Riikka Lehtosen 18 vuoden odotus päättyi: "Mieletön MM-stadion odottaa Wienissä, huikeaa lähteä sinne"

Riikka Lehtosen, Taru Lahti-Liukkosen ja valmentaja Kai Liukkosen neljän vuoden yhteistaival huipentuu beach volleyn MM-kisoissa Wienissä.

Riikka Lehtonen pääsee viikonloppuna pelaamaan MM-kisoissa. Kuva: AOP

Riikka Lehtonen on tahkonut 18 vuotta ammattilaiskenttiä lentopallossa ja beach volley -kiertueella. Rion olympiakarsinnat päättyivät pettymykseen, mutta nyt Lehtonen pääsee Suomi-paidassa haastamaan maailman parhaat pelaajat MM-hiekalla.

Lehtonen osallistuu viikonloppuna käynnistyvään Wienin MM-turnaukseen yhdessä Taru Lahti-Liukkosen kanssa. Kaksikon taustalla on alusta lähtien vaikuttanut valmentaja Kai Liukkonen.

- Meillä on pitkä yhteinen polku takana, ja kyllä on makea fiilis päästä edustamaan Suomea näiden tyyppien kanssa. Mieletön stadion odottaa Wienissä, huikeata lähteä sinne, Lehtonen iloitsi Yle Urheilun haastattelussa.

Lehtonen ja Lahti-Liukkonen aloittavat turnauksen F-lohkossa, jossa odottaa kova tshekkipari, maailmanrankingin kolmonen Barbora Hermannova/Marketa Slukova.

Lehtonen ja Lahti-Liukkonen tuntevat tshekkien metkut tuoreeltaan. Kaksikko hävisi kesäkuun lopussa Hermannova/Slukovalle niukasti 18-21, 19-21 Major-turnauksen pudotuspeleissä Kroatiassa.

Lisäksi suomalaiset kohtaavat MM-alkulohkossa parit Paraguaysta ja Costa Ricasta.

- Tämä on molemmille hieno huipennus uralle. Tavoitteena on jatkopaikka, onhan tämä tärkein turnaus tähän asti. Sitten puhutaan uusista tavoitteista, päävalmentaja Kai Liukkonen sanoi.

Riikka Lehtosella ja Taru Lahti-Liukkosella on pitkä yhteinen polku takanaan. Kuva: FIVB

Anniina Parkkinen tuonut kaivattua vetoapua

Kaksikon rinnalle kolmanneksi pelaajaksi houkuteltiin Anniina Parkkinen, jotta jokaiselle tulisi riittävästi lepoa rankalla maailmankiertueella 2017.

Lahti-Liukkonen otti Parkkisen kanssa Masters-turnauksen voiton Alanyassa reilu viikko sitten ja Lehtonen sijoittui Lahti-Liukkosen kanssa yhdeksänneksi kesäkuun Major-turnauksessa Kroatiassa.

Kolmikko on kerännyt mukavan palkintokassan, noin 40 000 dollaria, josta Lahti-Liukkosen potti on 16 000 dollaria.

- Turkin turnausvoitto oli huikea saavutus. Mulla oli sitä ennen kaksi viikkoa vaikeata pelaamisen kanssa, mutta Riikka ja psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita auttoivat henkisessä lukossa. Turkissa tuli fiilis, että tämä onkin kivaa, Lahti-Liukkonen kertoi.

Parkkisen rooli on auttanut Lehtosta palautumaan ja keskittymään eri tavoin myös harjoitteluun.

- Se on tuonut happea vuoteen. Ne mitä tehdään, niin tehdään laadukkaasti. Kuvio on tuonut intoa lisää ja koko vuosi on ollut hyvää treeniä. Tosin turnauksia on ollut jopa liian vähän, koska niitä on myös peruuntunut.

Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen voittivat heinäkuun puolivälissä Alanyan Masters-turnauksen. Kuva: CEV

Nyströmit etenivät pudotuspeleihin MM-kisoissa 2013

Lahti-Liukkonen odottaa MM-turnaukselta paljon. Suomen paras saavutus on Emilia ja Erika Nyströmin yhdeksäs sija vuonna 2013.

- Tämä on huikeata, koska arvostan Riikkaa tosi paljon urheilijana. Olen saanut häneltä niin paljon näiden vuosien aikana tukea. Nyt nautitaan ja otetaan hienosta tiimistä kaikki irti, Lahti-Liukkonen sanoi.

Valmentaja Liukkonen tietää tarkasti pelaajiensa kyvyt. Yllätys voi muhia jatkopeleissä.

- Kaksikko on pystynyt haastamaan maailman huippupareja ajoittain, mutta se on kestänyt vain erän. Ei vielä koko ottelua. Iso haaste on se, että peli pysyisi huipputasolla koko ajan, siihen nämä maailman parhaat pystyvät.

Lue myös: