Koe uusi yle.fi

Suora

  • Koripalloliiga: Naisten 5. loppuottelu
  • Urheiluruutu

Kolme EM-mitalia merkki Suomen yleisurheilun valoisasta tulevaisuudesta: "Seuraavat ikäluokat voivat pistää vielä paremmaksi"

Alle 23-vuotiaiden EM-kisojen päätöspäivä toi Suomelle yhteensä kolme mitalia. Ne tulivat vieläpä sellaisista lajeista, joissa ei ole totuttu menestymään.

urheilu
Elmo Savola.
Elmo Savola.Yle/Markku Rantala

Vaikka tänä vuonna Suomen aikuisten yleisurheilumaajoukkue on uhkaamassa jäädä historiallisen pieneksi MM-Lontoossa, niin suomalaisen yleisurheilun tulevaisuus näyttää silti lupaavalta.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa suomalaisurheilijat ottivat kolme mitalia, jotka kaikki tulivat sunnuntain päätöspäivänä. Simo Lipsanen rikkoi 49 vuotta vanhan kolmiloikan SE:n ja vei hopeaa tuloksella 17,14. Pronssia ottivat Suomen pikaviestimaajoukkue ja kymmenottelija Elmo Savola. Joukkueessakin oli yhteensä 42 urheilijaa, joten laajuutta riitti. Menestys tämän ikäluokan kisoissa on povannut myös yleensä menestystä.

– 22-vuotiaiden sarja on yleisesti ottaen ollut sellainen, että tulevat mestarit ja aikuisten tasolla pärjäävät nostaa päätään täällä. Mitaleita ei tarvitse välttämättä aina ottaa tullakseen aikuisena kovaksi urheilijaksi, mutta lähelle niitä täytyisi olla tässä ikäluokassa, Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni sanoo.

Finnin mukaan nyt kisannut ikäluokka on hyvä, mutta tulevaisuudessa voidaan nähdä samoissa kisoissa suomalaisilta kovempiakin tuloksia.

– Seuraavat ikäluokat voivat pistää paremmaksi. Semmoiset näkymät ovat olemassa, Finni sanoo.

Nyt EM-kisoissa nähtiin myös positiivisia merkkejä sellaisista lajeista, joissa ei ole totuttu Suomessa menestymään pitkään aikaan. Kymmenottelussa Savola teki ennätyspisteensä 7956. Sarja oli kovin suomalaissarja kymmenottelussa 11 vuoteen. Viimeksi kovemmat pisteet on otellut Jaakko Ojaniemi vuonna 2006 (8111).

– Olen tosi tyytyväinen suomalaisen moniottelun puolesta, että palattiin myös mitalikantaan pitkän tauon jälkeen, entisenä kilpaottelijanakin tunnettu Finni hehkuttaa.

Myös pikajuoksu on nostanut viime vuosina päätään pinnalle muiden yleisurheilumuotojen joukosta. Pikaviestipronssin lisäksi Samuli Samuelsson oli neljäs 100 metrillä. Nuoremmasta ikäluokasta Samuel Purola on ehtinyt säväyttää kesän aikana maailmanluokan juoksuillaan.

– Jos muut lajit kärsivät vedenvähyyttä, niin pikajuoksussa löytyy tyyppejä aika hyvin. Viestit on hyvä paikka nimenomaan EM-tasolla. Niihin kannattaa satsata varmasti myös jatkossa aikuisten puolellakin. Nopeita naisiakin näyttää löytyvän, Finni kertaa pikajuoksun nykytilannetta.

Lue myös:

Ikivanhan SE:n rikkominen lupaa hyvää: "Nyt meillä on kaksi urheilijaa, jotka voi menestyä MM-Lontoossa"

Ennätystehtailija Elmo Savola ja pikaviestijoukkue nuorten EM-pronssille

Suomen MM-joukkue uhkaa kutistua historiallisen pieneksi – menestyslaji keihäs ennätyksellisessä kurimuksessa

Suosittelemme

Tuoreimmat