Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Sikiöseulonta
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Suomen parhaasta jalkapalloilijasta tuli se, josta ei puhuta

Roman Eremenkon kilpailukielto suurella todennäköisyydellä tuhosi huippupelaajan uran. Vaikka tie kulkeutuisi vielä pelikentille, dopingin varjo on pitkä, arvioi Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

urheilu
Roman Eremenko lähikuvassa
EPA

Roman Eremenkon huippujalkapalloilijan uran viimeinen oljenkorsi katkesi perjantaina, kun Urheilun kansainvälinen vetoomustuomistuin (CAS) hylkäsi pelaajan valituksen kahden vuoden kilpailukiellosta.

Maaliskuussa 30 vuotta täyttänyt pelaaja on seuraavan kerran pelikelpoinen lokakuussa 2018. Pelit päättyivät viime syksynä, kun Eremenko yllättäen otettiin sivuun Suomen maajoukkueen kokoonpanosta ennen MM-karsintapeliä Islantia vastaan.

Reilua kuukautta myöhemmin paljastui, että Eremenko oli antanut dopingnäytteen, joka sisälsi kokaiinia.

Kolmikymppisen ihmisen päätöstä altistaa itsensä huumausaineille on turha moralisoida. Mutta sen seuraus oli silti suurempi kuin yksittäisen jalkapalloilijan tragedia.

Eremenkon kilpailukiellon jälkeen entinen seurajoukkue Moskovan TsSKA pelasi yhdeksän ottelua, joista voitti kaksi. Mukaan mahtui muun muassa peräkkäiset tappiot paikallisvastustajille, Moskovan Lokomotiville ja Spartakille.

Edelliskauden mestari ryhdistäytyi keväällä ja päätti kauden Venäjän liigan kakkosena, seitsemän pistettä mestarin eli Spartakin takana.

Suurseura löytää kyllä uusia pelimiehiä, mutta maajoukkueen tilanne on toinen.

Huuhkajat pelasi Islantia vastaan hyvän ottelun Eremenkon yllättävästä poisjäännistä huolimatta. Maajoukkueen voitotonta korpivaellusta seuratessa hiipii kuitenkin mieleen, että Suomen parhaalla jalkapalloilijalla olisi käyttöä, kun maalitilanteita pyritään luomaan.

Se on kuitenkin varmaa, että kahden vuoden tauko huippujalkapallosta tietää ylivoimaisia vaikeuksia nousta takaisin entiselle tasolle. Pelisilmä ei rapistu hetkessä, mutta kansainvälisen jalkapallon tempo ja vaatimukset kasvavat valtavalla vauhdilla. Eremenko ei voi pannansa aikana harjoitella minkään joukkueen mukana tai edes seuran tiloissa eli toisin sanoen hän ei pääse käyttämään tärkeintä työkaluaan.

Ja vaikka voisikin, miten hänet otettaisiin vastaan lokakuussa 2018?

Suomalaisessa urheilujulkisuudessa dopingin jäljet ovat pitkät eikä syyllisiä päästetä helpolla. Vaikka Eremenko on saanut jonkinlaista tukea, se on perustunut siihen, että kokaiini on bilehuume, ei mitään epoa.

Voidaan puhua peruuttamattomasta imagohaitasta.

Jotain tilanteen hankaluuudesta Palloliitolle kertoo, että perjantaina yhdenkään vastuussa olevan henkilön puhelimeen ei vastattu, kun Yle Urheilu pyrki hakemaan kommentteja tilanteeseen.

Suomen parhaasta jalkapalloilijasta tuli henkilö, josta mieluummin ei puhuta.

Lue myös

CAS ei antanut armoa – Eremenkon kilpailukielto pysyy voimassa

Sen kiltimmän Eremenkon tarina: Italiassa kaikki haukuttiin lyttyyn, Moskovassa "Roma" puhkesi kukkaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat