Hyppää sisältöön

Suomi voisi ottaa mallia Saksan keihäsmenestyksestä: "Räjähtävimmät ja nopeimmat juniorit eivät valitse heittolajeja"

Saksan menestyksen takana ovat heittolajien vahvat perinteet, hyvä järjestelmä ja oikeanlaisten urheilijoiden valikoituminen heittolajeihin.

Julian Weber (vas.), Andreas Hofmann, Johannes Vetter ja Thomas Röhler.

Johannes Vetter, Thomas Röhler ja Andreas Hofmann. Siinä tämän kauden kolme puhutuinta keihäänheittäjää ja myös maailmantilaston kärkikolmikko. Heitä yhdistää se, että he ovat syntyneet 1990-luvulla ja se, että he ovat saksalaisia.

Saksan keihäänheittäjät ovat viime vuosina nousseet maailman terävimpään kärkeen. Maan keihäsmenestys on pitkästä aikaa Ramond Hechtin ja Boris Henryn huippuvuosien tasolla.

Tämän kauden 11 parhaasta heittäjästä viisi on Saksasta. Lars Hamann (86,71) ja Julian Weber (85,85) täydentävät aiemmin mainitun kolmikon. Voisi sanoa, että Saksa on keihäänheitossa kaikkea muuta kuin Seppo Rädyn lanseeraama "p*ska maa".

– Saksa on aika hyvä heittolajeissa ja niiden valmennuksessa. Se on ollut iso osa saksalaista urheilua, Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni pohtii maan menestystä.

Finnin mukaan Saksan menestyksen takana ovat heittolajien vahvat perinteet, hyvä järjestelmä ja oikeanlaisten urheilijoiden valikoituminen heittolajeihin.

– Heillä on yksi maailman parhaista valmennusjärjestelmistä. Siellä valmennuskeskustoiminta ja seuratoiminta linkittyvät hyvin toisiinsa, Finni sanoo.

Tiistaina Luzernissa 94,44 metriä heittänyt Vetter kehui myös Saksan maajoukkueen joukkuehenkeä. Kisaajat ovat hyviä ystäviä keskenään, mutta samalla keskinäinen kisailu potkii heitä eteenpäin.

Urheilullisuus kunniassa

Suomen keihäsmenestys on viime vuosina ollut laskusuunnassa. Varsinkin tämä kesä on ollut vaisu, kun vanhat menestyjät Antti Ruuskanen ja Ari Mannio ovat kuntoutuksen vuoksi sivussa. Tällä hetkellä vain Tero Pitkämäki on ylittänyt Lontoon MM-rajan 83 metriä.

Finnin mukaan Suomessa voitaisiin ottaa Saksasta mallia ainakin yhdessä asiassa, kun puhutaan heittolajeista.

– Kun katsoo David Storlia (kuulantyöntäjä), Röhleriä ja kumppaneita, siellä on hyvä urheilemisen tausta. Urheilulliset tyypit tulevat myös sinne heittojen puolelle, Finni sanoo.

Monella Saksan kärkiheittäjällä on monipuolinen urheilutausta.

– He ovat saaneet sellaisen räjähtävyyden ja nopeuden, jota heitot vaativat ja myös tietynlaisen kudoskestävyyden, jota äärimmäisen kovat tulokset vaativat.

– Suomessa se menee vähän niin, että heitot valitaan jo ensimmäisenä. Ne eivät ole niitä räjähtävimpiä ja nopeimpia junioreita, jotka valitsevat heittolajeja.

Lue myös: