Alahärmässä vieraillut FIA-pomo Suomen F1-kisasta: "Haluan muistuttaa, että teillä on jo yksi ikoninen MM-ralli"

FIA:n puheenjohtaja Jean Todt on seurannut ilolla tämän kauden F1-kisoja. Nyt hän odottaa kuitenkin jo Suomen MM-rallia.

Kuva: Juha Harju / Lehtikuva

Formula ykkösten MM-sarja on ollut tänä vuonna tasaisempi kuin aikoihin. Mercedeksen aika lajin yksinvaltiaana on ohi, kun Ferrari on noussut tallin tasapäiseksi vastustajaksi. Kansainvälisen autourheiluliiton puheenjohtaja Jean Todt on iloinen lajin viimeaikaisesta kehityksestä.

– On todella tärkeää, että MM-sarjassa on kovaa kilpailua sekä kuljettajien että valmistajien sarjassa. Toivon, että useampi talli nousisi kärkikahinoihin, aikanaan Ferrarin tallipäällikkönä toiminut Todt sanoi Yle Urheilulle perjantaina.

Mercedes johtaa valmistajien MM-sarjaa 55 pisteen erolla Ferrariin, mutta kuljettajien sarjassa Ferrarin Sebastian Vettel on kärjessä pisteen erolla Lewis Hamiltoniin. Viime kauden jälkeen Williamsilta Mercedekselle siirtynyt Suomen Valtteri Bottas on sarjassa kolmantena, 23 pistettä Vetteliä perässä.

– Mercedes on laatutiimi, jolla on ehkä sarjan paras auto. Se antaa Bottakselle entistä paremman mahdollisuuden näyttää taitojaan. En ole kovin yllättynyt siitä, että hän pärjää.

"Mäkinen tehnyt erinomaista työtä"

Todt saapui Suomeen Alahärmässä käytävän kartingin EM-osakilpailun yhteydessä. Kansainvälisen autourheilupomon mietteet Suomen mahdollisesta F1-kisasta kiinnostivat kovasti.

Iittiin valmisteilla olevalle Kymi Ring -moottorurheiluradalle on kaavailtu FIA:n korkeinta luokitusta, joka mahdollistaisi F1-kisojen järjestämisen Suomessa. Jo nyt on selvää, että Kymi Ringillä ajetaan MotoGP:n MM-sarjan osakilpailuja.

– Kaikki on mahdollista. Haluan muistuttaa teille, että Suomessa on jo yksi ikoninen MM-ralli, tuhansien järvien ralli. Näkisimme mielellämme autourheilun ottavan uusia harppauksia Suomessa, Todt sanaili.

Ranskalainen Todt, 71, on oikeastaan enemmän ralli- kuin formulamiehiä. Todt teki yli kymmenen vuotta kestäneen uran kartanlukijana MM-sarjassa. Hän luki nuotteja muun muassa Hannu Mikkolalle ja Timo Mäkiselle. 1980-luvulla hän toimi pomona Peugeotin rallitiimissä.

Jyväskylän MM-ralli on tänä vuonna ohjelmassa ensi viikonloppuna. Todt on seurannut mielissään Tommi Mäkisen johtaman Toyotan paluuta kuninkuusluokkaan.

– Olen todella iloinen, että Toyotan kaltainen valmistaja on palannut sarjaan. Mäkinen on tehnyt erinomaista työtä ja uskon, että he ovat vielä parempia lähitulevaisuudessa.