Leijonilla kirkas tulevaisuus - viime kauden pettymyksistä huolimatta

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki on innoissaan suomalaisen jääkiekon tulevaisuudesta.

Stanley Cupin jo toistamiseen voittanut Olli Määttä kuuluu suomalaisen jääkiekon nuoriin huippuihin. Kuva: AFP/Lehtikuva

PORI. Kausi 2016-2017 ei tuonut aivan sellaista jatkumoa, jota suomalainen jääkiekkoväki odotti. Edellisen talven upeat suoritukset niin miesten, alle 20-vuotiaiden kuin alle 18-vuotiaidenkin MM-tasolla loivat kovat odotukset jatkaa mitalisadetta.

Toisin kuitenkin kävi.

Mitäänsanomattomaksi jääneen World Cup -esityksen jälkeen Nuoret Leijonat ajautui alle 20-vuotiaissa putoamiskarsintaan asti, ja koko valmennusryhmä sai kenkää kesken turnauksen. Alle 18-vuotiaat toimivat valopilkkuna tuodessaan Slovakiasta MM-hopeaa, mutta A-maajoukkueen tuskaisa taival toukokuussa sai kiekkokansan suorastaan raivostumaan.

Kesä on kuitenkin tuonut risukasaan taas aimoannoksen valoa. Olli Määtän Stanley Cup -voitto, yli 20 varausta NHL:ään ja paksu nippu uusia suomalaisia NHL-pelaajia Henrik Haapalasta Harri Säteriin ja Miro Aaltosesta Sebastian Repoon on muistutus suomalaisen jääkiekon tasosta. Siinä on hymyiltävää jopa Lauri Marjamäelle, joka Leijonien päävalmentajana joutui kovaan ryöpytykseen toukokuun MM-turnauksessa.

- Meillä on äärimmäisen nuoria ja lahjakkaita pelaajia tulossa. NHL:n varaustilaisuuskin kertoo, että siellä on ihan maailmanluokan kykyjä, Marjamäki ylistää Yle Urheilulle.

A-maajoukkueessa hyvä jatkumo

Juhannusviikonloppuna peräti kuusi suomalaista varattiin NHL:ään heti ensimmäisellä kierroksella. Lisää oli luvassa, ja toisen varauspäivän jälkeen uusia sinivalkoisia NHL-lupauksia oli jo 23. Ne osoittavat, että Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven ikäluokka ei ollut vahinko.

- Se on aina tervetullutta ja varmasti on tehty oikeita asioita - yksilöitä on valmennettu enemmän ja on ollut esikuvia. Meidän nuorten läpimurtojen seuraaminen on juuri nyt äärimmäisen positiivista, Marjamäki sanoo.

Leijonat onnistui taistelemaan lopulta omassa turnauksessaan keväällä pronssiotteluun asti. Se on kohtuullinen suoritus, kun huomioidaan se, että joukkueessa oli vain kolme NHL-pelaajaa. Uuden kauden - ja vieläpä olympiatalven - lähestyessä Marjamäki kiinnittää katseet Suomen kirkkaaseen tulevaisuuteen.

- Nämä asiat ulottuvat jo maajoukkueeseenkin - meillä oli paljon ensikertalaisia MM-kisoissa, 15 Euro Hockey Tourilla. Jopa World Cup -joukkueesta 15 pelaajaa pystyy pelaamaan maajoukkueessa vielä kymmenenkin vuoden päästä. Se on upea asia.