Suora

 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Rallin MM, Saksa, ek - live
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 1
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
 • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Kuka olisi uskonut

Hengenpelastuksen SM-kisoissa aikaa ei mitata, mutta jalka voi vääntyä – katso vauhdikkaat kuvat

Hengenpelastuksen kisalajit pohjautuvat ammattilaisten kohtaamiin tositilanteisiin.

urheilu
Board Rescuessa tehdään tiivistä joukkuetyötä.
Board Rescuessa tehdään tiivistä joukkuetyötä.Tomi Hänninen

*TAMPERE. *Historian toisilla SM-viikolla järjestettiin myös hengenpelastuksessa rantapelastuksen SM-kisat. Laji on lähtenyt liikkeelle hengenpelastajien omana harjoitustoimintana ja jalostunut lopulta kunnon kisaamiseksi. Nykyään mukana voi olla esimerkiksi muitakin kuin hengenpelastajia. Moni hengenpelastuksen urheilija harrastaa ykköslajina esimerkiksi vesipalloa tai uintia.

Yle Urheilu vieraili paikan päällä, kun joukkueet harjoittelivat kisaa varten. Tampereella kisattiin rantapelastuksessa kolmessa eri kisamuodossa.

1. Beach flags

Ensi näkymältä beach flag ei vaikuta ollenkaan liittyvän hengenpelastukseen. Kilpailijat lähtevät kisaan hiekkarannalla makuuasennosta. He nousevat, kääntyvät ja kisaavat noin 20 metriä lippujen luokse. Lopussa kilpailijat heittäytyvät kohti lippua terävästi ja joskus jopa kyynärpäät kolisten, sillä viimeiseksi jäänyt jää aina ilman lippua ja putoaa.

Kisaa jatketaan niin kauan kuin jäljellä on enää kaksi kilpailijaa. Laji voi olla joskus jopa petollisenkin kova. Sen on saanut myös kokea lajia harrastava Joonas Nissinen.

- Kertaalleen Helsngin Aurinkolahden kisoissa jalkapöytä taittui täysin heti lähdössä, kun se jäi kiinni sateen kovettamaan hiekkaan, Nissinen kertoo paljon puhuvasti lajin ajoittaisesta rajuudestakin.

Lajin tarkoituksena on simuloida nopeaa päätöksentekokykyä ja valintojen tekemistä, joita hengenpelastajan ammatissa tarvitaan ehdottomasti.

Sami Ylipuronen, Alexandr Efimov
Sami Ylipuronen ja Alexandr Efimov taistelevat tiukasti.Tomi Hänninen

2. Rescue Tube Rescue

Tässä lajissa kisataan neljän kilpailijan joukkueiden voimin. Yksi kisaajista on uhrina ja muut kolme pelastajina. Uhri ui aina kisoissa erikseen määritetyn etäisyyden päähän ensiksi. Tampereen kisoissa etäisyys oli noin 150 metriä. Toinen kisaaja lähtee pelastamaan joukkuetoveriaan tässä lajissa pelastusvälinettä simuloivan pelastuspatukan kanssa. Kun pelastaja on päässyt uhrin kanssa lähelle rantaa, niin joukkueen kaksi muuta pelastajaa ottavat uhrin haltuun ja juoksevat maaliviivan yli uhria kantaen.

Maalintulo Rescue Tube Rescue
Maalintulo Rescue Tube RescueTomi Hänninen

3. Board Rescue

Lajissa kisataan kahden hengen joukkueilla. Tässä lajissa simuloidaan laudalla tehtävää ihmisen pelastamista. Ensimmäinen henkilö joukkueesta ui lähtömerkistä Rescue Tube Rescuessakin käytetyllä poijulle. Päästyään poijulle hän huitoo joukkuetoverilleen. Tällöin joukkuetoveri saa lähteä pelastamaan toista joukkueen jäsentä. Molemmat melovat takaisin rantaan ja ylittävät yhdessä rannalla olevan maaliviivan laudan kanssa.

Board Rescue on yksi lajeista hengenpelastuksen SM-kisoissa.
Board Rescue on yksi lajeista hengenpelastuksen SM-kisoissa.Tomi Hänninen

4. Board Race

Tämä laji kulminoituu puhtaasti pelastuslauttojen kanssa melomiseen. Lähtömerkistä kilpailijat juoksevat veteen pelastuslauttojen kanssa. Kilpailijat melovat poijulle ja takaisin. Nopein radasta selvinnyt voittaa.

Hengenpelastuskisan lähtö.
Tomi Hänninen

Pisteytys

Jokaisessa yksilölajissa on miesten ja naisten sarjat, joissa palkitaan kolme parasta. Rescue Tube Rescuessa ja Board Rescuessa palkitaan kolme parasta joukkuetta.

Lisäksi aina palkitaan kaikista lajeista parhaiten sijoittunut joukkue. Hengenpelastuskisoissa ei koskaan lasketa aikaa ja pidetä muutenkaan mitään aikaennätyskirjoja, sillä jokaisessa kisassa ovat eri olosuhteet. Sen sijaan paremmus ratkaistaan pistesysteemillä. Sekä yksilö- että joukkuelajeissa paras saa 20 pistettä, toinen 18 pistettä, kolmas 16 pistettä ja neljäs 14 pistettä. Sen jälkeen 16. sijaan asti jokainen saa aina yhden pisteen vähemmän kuin edellä ollut.

Hengenpelastuksen SM-kisat kuuluivat Tampereella järjestettävään SM-viiikkoon. Sunnuntaina SM-viikoilla TV2:ssa ja Areenassa muun muassa rantavesipalloa, lippupalloa, krikettiä ja jousiammuntaa.

Lue myös:

”Älä jää ihmettelemään” - tässä on seitsemän asiaa, jotka kaikkien täytyy muistaa mökkirannalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat