Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Urheiluruutu

Maailman parhaat ratakelaajat tulevat Suomesta – Kotaja ja Tähti unelmoivat jo Tokiosta ja uusista ME-ajoista

Tuoreet Lontoon maailmanmestarit Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti esittelivät Ylen aamu-tv:ssä ratakelaajan pyörätuolia ja kertoivat tulevaisuuden suunnitelmistaan.

urheilu
Ylen aamu-tv: Maailmanmestarit Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja
Ylen aamu-tv: Maailmanmestarit Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja

TV1:ssä nähtiin tiistaiaamuna arvokasta väkeä, kun tuoreet ratakelauksen maailmanmestarit Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja vierailivat aamu-tv:ssä. Tähden MM-mitalisaldo nousi Lontoon 100 metrin kullan ja 200 metrin pronssin myötä yhdeksään – Kotajalle satasen kulta oli uran viides mitali maailmanmestaruuskisoissa.

- Mutta tämä oli ensimmäinen kulta sadalla metrillä, mikä on kuitenkin paralympialaji. Sen myötä yksi uran tavoite ja haave on toteunut, Kotaja kertoi.

- Ja täytyy myös todeta, että kyseessä on kuitenkin parayleisurheilun kaikista kovin kelausluokka, Tähti komppasi viitaten molempien kelaajien rullaamaan T54-luokkaan.

- Suomesta tulee tällä hetkellä sekä kovin mies- että naiskelaaja maailmassa. Se on aika hieno juttu.

Leo-Pekka Tähti Lontoon MM-kisoissa 2017.
Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti kelasi kultaa 100 metrin MM-finaalissa. Katso suoritus kuvaa klikkaamalla.

Mutta kuinka on mahdollista, että piskuisesta Suomesta tosiaan tulevat nyt todistetusti maailman parhaat ratakelaajat? Jo vuonna 2004 satasen olympiakultaa juhlinut Tähti on seurannut ratakelauksen ja koko paraurheilun kehittymistä niin maailmalla kuin kotimaassa.

- Paraurheilun arvostus on koko ajan noussut. Tulevaisuudessa on varmasti mahdollisuudet saada vielä uusia huippukelaajia Suomeen, jos vain tehdään rekytointihommat oikein. Nykyään maajoukkueeseenkin alkaa olla tunkua – toisin se oli kun itse aloitin, jolloin meitä oli tasan kaksi kelaajaa, 34-vuotias Tähti pohti.

Kotaja, 22, edustaakin paitsi nuorta lajikärkeä myös tulevaisuutta. Esikuvana toimi maailman ratakelauksen ykkösnimi ja maailmanennätysmies.

- Kyllä se oli ihan Leo-Pekan esimerkin ja innostuksen kautta, kun kelaamisen aloitin. Olen seurannut häntä jo pidemmän aikaa, Kotaja kertoi.

- Esikuvat ovat tärkeitä innoittajia. ja toivon tietysti että pystyn itsekin olemaan jollekin nuorelle tytölle tai pojalle esimerkki. Jossei kelauksen niin sitten jonkin muun lajin parissa.

Amanda Kotaja
Amanda Kotaja voitti Lontoon parayleisurheilun MM-kisojen päätöspäivänä 100 metrin ratakelauksen maailmanmestaruuden.

Tavoitteena Tokio ja ME-aika

Tähti on voittanut urallaan jo lähes kaiken mahdollisen. Silti yhä kokeneessa 34-vuoden iässäkin vauhti on pysynyt huippukovana ja kisamieli nälkäisenä.

- Vaikka ikää tulee, niin ukko ei näytä hidastuvan. Sitä vähän itsekin ihmettelee, että mistä se juontaa, Tähti naurahti.

Lontoon satasen finaalissa Tähti oli hirmuvauhdissa, mutta matkan omissa nimissä olevan maailmanennätysajan 13,63 tavoittelu tyssäsi 70 metrin kohdalla katkenneeseen pyörätuolin tukihihnaan.

- Se maailmanennätys näyttää kuitenkin siltä, että olisi realismia vielä voida sitä parantaa. Se on ehkä sellainen haave.

Kotajan on puolestaan kääntänyt jo katseensa kolmen vuoden päässä siintäviin Tokion paralympialaisiin. Riossa nuori kelaaja joutui viime vuonna pettymään, joten uran ensimmäinen olympiamitali on vielä ottamatta.

- Tokiossa 2020 satasen paralympiakulta on se unelma, Kotaja julisti hymyillen.

Kuvassa Henry Manni (vas) ja Marjaana Heikkinen sekä Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti (oik). Parayleisurheilijoiden MM-Joukkue saapuu Suomeen Lontoosta.
Neljä Lontoon mitalistia saapui Suomeen maanantaina. Kuvassa Henry Manni (pronssia T34-luokan 100 metrillä), Marjaana Heikkinen (hopeaa F34-luokan keihäänheitossa), Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja.AOP

Lue myös:

Näin Amanda Kotaja kelasi maailmanmestaruuteen – "Meillä on suomalaiset, räjähtävät geenit"

Tähti vei dramaattisen MM-kultataistelun – "Täytyy viedä tuoli hitsaukseen"

Pronssisija yllätti Leo-Pekka Tähden: "Aika huikea kelaus!"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat