Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maailmanmestariksi rikkinäisellä kyynärpäällä? Leo-Pekka Tähti palaa Lontoon tutulle ME-stadionille

Leo-Pekka Tähti jahtaa 100 metrin maailmanmestaruutta parayleisurheilun MM-kisoissa Lontoon olympiastadionilla. Viisi vuotta sitten hän kelasi samalla areenalla maailmanennätyksen, joka on yhä voimassa.

yleisurheilu
Leo-Pekka Tähti
Tähti kelasi 100 metrin uudeksi ME-ajaksi 13,63 vuoden 2012 paralympialaisissa Lontoossa.

Kooste parayleisurheilun MM-kisojen avauspäivästä Yle TV2:ssa kello 21.20.

Oli syyskuun ensimmäinen päivä vuonna 2012 Lontoon olympiastadionilla. Paralympialaisten 100 metrin pyörätuolikelauksen alkuerät olivat alkamassa. Stadion oli täynnä, 80 tuhatta ihmistä seurasi etusuoran tapahtumia.

Matkan kaksi edellistä olympiakultaa voittanut Leo-Pekka Tähti valmistautui radan kuusi päässä rutiinisuoritukseen, joka veisi hänet loppukilpailuun. Starttipistooli laukesi.

Tähti pyöräytti renkaitaan 31 kertaa valtavalla voimalla. Hän kiisi eränsä selkeään voittoon. Sitten tulostaulu paljasti upean totuuden. Oli syntynyt uusi maailmanennätys: 13,63.

– Hieno juttu, että perusvarmalla suorituksella pystyi vetämään noinkin paljon alle maailmanennätyksen, Tähti kommentoi alkuerän jälkeen Ylen haastattelussa. 13 sadasosaa omaa ME-tulostaan parantanut urheilija eteni seuraavana päivänä neljänteen paralympiakultaansa.

Maailmanennätys on yhä voimassa nyt viisi vuotta myöhemmin, kun Lontoossa järjestetään parayleisurheilun MM-kisat. Tähti matkaa kisoihin tavoitteenaan jälleen kerran maailmanmestaruus, joita hänellä on jo kaksi vuosilta 2011 ja 2013. Hyvät muistot Lontoosta ovat tuoneet valmistautumiseen erityisen lisänsä.

– Stadionilla tulee varmasti olemaan loistava tunnelma. Kun vielä maailman parhaat tulevat vastaan, niin kyllähän tässä täytyy olla hyvinkin motivoitunut, Tähti kertoo Helsinki-Vantaan lentokentällä. Hän aloittaa urakkansa kisojen ensimmäisenä suomalaisena perjantaina.

Kyynärpäässä kolme irtopalaa

Tähden valmistautuminen MM-kisoihin on sujunut vaihtelevasti. Hän oli kovassa kunnossa jo toukokuussa Sveitsissä. Kesäkuun alussa hän kelasi samassa maassa satasen maailman kauden kärkitulokseksi 13,74.

Samoihin aikoihin pikakelaajan kädestä otetut magneettikuvat paljastivat ongelman.

– Kyynärpäässä on taas irtokappaleita ynnä muuta mukavaa, Tähti irvistää.

Irtokappaleita on kaikkiaan kolme, ja kuvista havaittiin myös kylkiluun rasitusmurtuma. Vasta viimeiset pari viikkoa ovat sujuneet harjoittelun kannalta normaalisti.

– Olen joutunut antamaan turhan paljon tasoitusta vastustajalle siihen nähden, mikä oli alkuperäinen suunnitelma. Voimaharjoittelu on jäänyt hyvin pienelle koko kevään aikana, hän myöntää.

Onneksi viimeaikaiset harjoitustulokset ovat olleet hyviä.

– Siinä mielessä on hyvä itseluottamus ja hyvä pössis päällä ennen MM-kisoja.

Etappi matkalla Tokioon?

Lontoon MM-kisat seuraavat Tähden huippuvuotta, jolloin hän voitti kultamitalin neljänsissä peräkkäisissä paralympialaisissa ja hänet valittiin Vuoden urheilijaksi Suomessa. Valinta on Lontoon olympiastadionin tavoin tarjonnut lisämotivaatiota treenaamiseen.

– Olisi kiva voittaa maailmanmestaruus Vuoden urheilija -tittelin jälkeen. Se on henkilökohtaisesti iso juttu.

Tähden tekemiset ovat hänen mukaansa kiinnostaneet ihmisiä tänä vuonna paljon aiempaa enemmän.

– Se on tuonut paljon hyvää, positiivista ekstraa. Paineita en muiden odotuksista ota.

Kun kultaiset paralympiamuistot on lentokentällä kerrattu, käännetään katseet kohti Tokiota 2020. Ne olisivat Tähden, 34, uran viidennet paralympialaiset. Ovatko Lontoon MM-kisat yksi välitavoite ennen Japanin kisoja?

– Tavallaan pieni välietappi matkan varrella. Tokihan sinne on vielä pitkä matka, ja paketin pitää pysyä kasassa, jos meinaa Tokiossa vielä taistella kirkkaimmista mitaleista, Tähti lupailee.

– Jos ura sinne asti jatkuu, niin totta kai siellä pitää olla kunnossa. Ei sinne lähdetä pelleilemään. Mutta kyllä se siellä häämöttää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat