Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Suomalainen pikajuoksijalupaus tähtää EM-kisoissa yhteen kaikkien aikojen satasista: ”Se on tavoitteeni"

Alle 10,30 juoksemalla Samuli Samuelsson nousisi mieten 100 metrin kaikkien aikojen listalla neljän parhaan suomalaisen joukkoon.

urheilu
Samuli Samuelsson
Samuli SamuelssonLehtikuva

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa nähdään perjantaina peräti seitsemän suomalaisurheilijaa loppukilpailuissa. Mitalit ovat kuitenkin kovan työn takana, mutta eivät täysin epärealistisiakaan.

Lähimpänä suomalaismitaleita kärkkyvät 100 metrillä Samuli Samuelsson, naisten kiekonheitossa Salla Sipponen ja moukarissa Aleksi Jaakkola.

Samuelsson oli torstain välierässään toinen ajalla 10,39 häviten sadasosataiston Ranskan Marwin Renelle, mutta eteni suoraan finaaliin.

Juoksu oli hieman heikompi kuin alkuerissä juostu 10,34. Samuelssonin ennätys on tältä vuodelta 10,32. Tämän vuoden tilastoissa sillä heltiää finaalijuoksijoista kuudenneksi nopein aika. Samuelsson lähteekin ensisijaisesti parantamaan kaksi vuotta sitten alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa 200 metrillä juoksemaansa samaa eli kuudetta sijaa.

Mietitkö yhtään mitalin mahdollisuutta?

– Se tulee, jos tulee. En ajattele, että tässä olisi hirveät mahdollisuudet. Mutta jos juoksen alkuerän kaltaisen juoksun, niin ihan sama mitä tulee, Samuelsson sanoo.

Ennätyksen parantamiseen Samuelsson kuitenkin uskoo ja samalla uuteen alle 23-vuotiaiden Suomen ennätykseen. Eetu Rantala pitää hallussaan ennätystä ajalla 10,30. Se on tehty vuonna 2014.

– Se on kauden tavoitteeni, että juoksisi sen. Voi olla ,että vaikka juoksisi sen, niin (Samuel) Purola voisi rikkoa sen, Samuelsson pohtii ja viittaa toiseen tällä kaudella säväyttäneeseen pikajuoksijalupaukseen.

Alle 10,30 juoksemalla Samuelsson nousisi kuitenkin tässä vaiheessa juuri Rantalan ohi Suomen kaikkien aikojen neljän nopeimman miehen joukkoon. Alle 10,30 on juossut suomalaisista vain Tommi Hartonen, Markus Pöyhönen ja Jonathan Åstrand.

"Moukarifinaali on avoin"

Kolmesta suomalaismoukarinheittäjistä kovimmat mitalitoiveet kohdistuvat Aleksi Jaakkolaan. Karsinnan neljänneksi (68,50) sijoittunut Jaakkola on finaaliheittäjien ennätysvertailussa kolmas (73,77).

Aleksi Jaakkola.
Aleksi Jaakkola.SUL/ Anssi Mäkinen

Polvioperaation takia EM-karsinta oli Jaakkolalle vasta kauden kolmas.

– Minun päätavoite oli pystyä heittämään, että polvi kestää. Finaalissa kaikki on avointa. Kärkijoukko on tasainen, Jaakkola povaa.

Kiekossa taistellaan mitalista – kipu ei haittaa

Naisten kiekonheitossa Salla Sipponen on Euroopan tilastossa viidentenä. Karsinnassa Sipponen kiskaisi 52,11. Tällä kaudella Sipponen on jo heittänyt ennätyksensä 57,39 sanoi säästelleensä karsinnoissa.

Salla Sipponen.
Salla Sipponen.AOP

– Viisikakkosta hain karsintaan ja se tuli. Finaaliin sitten enemmän paukkuja, Sipponen totesi.

Hän lähteekin taistelemaan mitaleista, mutta muistuttaa mitaliin vaadittavan ennätystä kovempi heitto eli noin 58-59 -metrinen kiskaisu. Selän kanssa alkukaudesta taistellut Sipponen sanoo, että viimeksi kolme päivää sitten kipuihin on laitettu kortisolia.

– Heitto ei satu, niin kaikki on hyvin. En anna tämän vaikuttaa, Sipponen sanoo itsevarmasti.

Urheilijoita haastatteli Janne Isaksson.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat