Koe uusi yle.fi

Suora

  • Jääkiekon alle 18-v. MM: FRA - FIN

Entinen pikajuoksijasuuruus Fredericks väliaikaiseen toimintakieltoon IAAF:ssä

Urallaan neljä olympiahopeaa saavuttanutta Frankie Fredericksiä epäillään eettisten sääntöjen rikkomisesta. Fredericks on ollut korruptioskandaalin keskellä viime kuukaudet.

yleisurheilu
Frankie Fredericks
Frankie Fredericks.AOP

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) on asettanut Namibian entisen pikajuoksijasuuruuden Frankie Fredericksin, 49, väliaikaiseen toimintakieltoon IAAF:ssä. Fredericks on ollut viime kuukaudet lahjusskandaalin keskellä ja hänen toimintakieltonsa jatkuu ainakin sen aikaa, kun IAAF tutkii asiaa.

Ranskalaislehti Le Monde kirjoitti maaliskuussa, että Fredericks olisi saanut senegalilaiselta Papa Massata Diackilta 300 000 dollarin maksun juuri ennen Rio de Janeiron valintaa vuoden 2016 olympiaisännäksi. Diack on entisen IAAF:n puheenjohtajan Lamine Diackin poika.

Le Monden mukaan Fredericksin saama rahasumma tuli brasilialaiselta liikemieheltä ja se ohjattiin Fredericksille Diackin perustamien markkinointiyritysten tilien kautta. Ranskan syyttäjän mukaan sekä isä että poika Diack ovat sekaantuneet korruptioon.

Fredericks on toiminut sekä KOK:n että IAAF:n jäsenä, mutta erosi KOK:n isäntäehdokkaista arvioivasta komiteasta maaliskuussa. Hän on jättäytynyt pois myös IAAF:n tehtävästä, joka tutkii Venäjän dopingsyytöksiä, mutta ei suostu luopumaan IAAF:n jäsenyydestä.

Fredericks on kiistänyt tehneensä mitään väärin ja on kertonut rahojen olleen palkkio konsulttitöistä. Aikaisemmin hän sanoi rahojen tulleen työstä, jota hän oli tehnyt afrikkalaisen yleisurheilun hyväksi.

Fredericksillä on mahdollisuus valittaa toimintakiellostaan. Myös KOK on ilmoittanut tutkivansa, onko Fredericksin saamalla maksulla ja vuoden 2016 olympiaisännän äänestyksellä yhteyttä toisiinsa.

Lue lisää:

Lahjuksista syytetty Frankie Fredericks eroaa KOK-pestistä

Huikean uran tehnyt pikajuoksija Fredericks: "Yksi kisa jäi kaivelemaan"

Lähteet: AP, Reuters

Suosittelemme

Tuoreimmat