Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Markus Pöyhönen hämmästelee superlahjakkuus Purolan hurjaa kehitystä: ”Olin tuolloin ihan poika vielä”

Ainoana suomalaismiespikajuoksijana aikuisten arvokisafinaaliin historian saatossa edennyt Markus Pöyhönen on ollut ihmeissään Samuel Purolan hurjasta ennätystykityksestä.

urheilu
Samuel Purola
Samuel PurolaTomi Hänninen

Suomalainen entinen pikajuoksutähti Markus Pöyhönen on seurannut ilolla tuoreen suomalaisen pikajuoksun superlahjakkuuden Samuel Purolan vauhtia tänä kesänä. 17-vuotias Purola on säväyttänyt juoksemalla parhaimmillaan 10,31. Aika on Euroopan tämän vuoden tilaston kovin alle 18-vuotiaissa.

Pöyhönen pinkoi itse Münchenin aikuisten EM-kisoissa vuonna 2002 viidenneksi, mutta nousi lopputuloksissa Britannian Dwain Chambersin dopingkäryn takia neljänneksi. Pöyhönen on edelleen ainoa suomalainen miespikajuoksija, joka on juossut aikuisten arvokisafinaalissa. Hän oli omien sanojensa mukaan silloin 23-vuotiaana fysiikassa samalla tasolla kuin Purola on nyt 17 vuoden iässä.

– Fyysisesti Samuel ei ole normaalin 17-vuotiaan tasolla. Jos vertaan Purolaa itseeni, niin olin ihan poikanen hänen fysiikkansa verrattuna tuossa iässä, muutaman vuoden ajan jo Purolaa tarkasti seurannut Pöyhönen naureskelee.

Pöyhönen itse juoksi omalla urheilu-urallaan parhaimmillaan 10,23. Se jäi kaksi sadasosaa Tommi Hartosen vuonna 2001 tekemästä Suomen ennätyksestä.

Pöyhönen ei itse lähde spekuloimaan, mihin nuoren Purolan rahkeet riittävät ajallisesti. Hän toivoo, että Purolan ura olisi tästä eteenpäinkin nousujohteinen.

– Täytyy toivoa, että Samuel pysyy terveenä ja ei tule loukkaantumisia. Sillä saattaa olla iso merkitys jatkouran kannalta. Potentiaalia on kyllä juosta kovempaa. Aina voi heittää jotain numeroita ilmaan, mutta se on aika turhaa. Annetaan kaverin tehdä töitä, Pöyhönen sanoo.

Yleisesti ottaen Pöyhönen sanoo, että nousu 10,40:n ja 10,50:n ajoista 10,30:n tienoille on paljon helpompaa kuin ajan pudottaminen 10,30:sta lähemmäs 10 sekuntia.

– Sille välille aika moni jää. Sadasosat alkaa olla tiukassa, kun mennään lähemmäs kymppiä. Varsinkin, kun mennään eurooppalaisittain, Pöyhönen painottaa.

Tänään perjantaina Purola kisaa alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa 100 metrin finaalissa. Hän on Euroopan tilastoissa kolmantena. Selkeä kärkinimi on ollut Italian Filippo Tortu, joka on juossut tänä vuonna peräti 10,15.

– Hän voittaa, ellei mene ihan päin seiniä. Samuelin kultaan en usko, jos ei tule jotain maagista. Mutta toivon mitalia, Pöyhönen sanoo.

Yle näyttää suorana: Voittaako Suomen pikajuoksulupaus tänään EM-kultaa?

Katso mykistävä tilasto – 17-vuotias Purola niittaa kaikkien aikojen maailman ja Euroopan kärkijuoksijat 100 metrillä!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat