Suora

  • Jyskälä - 70 vuotta rallin historiaa
  • Urheiluruutu
  • Ralliradio - Jyskälä 70 vuotta
  • Jyskälä - 70 vuotta rallin historiaa
  • Urheiluruutu

Hevostilalta hiekkakasan valtiaaksi – Simo Lipsanen on huippulupaus, jonka odotetaan rikkovan Suomen vanhimman yleisurheiluennätyksen

Jos kolmiloikkaaja Simo Lipsanen saa päättää, niin Pertti Pousin Suomen ennätys ei täytä ensi vuonna 50 vuotta. Suomalainen pomppuihme ei turhia himmaile tavoitteissaan, kun osallistuu viimeistä kertaa alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin.

yleisurheilu
Simo Lipsanen
Simo LipsanenTomi Hänninen

Lappeenrannan Nuijamaalla, lähellä Venäjän rajaa sijaitsee noin 50 asukkaan Kansolan kylä. Kylä on tällä hetkellä parhaiten tunnettu sen läpi kulkevasta Saimaan kanavasta, mutta tilanne saattaa muuttua piakkoin.

Kansolassa sijaitsevalta hevostilalta ovat nimittäin kotoisin kaksi lupaavaa urheilijaa: 21-vuotias kolmiloikkaaja Simo Lipsanen ja hänen kaksoissisarensa, keihäänheittäjä Saara Lipsanen.

Molempien urheilu-ura alkoi kotitalon pihalta. Tilan töiden teon ohella kaksoset hyppivät pihan hiekkakasaan ja ojien yli, heittivät kiviä ja juoksivat kilpaa. Simon mukaan mukana oli leikkimielistä huumoria, Saara kertoo molempien olleen jo pienestä pitäen kilpailuhenkisiä.

– Otimme mittaa toisistamme aina lajissa kuin lajissa. Eikä se ole mihinkään muuttunut, Saara naurahtaa.

Sekä Simo että Saara halusivat keihäänheittäjiksi, keppiä heitettiin tiuhaan kotitilan pelloilla ja merkkiä siirrettiin koko ajan kauemmaksi ja kauemmaksi. 13-vuotiaana vanhemmat veivät lahjakkaat sisarukset yleisurheilukouluun ja näin molemmat aloittivat oikean harjoittelun Lappeenrannan Urheilu-Miehissä.

Otimme mittaa toisistamme aina lajissa kuin lajissa. Eikä se ole mihinkään muuttunut.

Saara jatkoi keihäänheiton parissa, vaikka kilpaili myös monessa muussa lajissa ja muun muassa seitsenottelussa. Simon lahjakkuus sen sijaan vei takaisin hiekkakasaan.

“Siinäpä vasta kimmoisa urheilijanalku”, tuumi LUM:n hyppy- ja pikajuoksusta vastaava Petri Ruotsalainen, kun hän näki Simon harjoituksissa. Ja seuraavan vuoden aikana hänen mielikuvansa vain vahvistui.

Yleisurheilukoululaiset kokeilivat harjoituksissa kaikkia mahdollisia lajeja, ja Simo huomasi pian lajiharjoitusten kautta, että hänen luontainen tekniikkansa sopi mainiosti sekä pituuteen että kolmiloikkaan.

Ruotsalaisen ei tarvinnut houkutella Simoa hiekkakasalle, sillä sen tekivät tuloksetkin. Kehitystä tapahtui nopeaan tahtiin noin metri per vuosi -tahtia. Myös Saaran tuloskehitys oli nopeaa. Hän rikkoi vuonna 2014 naisten keihäällä 50 metrin rajan alle 19-vuotiaiden SM-kisoissa ja on heittänyt nyt ennätyksekseen 55,48.

Saara Lipsanen
Saara LipsanenTomi Hänninen

Kaksoset ovat tottuneet tekemään asioita yhdessä. Opiskelemaankin he päätyivät samalle paikkakunnalle, Joensuuhun. Simo opiskelee yliopistossa maa- ja metsätaloutta ja Saara suomen kieltä ja kirjallisuutta.

He ovat kirittäneet toisiaan niin kotioloissa kuin urheilukentillä, joten ei ole ihmekään, että molemmat haluavat menestyä myös urheilu-urallaan. Lipsaset kertoivat nelisen vuotta sitten Imatralainen-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) tavoittelevansa molemmat olympiavoittoa. “Tiedämme, että sinne on pitkä matka ja monta porrasta on vielä edettävä. Mutta emme ole luovuttajatyyppejä”, he kertoivat.

Vaikka Ruotsalainen ei Saaraa valmennakaan, on hän huomannut molemmissa sisaruksissa samoja piirteitä: rauhallisuutta, huolellisuutta ja vastuuntuntoa. Ja kuten niin usein kun kaksosista on kyse, Ruotsalaisen mielestä heillä on myös jonkinlainen näkymätön side, aivan kuin he lukisivat toisen ajatuksia.

– Jos toisella on hyvä päivä, niin on myös toisella, Ruotsalainen toteaa.

Mutta siinä missä kotimaan tilastossa tällä hetkellä seitsemäntenä oleva Saara tavoittelee Suomen naisten keihään kärkisijoja, on Simolla tähtäimessä muutamaa astetta kovempi tavoite: rikkoa Suomen vanhin yleisurheiluennätys.

Jos toisella on hyvä päivä, niin on myös toisella.

Kun Pertti Pousi loikki Kuortaneen juhannuskisoissa vuonna 1968 kolmiloikan Suomen ennätykseksi tasan 17 metriä, tuskin kukaan uskoi, että samaa haamurajaa metsästetään vielä 49 vuotta myöhemmin.

Mutta jos se on Simosta kiinni, niin Pousin ennätys ei täytä 50 vuotta. Hän on päässyt jo hyvin lähelle tuota maagista 17 metrin rajaa. Maaliskuussa Belgian EM-hallikisoissa hän hyppäsi 16 sentin päähän ja kesäkuussa Kuortaneella hän hilasi itsensä jo 7 sentin päähän.

Suomen kaikkien aikojen tilastossa Lipsasen edellä on ainoastaan Pousi sekä Johan Meriluoto, joka hyppäsi urallaan sallituissa oloissa ennätyksekseen 16,95, vain kaksi senttiä Lipsasta pidemmälle.

– 17 metriä ja samalla Suomen ennätys. Se on ollut haave ja unelma, mutta tällä hetkellä tavoitteenani on päästä kirjoittamaan tulos, joka alkaisi 17:llä.

Simo Lipsanen
Simo LipsanenAOP

Simo Lipsasen ja Petri Ruotsalaisen valmennussuhde on jatkunut LUM:n yleisurheilukoulusta asti ja parivaljakko on saanut nauttia Simon kehityksestä joka vuosi. Viime kaudellakin Simo teki uuden ennätyksensä 16,19, mutta se ei kuitenkaan parantanut hänen edelliskesän ennätystään kuin sentin. Simolta löytyi kuitenkin potentiaalia pidempäänkin leiskautukseen, sen kertoi toissakesän tuulitulos 16,62.

Ruotsalainen analysoi Lipsasen suurimmaksi ongelmaksi kakkosloikan, jossa hyppääjän reisi ei noussut tarpeeksi ja alakontakti oli liian laiska. Myös askelmerkin ja juoksun kanssa oli ongelmia, sillä Lipsanen lähti valmistelemaan ponnistusta välillä jopa puolivälistä askelmerkkiä.

Ruotsalainen panikin valmennettavansa harjoitusohjelman uusiksi ja jo talven hallikausi osoitti, että muutos oli onnistunut.

Kovimmat voimat ovat siinä, kun ensimmäinen loikka tulee alas.

– Koko suoritus lähtee siitä, että lankulle tulo pitää onnistua. Jos se ei onnistu, ei siitä silloin saa nappihyppyä. Kakkosloikka lähtee ykkösloikan alastulosta, siitä aktiivisuudesta ja miten siitä pääsee kimmahtamaan ilmaan ja eteenpäin. Siinä on monta pientä ominaisuutta ja asiaa, jotka vaikuttavat siihen, miten keskivartalo ja lantio pitää ja miten iskutussietoa kestää, Ruotsalainen kertoo.

Lipsanen keskittyi talven harjoittelussaan paljon keskivartaloonsa ja vahvisti tukilihaksiaan. Hän piti hallikauden suorituksiaan jämäköinä ja oli tyytyväinen ennen kaikkea siihen, ettei tuloksissa ole tullut enää suurta vaihtelua.

– Kovimmat voimat ovat siinä, kun ensimmäinen loikka tulee alas. Jos ensimmäiseen loikkaan tempaisee pituudeltaan sen, minkä lähtee, niin kyllä aika paljon ratkeaa siihen, miten sen toisen [loikan] saa lähtemään. Se on lajin haastavin kohta, Simo pohtii.

Simo Lipsanen
EPA

Ruotsalaisen mukaan Simo on ihanteellinen valmennettava, niin sanotusti helppo tapaus, jonka kanssa on helppo tulla toimeen ja joka kuuntelee ohjeita ja toteuttaa valmentajan käskyjä. Kun tähän vielä lisätään lahjakkuus, pitkäjännitteisyys, vahva motivaatio ja hyvät kilpailuhermot, on yhtälö lähes täydellinen.

– Hän osaa myös katsoa pidemmälle eikä kaiken tarvitse tapahtua tässä ja nyt, Ruotsalainen lisää.

Liekö lapsuuden kisailut Saaran kanssa kasvattaneet Simosta kilpailijan, mutta valmentajan mielestä Simo saa itsestään eniten irti juuri kilpailuissa. Hän suorastaan kaipaa niitä ja syttyy niissä. Eikä kilpailu ole ohi, ennen kuin viimeisenkin kierroksen hyppy on hypätty, joten Lipsaselta voidaan odottaa huipputulosta aina kisan loppuun asti.

Tänä kesänä Lipsanen pääseekin näyttämään osaamistaan juuri sellaisiin koviin arvokisoihin, joihin hän on halunnut: nuorten alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin ja aikuisten MM-kisoihin. Hän on asettanut itselleen kolme kovaa tavoitetta: 17 metrin ylitys, mitali Puolan EM-kisoista sekä finaalipaikka Lontoon MM-kilpailuista. Mutta jos Lipsanen mielii menestyä Bydgoszczin kisoissa ja ennen kaikkea Lontoon MM-kisoissa, täytyy hänen hypätä 17 metrin seutuville.

– Olen asettanut 17 metriä tavoitteeksi tälle kesälle ja luotto itseeni on kova. Arvokisat ovat kuitenkin minulle se tärkein tavoite, varsinkin nuo alle 23-vuotiaiden EM-kisat, kun viimeistä vuotta niihin karkeloihin pääsen mukaan, syyskuussa 22 vuotta täyttävä Simo toteaa.

17 metriä ei ole mikään raja, siihen tulee vielä plussaa.

Bydgoszcziin Simo pääsee matkaamaan yhdessä siskonsa kanssa, sillä Saara rikkoi nuorten EM-rajan 53 metriä heti kauden toisessa kisassaan heittämällä toukokuun lopussa Lappeenrannassa 53,41. Hän paranteli ennätystään vielä Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla, jossa hän sijoittui viidenneksi tuloksellaan 55,48. Saara on asettanut päätavoitteensa Puolan EM-kisojen lisäksi Seinäjoen Kalevan kisoihin.

– Nuorten EM-kisoissa pyrin finaaliin ja katsotaan sitten miten siellä käy. Tälle kaudelle realistinen tulostavoitteeni on 56 metriä. Sitä lähden hakemaan.

Ruotsalaisen usko suojattiinsa on kova. Nuori hyppääjä pystyy hänen mukaansa parantamaan ennätyksiä jopa selkeästi kesänkin aikana ja kehittymisvaraa riittää. Ruotsalainen ei haluakaan panna minkäänlaista ylärajaa valmennettavalleen, jos vain tämä pysyy terveenä.

– 17 metriä ei ole mikään raja, siihen tulee vielä plussaa. Mitali EM-kisoista olisi superhieno saavutus, mutta siitä ei ole mitään pakkoa. Jos muut hyppäävät pidemmälle, ei siihen voi vaikuttaa. Siksi odotan häneltä vain hyviä suorituksia. Ennätys olisi tietenkin hienoa, mutta se riippuu paljon myös paikkakunnan olosuhteista, Ruotsalainen sanoo.

– Lontoossa on realistista tavoitella finaalipaikkaa. Se olisi upea juttu, eikä todellakaan ole mitään utopiaa.

Jutussa on käytetty pohjana Sportmagasinetin haastatteluja Lipsasista. Katso Sportmagasinetin juttu tästä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat