Lauri Marjamäki avautuu MM-kisojen mediamyrskystä – "Se on liikaa, kun mennään ihmiseen"

Jääkiekon MM-kisoissa toukokuussa hurjaan pyöritykseen joutunut Lauri Marjamäki avasi Yle Urheilulle tuntojaan kevään myrskystä. Marjamäki uskoo vahvistuneensa debyyttikaudellaan Leijonien päävalmentajana.

Urheilujuttuja: Lauri Marjamäki toivoo medialta suopeampaa kohtelua
Urheilujuttuja: Lauri Marjamäki toivoo medialta suopeampaa kohtelua

PORI. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki astui keskiviikkona julkisuuteen ensimmäistä kertaa tunteikkaan jääkiekon MM-turnauksen jälkeen. Suomi sijoittui kisoissa neljänneksi värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Turnauksen alkuvaiheen nihkeät otteet asettivat Marjamäen polttavaan valokeilaan, ja päävalmentaja joutui median ja yleisön hurjaan ryöpytykseen. Marjamäki teki itse tietoisen ratkaisun lopettaa median seuraamisen jo huhtikuussa, mutta viesti välittyi joukkueen läpi.

– Halusin keskittyä vain joukkueen toimintaan. Se oli hyvä ratkaisu. Välillä kuitenkin huomasi, että median voima on merkittävä. Kyllä sen huomasi joukkueesta, vaikka siihenkin valmistauduttiin, Marjamäki sanoo puhuessaan Yle Urheilulle vajaat kaksi kuukautta MM-kisojen jälkeen.

Erityisesti historiallinen tappio Ranskalle kisojen toisessa ottelussa aiheutti Suomessa voimakkaita reaktioita. Aluksi ne keskittyivät pelaamiseen, mutta turnauksen edetessä kritiikki paitsi voimistui, niin alkoi myös kohdistua Marjamäkeen henkilönä.

– Hyvä että kirjoitetaan, kritiikki on ihan ansaittua. Emme me voitosta voittoon menneet, vaan hävisimme yhden väärän pelin. Jälkikäteen olen kuitenkin kuullut niistä kirjoituksista, ja osa oli asiallisia, osa ihan tuulesta temmattuja, Marjamäki päivittelee.

– Se on liikaa, kun mennään ihmiseen. Aletaan määritellä, millainen ihminen olen ja kenen kanssa tulen toimeen. Pidän vahvuutenani juuri sitä, miten tärkeää minulle on se, miten kohtelen pelaajiani, ja kuinka paljon haluan olla heidän kanssaan vuorovaikutuksessa, Marjamäki puolustautuu.

Pelaajatkin puolustivat valmentajaa

Leijonat yritti valmistautua jääkiekon MM-kisojen ainutlaatuiseen mediamylläkkään. Marjamäki kuitenkin näki osan pelaajistaan reagoivan paineen keskellä päävalmentajan saamaan arvosteluun.

– Tiesimme, mitä tuleman pitää ja kuinka innokas media on. Kyllä se kuitenkin vaikutti pelaajiin. Jotkut tulivat sanomaan, että meillä on tosi hyvä meininki, ja vastasin, että tiedän sen kyllä, Marjamäki naurahtaa.

– He rupesivat jopa vähän suojelemaan valmentajaa, kun näkivät, miten valmentaja oli suurennuslasin alla. Tärkeintä on kuitenkin se, miten asiat koetaan joukkueen sisällä, ja lopulta olemme pukukopissa vastuussa vain tosillemme. Pitää pystyä katsomaan muita silmiin viimeisen pelin jälkeen.

Lukemattomat valmentajat ovat kiinnittäneet huomiota suomalaisen joukkueurheilun valmentajakeskeisyyteen. Koko joukkuetta ei voi vaihtaa, mutta valmentajan voi, kuuluu klassinen lausahdus. Viime talvena alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa huonoista otteista seurannut kohu johti lopulta koko Suomen valmennusryhmän potkuihin - kesken kisojen.

Vain muutamaa kuukautta myöhemmin pelattu miesten turnaus kirvoitti jälleen kärkkään keskustelun, kun heikkojen otteluiden jälkeen Marjamäki ei esimerkiksi arvostellut pelaajiaan julkisesti. Valmentajaa haukuttiin milloin hyökkäysrytmeistä ja kokoonpanovalinnoista, milloin olemuksesta ja sanoista.

Leijonien päävalmentaja joutuu toimimaan kenties suomalaisen urheilun julkisimmassa pestissä, joka vaatii ulospäin annettavien viestien suhteuttamista joukkueen sisäiseen viestintään. Marjamäki vetää rajan pukukopin ovelle.

– Olisi vaikeaa vetää kahta roolia, kyllä minä haluan olla oma itseni. Toisaalta sitten kysellään, miksi en kritisoi pelaajia, mutta mielestäni se on joukkueen sisällä käsiteltävä asia. Yritän nähdä hyviä asioita voitoissa, jos ne tulevatkin nihkeällä pelillä, ja hyviä asioita myös tappioissa. Pitää muistaa, että siellä on vastustajakin, jota pitää kunnioittaa.

– Suomalainen ajattelu on valmentajakeskeistä, kyllä sitä toivoisi, että urheilijoita nostettaisiin enemmän esille. Heillä on kuitenkin aika lyhyt ura. Me valmentajat pyörimme tässä yllättävänkin pitkään. Toki päävalmentaja kantaa vastuun ja hänet palkannut henkilö kantaa vastuun siitä, ja niin edelleen.

Palaute tulee tulostaululta

Kölnissä ja Pariisissa koettu myrsky oli Marjamäelle hyppy syvään päähän A-maajoukkueen päävalmentajana. Vaikka takana oli vuosien kokemus ja menestys kotoisessa SM-liigassa, ovat MM-Leijonat aivan toisenlainen näyttämö.

– Kärppien päävalmentaja on aika seurattu - joka toinen päivä 5000 ihmistä tulee katsomaan, miten työstä suoriutuu, ja palautteen saa tulostaululta. Leijonissa toimenkuva on hyvin erilainen, mutta kolmen viikon aikana yli kaksi miljoonaa ihmistä seuraa työntekoa, Marjamäki muistuttaa.

Leijonat jäi lopulta yhden voiton päähän mitalista. Marjamäki säilytti työpaikkansa, ja valmistautuu nyt toiseen kauteen uransa vaativimmassa tehtävässä. Valmentaja uskoo olevansa nyt entistä vahvempi.

– Hyvä kokemus se lopulta kuitenkin oli - paljon tuli opittua ja koko ajan pitää olla vastaanottavainen. Toisaalta kun 39-vuotiaana menee tuollaisen jauhemyllyn läpi, niin eiköhän tässä taas vankistu ja jos ei muuta, niin nahka ainakin kovenee.