistan ykkönen, kun hän vuonna 2009 valloitti kärkipaikan 19 vuoden iässä.

Kaikkien aikojen shakkimestari

Gasparov dominoi 80- ja 90-luvuilla shakkia viisitoista vuotta putkeen ylivoimaisilla taidoillaan. Venäläisestä tuli vuonna 1985 kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari hänen voitettuaan Neuvostoliiton maanmiehensä Anatoli Karpovin. Ikää Kasparovilla oli 22 vuotta.

Kasparovin saavutuksiin kuuluu myös parhaimmillaan saavutettu Elo-luku 2 851. Se oli maailmanennätys aina vuoteen 2013 asti, jolloin Carlsen ylitti vahvuustilastossa entisen mestarinsa.

Garri Kasparov ja Anatoli Karpov vastakkain MM-titteliottelussa vuonna 1985.
Garri Kasparov (vas.) päihitti Anatoli Karpovin MM-ottelussa vuonna 1985.AOP

Maailmanmestarin titteli pysyi Kasparovin hallussa vuoteen 2000 asti, jolloin hän hävisi Vladimir Kramnikille. Vuonna 2005 Kasparov paketoi ammattiuransa ja siirtyi politiikan ja kirjoittamisen pariin. Kasparov on toiminut näkyvästi eritoten Venäjän oppositioliikkeessä kritisoiden muun muassa näkyvästi presidentti Vladimir Putinia.

Täysin poissa pelilaudoilta Kasparov ei ole eläkevuosiaan kuitenkaan viettänyt. Maailman kaikkien aikojen pelaajana pidetty shakkimestari on pelannut muun muassa näytösotteluita.

Lisäksi Kasparovilla on tärkeä osa nykymuotoisten tietokoneiden ja tekoälyn kehityksessä. Mestari pelasi urallaan useita otteluita tietokoneita vastaan. Niistä kuuluisin on Deep Blue -shakkitietokonetta vastaan käyty mittelö vuonna 1997, jonka Kasparov hävisi. Se oli ensimmäinen kerta historiassa, kun tietokone voitti hallitsevan maailmanmestarin shakkiottelussa.

Garri Kasparov pelaa shakkitietokone Deep Blueta vastaan
Garri Kasparov kävi Deep Blue -tietokonetta vastaan kaksi ottelua. Helmikuussa 1996 shakkimestari voitti (kuvassa), mutta uusintaottelu vuotta myöhemmin päättyi ensimmäistä kertaa koneen voittoon. AOP

Lue myös:

"Shakin Mozart" teki uskomattoman tempun sokkona Harvardin professoreille

Lähteet: AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat