Suora

  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 5. osakilpailu
  • "Uskalla olla oma itsesi!" - lukihäiriö ja ADHD eivät ole estäneet Ronja Savolaista matkalla olympia- ja MM-menestykseen
  • Urheiluruutu

Tätä voi kokeilla vain Eemeli Salomäki: ottelu, seiväs, pituus ja aitajuoksu – "Nolaan itseni väistämättä"

Seiväshypyn kymmenkertainen Suomen mestari Eemeli Salomäki on lopettanut aktiiviuransa, mutta tähtää edelleen ennätyksiin. Salomäki osallistuu Seinäjoen Kalevan kisoissa neljään lajiin, vaikka määrittelee itsensä kuntoilijaksi.

yleisurheilu
Eemeli Salomäki
Eemeli SalomäkiTomi Hänninen

Jos Salomäki onnistuu viikonvaihteen urakassaan, hän taitaa tehdä jonkinlaisen ennätyksen. Salomäen lajit ovat kymmenottelu, seiväs, pituus ja 110 metrin aitajuoksu.

- Harkitsin osallistumista myös kolmiloikkaan, mutta tulin ainoasta kolmiloikkatreenistäni niin kipeäksi, että luovuin siitä ajatuksesta, Salomäki nauraa.

- Onhan tämä vastoin kaikkea järkeä, ja minua sanotaan hulluksi, mutta minä teen mitä haluan ja muut mitä pystyvät.

Ne, jotka eivät tunne Salomäkeä, tulkitsevat leukailun leuhkuudeksi ja ylimielisyydeksi. Kyse on kuitenkin rakkaudesta liikuntaan, kilpailemiseen, urheiluun ja Kalevan kisoihin.

- Tämän jälkeen minua ei enää nähdä Kalevan kisoissa. Neppailen vanhoilla pohjilla, nautin ja pidän hauskaa, Salomäki selittää.

Joidenkin mielestä Salomäki pelleilee tai jopa pilkkaa muita urakoinnillaan. Taustalla on vakavampi viesti, sillä Kalevan kisoihin mennään rikkomalla tulosrajat eikä vain ilmoittautumalla.

- Se, että voin kilpailla näin monessa lajissa, kertoo varmaan jotain suomalaisen yleisurheilun tasosta. Ja kertoo se tietenkin myös siitä työstä, jonka urheilu-urallani tein, Salomäki pohdiskelee.

- Kyse ei tosiaan ole pelleilystä, sillä tämä on ollut tavoitteeni joulukuusta asti.

Luvassa nolo loppuhuipennus

Salomäen urakka alkaa perjantaina seipään ja pituuden karsinnoilla. Lauantaina ohjelmassa on ottelun ensimmäisen päivän viisi lajia, mahdollisesti seipään ja pituushypyn loppukilpailut, 110 metrin aitajuoksun alkuerät ja mahdollinen finaali.

Päivää voi kuvata vain sanalla mahdoton.

- Mutta sunnuntaista tulee helppo, jos pääsen sinne asti. Silloin minulla on vain toisen ottelupäivän viisi lajia, Salomäki hekottelee.

Salomäki lupaa, että kisat päättyvät häneltä kaikissa tapauksissa nolosti.

- Nolaan itseni väistämättä. Jos saan ohjelman loppuun, nolaan itseni 1 500 metrillä, koska kestävyysharjoittelu ei ole koskaan oikein napannut.

Salomäki kokeili kykyjään talvella SM-hallikisoissa. Silloin hän oli viides seiväshypyssä sekä kahdeksas pituushypyssä ja 60 metrin aitajuoksussa. Sen jälkeen hän on kilpaillut menestyksekkäästi myös raakavoimanoston SM-kisoissa.

Puolentoista viikon valmistelut

Kalevan kisoihin Salomäki on harjoitellut puolitoista viikkoa. Treenileiri alkoi oman valmennettavan, seiväshyppääjä Niko Koskinen harmillisesta loukkaantumisesta.

- Ennätin tehdä telineistä lähtöjä ja tein aitajuoksuharjoitteita yhdellä ja kahdella aidalla. Sen lisäksi olen tankannut kehoon energiaa ja huoltanut kroppaa. Olisi ollut hullua oikeasti harjoitella tässä välissä.

Salomäen urakka alkaa perjantaina aamupäivällä pituuden karsinnassa. Kymmenottelun 1 500 metriä juostaan sunnuntaina kello 16.45 alkaen. Salomäkeä odotetaan viideksi maaliin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat