Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rupusarjasta Suomen kiinnostavimmaksi otteluelämykseksi – tuhansia katsomoihin houkutellut itsevaltias ravistelee suomalaisia urheilupiirejä

Viisi vuotta sitten Vaasassa pelattiin amerikkalaista jalkapalloa kakkosdivisioonassa tyhjille katsomoille. Sitten kaupunkiin palasi NFL-sopimuksen saanut Seppo Evwaraye, joka nosti Wasa Royalsin Vaahteraliigaan ja katsojakeskiarvon pikkulajissa yli 1 100:n. Vaasassa voi nähdä ottelutapahtuman, josta muissa lajeissa kannattaisi ottaa mallia. Ideanikkari kertoo, mitä länsirannikolla on tehty, ja rohkaisee kaikkia kopioimaan.

Tarinat ja ilmiöt
Wasa Royals
Katso Urheiluruudun juttu Wasa Royalsista kuvaa klikkaamalla.

Tällaiseen meininkiin ei suomalaisessa urheilussa ole totuttu.

Vaasan Kaarlenkentällä on alkamassa amerikkalaisen jalkapallon pääsarjaottelu, jossa Wasa Royals haastaa viisi edellistä Suomen mestaruutta voittaneen Helsinki Roostersin. Ottelu itsessään ei ole erityisen poikkeuksellinen, onhan jenkkifutista pelattu Suomessa vuosikymmeniä.

Ympäri Kaarlenkenttää tapahtuva show poikkeaa kuitenkin täysin tavanomaisesta. Tälläkin kertaa sitä on tullut ihmettelemään yli tuhat vaasalaista.

Pelipallon tuovat kentälle taivaalta kentän ylle ilmestyvät laskuvarjohyppääjät. Valtavan, kumisen kypärän sisältä räjähtää nurmelle rykelmä pullistelevia parimetrisiä ja yli satakiloisia körmyjä. Kun savukoneen synnyttämä usva on hälventynyt ja kaikki pelaajat ovat päässeet riviin seisomaan, ilmoille kajahtaa Yhdysvaltain kansallishymni. Ennen kuin yleisö laskee takamuksensa kivisille penkeille, kuullaan vielä Maamme-laulu.

Lisää musiikkia on luvassa tauolla, kun vaasalainen artisti Daco Junior eli Sebastian Da Costa nousee lavalle esittämään listahittejään.

Wasa Royals
Laji on amerikkalainen jalkapallo, mutta vähintään yhtä tärkeää on se, mitä kentän ympärillä tapahtuu.Royals Press - Samppa Toivonen

Pelipaikalle saapuvalle ei jää epäselväksi, minkä joukkueen kotiotteluun on saapunut. Wasa Royalsin värit, logot ja kirjaimet eivät jää keneltäkään huomaamatta. Kentän päädyssä vierailijaa tervehtii lähes viisimetrinen, ilmalla täytetty maskotti. Kentän vieressä olevissa pomppulinnoissa ja amerikkalaisen jalkapallon tarkkuusheittorastilla riittää touhottavia tulevaisuuden toivoja. Tarjolla on cheerleading-opastusta, ja poniratsastustakin täällä on nähty. Kisamakkaran sijaan kauppansa tekevät muodikkaammat krepit, hodaritkin maistuvat.

Mies kaiken takana on kentän reunalla seisova Seppo Evwaraye. NFL:n porteilla käynyt, Suomen kovimpiin kuuluvan amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisuran tehnyt ex-pelaaja. Evwaraye palasi maailmalta kotikaupunkiinsa vuonna 2012 ja laittoi vanhassa seurassaan kaiken uusiksi.

Viidessä vuodessa Royals on noussut kakkosdivisioonasta Vaahteraliigaan. Vaasalaisten kotiotteluiden katsojakeskiarvo 1 144 on Suomessa täysin omassa kastissaan. Se on lähes sama kuin miesten Superpesiksen yleisökeskiarvo ja lähentelee jalkapallon Veikkausliigan pienimpiä seuroja.

Royals on jopa varteenotettava haastaja viisi viime mestaruutta vieneelle Helsingin Roostersille. Evwaraye puhuu Euroopan valloittamisesta ja tuhansista lisäkatsojista. Mitä ihmettä Vaasassa on oikein tehty? Voiko tämä päättyä hyvin?

Myy tapahtumaa, älä lajia

Täältä kaikki alkoi viisi vuotta sitten. Vaasan Palosaaren kentän reunalla on pieni, siirrettävä katsomo. Mitään varsinaisia fasiliteetteja ei ole, pienet vaihtopenkkikatokset ovat nähneet parhaat päivänsä.

Seppo Evwaraye kaartaa parkkipaikalle Royals-teipeillä koristellulla autollaan ja kiirehtii kentän reunalle. Wasa Royalsin huppariin ja lippikseen pukeutunut entinen ammattipelaaja on vaikuttava näky. 196-senttinen ja 145 kiloa painava Evwaraye on valtavan kokoinen mies, mutta hymy on lempeä.

Royalsin ruumillistuma pahoittelee pientä myöhästymistään. Pari pelaajaa oli ollut pakko viedä magneettikuvaukseen. Sekin kuuluu yleismies Evwarayen toimenkuvaan. Vielä viime vuonna hän vastasi lähes kaikesta: valmentamisesta, markkinoinnista, yhteistyökuvioista, ottelutapahtumista ja pelaajahankinnoista. Viime syksynä, Royalsin välieriin päättyneen ensimmäisen pääsarjakauden jälkeen, Evwaraye jätti päävalmentajan tehtävän ja päätti keskittyä enemmän seuran kehittämiseen.

Kehitettävää riittää, sillä Evwaraye suunnittelee Royalsin toimintaa parinkymmenen vuoden tähtäimellä. Ainakin ensimmäiset viisi vuotta ovat olleet vakuuttavia. Kaudella 2013 Royals voitti kaikki ottelunsa kakkosdivisioonassa, ja Botniahallilla pelatussa finaalissa oli paikalla 1400 katsojan täysi tupa. Kun kuninkaalliset juhlivat 2014 ykkösdivisioonan spagettimaljan voittoa, Kaarlenkentällä oli yli 2000 ihmistä.

Wasa Royals
Royalsin katsojakeskiarvo on Vaahteraliigassa omassa luokassaan.Yle

Joukkue päätti jäädä vielä vuodeksi divisioonaan kehittymään, mutta kaudeksi 2016 aika oli kypsä liiganousulle. Viimeistään sen aikana Wasa Royals nousi Helsinki Roostersin rinnalle maan tunnetuimmaksi amerikkalaisen jalkapallon seuraksi.

- Jos olisimme lähteneet myymään puhtaasti amerikkalaista jalkapalloa, tuskin olisimme koskaan puhkaisseet 500 katsojan rajaa, Evwaraye pamauttaa.

- Amerikkalainen jalkapallo on suomalaisille tuntematon laji. Tapaan ihmisiä, jotka sanovat tuttujen kehuneen otteluita. Kysyn, miksi et itse ole tullut peliin. Vastaus: ”Koska en ymmärrä lajista mitään.” Homma ei voi perustua puhtaasti vain lajiin, emmehän me muuten saa ihmisiä sinne kokemaan sitä.

Amerikkalaisen jalkapallon asema Suomessa ja siitä seurannut johtoajatus ovat olleet oikeastaan siunaus Wasa Roayalsille. Perinteiset urheiluseurat tapaavat olettaa itsestäänselvästi, että ihmiset tulevat peliin vain katsomaan jääkiekkoa, jalkapalloa tai pesäpalloa. Seppo Evwarayelle amerikkalainen jalkapallo on rakas laji, jonka ympärille rakennettuun tapahtumaan ihmiset tulevat viihtymään.

- 2012 meitä ei käynyt katsomassa kukaan. Olimme erittäin kokeilunhaluisia. Monessa muussa lajissa olisi varmaan sanottu, että tuo ei kuulu lajiin tai noin et voi tehdä. Vaasassa kukaan ulkopuolinen ei ollut kunnolla kokenut amerikkalaisen jalkapallon ottelua. Pystyimme esittelemään ottelutapahtumat yleisölle haluamallamme tavalla.

"Vain muutaman dollarin tähden"

35-vuotias Evwaraye on paljasjalkainen vaasalainen. Osa lapsuudesta kului Nigeriassa, josta hänen isänsä on kotoisin. Vaasassa Seppo löysi amerikkalaisen jalkapallon pariin veljensä Arin avulla.

- Olen ollut pienestä pitäen iso kundi. En jaksanut juosta futiksen perässä, mutta olin kokoisekseni nopea. Isoveli löysi amerikkalaisen jalkapallon ja houkutteli minut mukaan. Jännitin kovasti ekoja treenejä, mutta laji iski saman tien. Siitä tuli iso osa identiteettiäni ja se muutti minua ihmisenä.

Laji vei Evwarayen maailmalle jo 17-vuotiaana. Tie vei vaihto-oppilasvuoden jälkeen Nebraskan yliopistoon, jonne Evwaraye sai stipendin ensimmäisenä suomalaisena jenkkifutaajana. Hän pelasi parhaimmillaan Yhdysvaltojen toiseksi parhaaksi yliopistojoukkueeksi rankatussa Nebraska Cornhuskersissa.

Yliopistopelien jälkeen Evwaraye sai NFL-sopimuksen, mutta maksoi vahingossa työlupahakemuksesta viisi dollaria liian vähän. On komea legenda, että NFL-unelma jäi kiinni muutamasta dollarista. Evwaraye kuitenkin toppuuttelee tarinaa.

Seppo Ovie Evwaraye haluaa tuoda kaiken amerikkalaisesta jalkapallosta oppimansa Vaasaan.
Seppo Evwaraye on paljasjalkainen vaasalainen.Anna Wikman/Yle

- Moni sanoo sen noin, mutta ainoa asia, joka siitä jäi kiinni, oli 12 500 dollarin allekirjoittamisbonukseni. Sitä en saanut koskaan. Mutta jos olet tarpeeksi hyvä ja sinulla on mahdollisuus näkyä, kyllä ne hommat hoituvat. Minä en lopulta ollut tarpeeksi hyvä, Evwaraye kuittaa.

- Olen ihan sinut asian kanssa. Toki jäi sellainen tunne, että jos muutama asia olisi osunut paremmin kohdilleen, olisin ehkä pystynyt roikkumaan siellä muutaman kauden. Mitään katkeruutta ei ole kuitenkaan jäänyt.

Vaasalainen oli Carolina-sopimuksen kaatumisen jälkeen mukana NFL-seura Minnesota Vikingsin harjoitusjoukkueessa. Hän pelasi Euroopan NFL:ssä Kölnin joukkueessa ennen paluutaan Suomeen.

Ura kuuluu Suomen komeimpiin. Hieman samankaltaisen uran loi samoihin aikoihin suomalainen Michael Quarshie. Yhteensä NFL:n portteja on käynyt kolkuttelemassa puolenkymmentä suomalaista. Ensimmäinen NFL:n runkosarjaottelussa pelannut suomalainen oli Kanadan kaksoiskansalainen Tyler Varga vuonna 2015.

- Pääsin kokemaan ne asiat, joista haaveilin. Pääsin pidemmälle kuin kukaan muu suomalainen oli lajissa päässyt. Olen varmaan ainoa suomalainen, joka on pelannut 110 000 ihmisen edessä. Nebraskan yliopistossa pelaaminen oli aivan mahtavaa, ja se fanikulttuuri oli ihan mahtavaa. Kotiotteluissa oli 85 000 punaiseen pukeutunutta ihmistä, jotka huusivat nimeäni. Se on uskomaton tunne.

Amerikan vuodet kylvivät Evwarayeen siemenen, joka kasvaa nyt pitkää versoa Suomen länsirannikolla.

40 äijän suihkuruuhkat

Katsojamäärissä mitattuna Wasa Royals lähti liikkeelle nollasta. Alla oli kuitenkin pieni, Vaahteraliigassakin 2000-luvun alussa piipahtanut lajiyhteisö, jonka päälle kymmenen vuoden maailmankierrokselta palannut Seppo Evwaraye lähti rakentamaan uutta toimintaa.

- Ei ole rehellisesti sanottu, että aloitimme kaiken ihan nollasta. Vaasassa oli lajikulttuuria, hyviä lajin elossa pitäneitä seuratekijöitä ja pelaajia. Vaasa Vikingsistä, jonka päälle Royals rakennettiin, jäi reilut kymmenen pelaajaa. He sitoutuivat homman eteenpäin viemiseen, treenamiseen ja brändin rakentamiseen sillä tasolla mitä minä vaadin, edustusjoukkueen päävalmentajana ja seuran puheenjohtajana uuden hallituksen kanssa tuolloin aloittanut Evwaraye sanoo.

Seppo Evwaraye
Seppo Evwaraye lähti rakentamaan Royalsia Vaasan Palosaarella.Yle

- Se oli heiltä iso ja rohkea askel lähteä minunlaisen kaverin matkaan. Monessa muussa seurassa minulle olisi varmaan näytetty ovea. Täällä oli tavallaan myös tilausta uusille tuulille ja erilaiselle johtajuudelle. Oltiin valmiita siihen, että ollaan muutakin kuin vain olemassa.

Kontrasti on melkoinen, kun vertaa Palosaaren kenttää Royalsin kotiotteluun Kaarlenkentällä.

- Täällä oli vain yksi suihku. Voit kuvitella sen ruuhkan, jonka 40 isoa miestä aiheuttivat pelien jälkeen. Tilanne oli kuitenkin se, että kukaan Vaasassa ei oikein tiennyt että täällä edes pelataan amerikkalaista jalkapalloa.

Suomen kesään mahtuu

Yhdysvalloissa koetuista ottelutapahtumista, viestinnän yliopisto-opinnoista ja valtavasta intohimosta syntyi Palosaaren kentän reunalla suunnitelma. Ensimmäiseksi nimi vaihdettiin Vaasa Vikingsistä Wasa Royalsiksi.

- Seuralle keksittiin uusi nimi ja oma tarina. Tunnukset, värit ja logo mietittiin tarkkaan. Niistä piti paistaa vaasalaisuus, Evwaraye selittää.

Vaasa on kuningas Kaarle IX:n perustama perustama kaupunki, joka on saanut nimensä ja vaakunansa Ruotsia hallinneelta aateliselta Vaasa-suvulta. Saman vaakunan värit välkkyvät myös Royalsin pelipaidoissa, ja jokaiselle on värille on keksitty selitys joukkueen tarinassa.

Kuninkaallisen nimen ajateltiin viestivän myös siitä mihin joukkue pyrkii: arvostetuksi ja kunnioitetuksi. Evwaraye visioi, missä seura haluaa olla viiden, kymmenen ja 15 vuoden kuluttua.

Wasa Royals
Royalsin värit näkyvät otteluissa.Yle

- Ensin Vaahteraliigaan, sitten Suomen huipulle. Jonain päivänä Eurooppaan koko Suomen joukkueena. Voitetaan tai hävitään, mutta ollaan tunnetuimpia, Evwaraye linjaa.

- Sitä suunnitelmaa lähdettiin toteuttamaan todella aggressiivisesti. Ensimmäisen vuoden projektini oli, että Royals kuuluu ja näkyy. Tavoite oli tavallaan jopa hieman ärsyttää, herättää ihmisissä kysymys: mikä tämä Royals oikein on.

Evwarayen tempauksien ja sissimarkkinoinnin avulla kysymys heräsi yllättävän monessa. Uuden puheenjohtaja-päävalmentajan ensimmäisen kokonaisen kauden 2013 aikana rikottiin jo tuhannen katsojan raja.

- Sanoisin, että tapahtumillemme on ollut kysyntää Vaasassa. Suomen kesä on suhteellisen lyhyt, mutta kyllä siihen tarvitaan muutakin kuin jokunen yksittäinen yleisurheilutapahtuma ja jalkapallo-otteluita. Esittelimme uuden, erilaisen tapahtuman.

Perhetapahtumia

Royalsin pelit totisesti olivat jotain, mitä ei Vaasassa ollut nähty. Evwaraye halusi paitsi saada väkeä katsomoihin, myös houkutella sinne perheitä. Otteluliput maksavat aikuiselta kymmenen euroa. Alennusryhmiin kuuluvat maksavat vitosen, alle 11-vuotiaat pääsevät peleihin ilmaiseksi.

- Isoin fokus ottelutapahtumissamme on perheessä. Tapahtumien on oltava niin edullisia, että koko perheen voimin on mahdollista osallistua. Jos miettii, mitä Vaasassa voi kesällä tehdä edullisesti koko perheen kanssa, ei niitä hirveästi ole.

Wasa Royals
Kaikenikäiset lapset on otettu huomioon vaasalaisten kotipeleissä.Yle

Lapsille on tarjolla otteluiden yhteydessä monenlaista puuhaa, sekä puhtaaksi viihdykkeeksi että lajin pariin houkuttelemiseksi. Muistijäljet otteluista ja cheerleading-koulusta tai jefurasteista luovat Royalsille tulevaisuuden kannattajia ja parhaimmillaan uusia harrastajia.

- Emme me tee tätä touhua millään viiden vuoden tähtäimellä. Ajattelen, että jos saamme peleihin tyttöjä ja poikia, luomme samalla myös tulevaisuuden fanipohjaa ja omaa kulttuuriamme. 10–15 vuoden päästä voimme sen avulla olla samalla tasolla kuin Sport tai VPS.

Jalkapallon pääsarjaa pelaava VPS on yli 90-vuotias ja jääkiekkoliigassa kiekkoileva Sport yli 50-vuotias seura.

- Olemme nuori seura. Juuri kulttuurissa olemme heitä jäljessä. Sen voi saada kiinni vain ajalla sekä tekemällä pienet asiat jatkuvasti hyvin. Toivon, että joskus olisi itsestäänselvyys että menet Royalsin peliin, jos olet vaasalainen.

"Vähintään yhtä tärkeää on se kaikki muu"

Royalsilla on vielä matkaa kahden perinteikkäämmän vaasalaisseuran katsojalukuihin. Tällä kaudella katsojakeskiarvo on hieman pudonnut viime vuoden 1 144 katsojasta noin 900 katsojaan, mutta kausi on vielä kesken. VPS:n ja Sportin toimistolla on kuitenkin ihmetelty Royalsin katsojakeskiarvoa pikkulajissa ja yli 2000 katsojan yleisöennätystä.

Niitä varmasti ihmetellään muissakin lajeissa. Evwaraye kertoo mielellään, millä ajatuksilla hän on pienen imperiuminsa rakentanut.

- Laji saa Amerikassa valtavat massat liikkeelle ja on iso osa kulttuuria. Miksei se voisi olla täälläkin samanlaista? Olemme yrittäneet luoda nimenomaan urheiluviihdettä. Keskiössä on minullekin rakas laji, mutta tärkeämpää, tai vähintään yhtä tärkeää, on se kaikki muu, Evwaraye sanoo.

- Haluan saada tapahtuman interaktiiviseksi. On tarjottava kaikkea, jolla pääsee ajatuksesta että tullaan katsomaan vain peliä. Kaikkien pientenkin asioiden on toimittava. On oltava hyvää musiikkia, hyvää ruokaa, hyvä meininki ja flow.

Daco Junior
Daco Junior esiintyi Royalsin kotiottelussa Roostersia vastaan.Yle

Show-elementit ja lasten osallistaminen tukevat kentällä pelattavaa peliä. Yksi katsoja tulee pelin takia, toinen ilmapiirin, kolmas katsomaan tauolla esiintyvää artistia. Evwaraye haluaa palvella mahdollisimman monia.

- Ihmiset pitää ensin saada houkuteltua ensin stadionille: osa heistä viihtyy ja tulee varmasti myös uudestaan. Sille kasvu perustuu.

Pelin ymmärtämiseksi ottelun tapahtumia, syitä ja seurauksia selostetaan viihdyttävästi yleisölle läpi otteluiden. Tämä kikka on toki käytössä monella muullakin joukkueella.

- Meidän on saatava kynnystä vieläkin matalammaksi ja vaasalaiset sen kynnyksen yli kokemaan, että tämähän onkin oikeasti tosi hauskaa. Kaikki eivät välttämättä hiffaa pelistä heti kaikkea, mutta haluan että he ajattelevat kokonaisuuden olleen tosi makea.

Kopioi, kopioi, sovella

Evwaraye myöntää suoraan, että Royalsissa ei ole keksitty pyörää uudelleen. Suurin osa tempauksista, tapahtumista ja toteutuksista on vanhan soveltamista.

- 98,5 prosentissa Royalsissa käyttämistämme ei ole mitään uutta. Ne ovat varastettuja, lainattuja, muualta sovellettuja ideoita, Evwaraye sanoo.

- Olemme esittäneet kysymyksen: hyvä idea, miten toimii Vaasassa, tässä lajissa tai Kaarlen kentällä. Emme ole olleet niin hölmöjä, että olisimme törmänneet hyvään ideaan ja harmitelleet että tosi hyvä, mutta pitää keksiä jotain uutta.

Wasa Royals
Cheerleadingjaosto kuuluu Royalsin emoseura West Coast Vikingsiin. Jaoston esiintymiset kulkevat käsi kädessä Royalsin pelien kanssa.Yle

Ideanikkari Evwaraye tietysti suunnittelee tulevia tapahtumia jatkuvasti. Hän kirjaa ylös kaiken, mitä päähän tupsahtaa ja mihin hän arjessaan törmää. Kotitoimisto on täynnä ideoita pursuilevia paperiarkkeja.

- Mietin päiviä, onko jotain teemoja, onko vastustajan kanssa yhteistä historiaa, pelillisiä asioita, tarinaa. Suunnittelen, miten sitä markkinoidaan laji-ihmisille. Mietin, mitä voimme tarjota yhteistyökumppaneillemme. Mietin mitä uutta ja erilaista voimme tarjota faneillemme. Tapahtuma rakentuu viikon aikana minun päästäni, sparraan niitä läheisteni ja nykyisen puheenjohtajan Mikko Nyrhisen kanssa.

Amerikkalaisen jalkapallon runkosarjassa on vain kuusi kotiottelua, joten jokaiseen otteluun voi keksiä jotain erityisohjelmaa.

Eurooppaa valloittamaan

Sitten Evwaraye aloittaa puheensa Euroopan valloituksesta. Suomessa on näitä tarinoita kuultu ennenkin, muissakin lajeissa.

- Tähän asti olemme pärjänneet aika kengännauhabudjeteilla ja saaneet silti asiaamme esille. Tavoitteiden on oltava korkealla. Ensisijainen tavoite oli päästä Vaahteraliigaan, nyt olemme siellä. Seuraava tavoite on päästä mitaleille ja voittaa Vaahteramalja muutamaan otteeseen, Evwaraye linjaa.

- Tavoite on kuitenkin vieläkin korkeammalla, haluamme kasvaa ulos Vaahteraliigasta Eurooppaan isommaksi brändiksi. Pelaamalla kansainvälisiä otteluita voimme kasvaa myös koko Suomen joukkueeksi. Se on seuraava urheilullinen askel Suomessa, yrittää pärjätä muiden maiden joukkueita vastaan.

Suomalainen urheilu tuntee lukemattomia tapauksia, joissa on noustu buumin aallonharjalla korkealle. Lähes yhtä monta kertaa sieltä on tultu myös pikavauhtia alas. Vaasastakin löytyy muutaman viime vuosikymmenen ajalta useampi esimerkkitapaus. Vaasan Maila veti pesäpallokatsomoihin tuhansia ihmisiä ennen romahdustaan 1990-luvulla. Vaasan Vasama dominoi naisten lentopalloa näytöstyyliin 1990-luvun alussa vain valahtaakseen myöhemmin aina kakkossarjaan asti. Vaasan Palloseurasta puolestaan rakennettiin vuosituhannen vaihteessa Suomen Rosenborgia ja Juhani Tamminen yritti nostaa Vaasan Sportia Liigaan. Molemmat projektit olivat päättyä konkurssiin.

- Royals on tällä hetkellä nappikauppaa verrattuna isompiin lajeihin. Riskitkin ovat sitä myötä pienemmät. Lätkästä tulevat uutiset joukkueiden vuosittain tekemistä tappioista ovat hulluja. Puhutaan mielivaltaisesta liiketoiminnasta ja rikkaiden ihmisten laskunkuittausharrastuksesta, Evwaraye päivittelee.

- En halua että Royals jää vain viiden vuoden tai kymmenen vuoden pyrähdykseksi. Tiedän, että itse en voi lähteä tästä ihan hetkeen pois. Olen kuitenkin pystynyt joka vuosi jakamaan vastuita uusille ihmisille. Monesti homma voi päättyä siihenkin, että taustalla on yksi tai kaksi tärkeää henkilöä, jotka palavat loppuun, ja homma on sitten siinä.

Vaikka vastuuta on jaettu, Wasa Royals on erittäin riippuvainen itsevaltiaastaan Seppo Evwarayesta. Entisen huippupelaajan kontaktiverkostolla on houkuteltu Vaasaan lukemattomia pelaajia Suomesta ja ulkomailta. Hän on moottori, jolla koko sirkus pysyy liikkeessä.

Seurapomo ajattelee, että Royalsilla voisi mahdollisesti tehdä joskus bisnestä. Puhtaasti urheilun avulla hän ei tosin näe sen toteutuvan.

- Toki jenkkifutis on minulle tärkeää, mutta jos halutaan bisnestä, Royalsin on haarauduttava muille aloille. Meidän brändiä pitää hyödyntää muissa asioissa, kuten muiden alojen liiketoiminnan omistamisessa ja pyörittämisessä, Evwaraye pohtii.

- Uskonko siihen että me ratsastamme amerikkalaisella jalkapallolla Suomessa miljonääreiksi? No, en minä nyt sitä sulje pois, mutta en minä kyllä siitä taloani pantiksi laittaisi. Uskon, että voimme tehdä kivaa, tuottavaa bisnestä, mutta brändin pitäisi kasvaa urheilun lisäksi johonkin muuhun asiaan.

Ei taikatemppuja

Ottelua on jäljellä Kaarlenkentällä vajaat neljä minuuttia. Roostersilla on maalialueelle matkaa 30 jaardia. Neljäs 10 jaardin etenemisyritys epäonnistuu täysin, kun helsinkiläisten pelinrakentaja Brandon Connette heittää pallon suoraan Royalsin Stacey Thomasin syliin. Yhdysvaltalainen pujottelee pallon kanssa koko kentän läpi vaasalaisyleisön hurratessa. Thomasin touchdown vie Royalsin jo 28–6-johtoon, eikä Roosters siitä enää tokene. Lajia täysin viime vuodet dominoinut Roosters häviää Vaasassa lukemin 14–29. Tappio on hallitsevalle Suomen ja Pohjoismaiden mestarille ensimmäinen lähes vuoteen.

Wasa Royals
Royals juhlii voittoa Helsingin Roostersista.Yle

Tuottavaksi bisnekseksi Wasa Royalsilla on vielä pitkä matka, mutta Seppo Evwaraye on osoittanut pystyvänsä herättämään kiinnostusta amerikkalaista jalkapalloa kohtaan sekä kasaamaan pääsarjassa menestyvän joukkueen.

Royalsin ja Seppo Evwarayen tarinassa on paljon asioita, joita kannattaisi miettiä muissakin lajeissa ja seuroissa. Tärkein opetus lienee, että oman lajin kiinnostavuutta ei kannata yliarvioida - eikä aliarvioida. Yleisö ei välttämättä jaksa vaivautua paikalle pelkästään nähdäkseen laadukasta jääkiekkoa. Toisaalta toivoa on, vaikka laji olisi täysin vieraskin.

- Tämä on vaatinut vain valtavan määrän töitä, Evwaraye sanoo.

Vaasassa ei ole tehty taikatemppuja. On vaadittu ennakkoluulottomuutta ja innostuneita tekijöitä. Suunnitelmia ja erehdyksiä. Paljon ideoita - pääosin kopioituja sellaisia.

- Toivoisin, että useammat kopioisivat meidän käyttämiämme ideoita Suomessa lajin sisällä. Ei meidän tavoitteemme ole olla suosittuja ylhäisessä yksinäisyydessämme. Sehän syö vain meidän arvoamme pois. Olisi hienoa, jos muutkin tavoittelisivat yli 3000 katsojan yleisöjä ja kokeilisivat meidän onnistuneita juttujamme.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat