1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilutapahtumat

Analyysi: Kaikella kunnioituksella Ykköstä kohtaan, aasialaisten kiinnostus Oulun derbyä kohtaan lisää kysymyksiä pommiuhan aiheuttajasta

Oulun derbyn pommiuhkaajan henkilöllisyys voi jäädä poliisinkin mukaan selvittämättä, mutta futisväessä tapahtunut herättää lukuisia kysymyksiä. Yksi niistä on, miksi myanmarilaisen Mandalayn asukkaat kyselevät somessa ottelun lopputuloksen perään.

Oulun kauden toisen paikallisottelun jännittävin tilanne koettiin 84. minuutilla, kun stadion tyhjennettiin. Kuva: Timo Heikkala / Lehtikuva

Oulun kauden toisen paikallisottelun jännittävin tilanne koettiin 84. minuutilla, kun stadion tyhjennettiin. Ottelun onnistujat löytyvätkin järjestysmiesten osastolta itse odotetun ottelun ollessa hajuton, mauton ja väritön.

Osa ihmisistä pohtii, pelattiinko tiettyä tulosta jossain päin maailmaa isolla rahalla.

Juhopekka Pietilä

Poistuminen sujui mallikkaasti muutaman juuri oluen ostaneen suureksi harmiksi. Jalkapallovalmentaja Juha Malinen joutui muuten jo toisen kerran kolmen kuukauden sisään pommiuhkan kohteeksi. Voisi kuvitella Malisen jo saaneen tarpeeksi tästä "pimputuspamputuksesta".

No, eihän siellä mitään pommia ollut.

AC Oulun sosiaalisessa mediassa silmiinpistävää oli tapauksen aikana aasialaisten fanien kiinnostus ottelun lopputulokseen. "Gloryhunttereita" he eivät olleet, se on varmaa. Kaikella kunnioituksella miesten Ykköstä kohtaan, sen ei kuvittelisi olevan Myanmarin toiseksi suurimman kaupungin, Mandalayn asukkaiden ykkösprioriteetti.

Maaliton tasapeli ei kelvannut kaikille?

Yhtäläisyyksiä kauden aiempaan Rovaniemen uhkaussoittoon löytyy paljon, toteaa poliisikin. Sisäisen salapoliisin herätessä moni miettiikin tapahtuneen motiivia.

Kysymyksiä on kuitenkin enemmän kuin vastauksia.

Osa ihmisistä pohtii, pelattiinko tiettyä tulosta jossain päin maailmaa isolla rahalla. Osa taas puntaroi, odottiko joku ottelun ratkaisumaalia lähes viimeiseen saakka, kunnes päätti toimia.

Mursiko soittaja englantia aasialaisittain vai puhuiko hän äänenmurroksen partaalla englantia leveällä oululaisella aksentilla?

Ammattimaisen ottelumanipulaation ja yksittäisen pilapuhelun ero on joka tapauksessa merkittävä. STT:n mukaan Palloliitto onkin selvittämässä, onko pelin vedonlyöntikäyttäytymisessä ollut erikoisia piirteitä.

Tekijää tuskin koskaan saadaan selville

AC Oulua koetellaan tällä hetkellä tosissaan. Vahvan kauden alun jälkeen oululaiset ovat tipahtaneet reippaasti sarjan kärkikolmikon alapuolelle. Nuoren seuran historiaan mahtuu sopupeliskandaali, Veikkausliigasta putoaminen kabinetin kautta, ja aikaisemmin tällä kaudella erotuomarivirheestä koitunut uusintaottelu. Nyt tämä. Yleisöä on ollut muutenkin vaikea motivoida Raatin stadionille, tapahtuneen jälkeen se

Kaikella kunnioituksella miesten Ykköstä kohtaan, sen ei kuvittelisi olevan Myanmarin toiseksi suurimman kaupunkin, Mandalayn asukkaiden ykkösprioriteetti.

Juhopekka Pietilä

lienee entistä vaikeampaa.

Tiedossa on, että prepaid-liittymiä myydään Aasiassa suuria määriä. Folion myyntiluvut luultavasti kasvoivat Oulussa eilisen derbyn jälkeen. Salaliittoteoriat pommiuhkauksen tekijän identiteetistä kulkivat aina vedonlyöntivälittäjä Wilson Raj Perumalin oppipojista paikallisiin jännitystä etsiviin pärinäpoikiin.

Poliisi on tilanteen edessä lähes voimaton. Telepakkokeinot eivät riitä laajempiin tutkimuksiin soittajan henkilöllisyyden selvittämiseksi ja poliisi pitää mahdollisena, että tekijää ei koskaan saada selville.

Oli tekijä kuka tahansa, yksi asia on varma: Tapahtunut ei tee hyvää ihmisten turvallisuuden tunteelle saati oululaiselle jalkapallolle. Se on pomminvarma asia.