Länsinaapuri kadehdittavassa kunnossa MM-kisoihin: "Ruotsin yleisurheilulla menee kuumemmin kuin aikoihin"

Ruotsi on lähdössä Lontooseen paitsi tuplasti isommalla myös tuplasti paremmalla yleisurheilumaajoukkueella.

Daniel Ståhl on miesten kiekonheiton ennakkosuosikki Lontoon MM-kisoissa. Kuva: AOP

Suomen yleisurheilukausi on ollut tulosten valossa kehnohko, ja Lontoon MM-kisoihin on siniristilipun alla kisaavia urheilijoita lähdössä vain 12. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen totesi viikonlopun Kalevan kisojen jälkeen Yle Urheilulle, että Suomi on kuitenkin kisajoukkueen kooltaan ja menestyspotentiaaliltaan pohjoismaista tasoa.

- On yksi selkeä mitalisuosikki per maa ja muutama pistesijaehdokas. Eli vähän samassa junassa ollaan tässä asiassa, Kemppainen totesi sunnuntaina Seinäjoella.

Suomi saattaa vertautua näin esimerkiksi Norjaan ja Tanskaan, mutta naapureista rakkaimman suhteen vertaus menee pahasti pieleen.

"Ruotsin yleisurheilulla menee kuumemmin kuin pitkään aikaan"

Näin hehkuttaa Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin viime aikaista yleisurheilumenestystä. Ruotsi on lähettämässä Lontooseen peräti 23 yleisurheilijaa, mikä on lähes tuplasti enemmän kuin Suomi. Mutta urheilijoiden määrän lisäksi Ruotsi pesee Suomen myös mitalikandidaattien määrässä.

Siinä missä suomalaisten odotukset on ladottu yksinomaan keihäsässä Tero Pitkämäen harteille, on Ruotsilla menestysmahdollisuuksia useassakin lajissa. Osoituksena täydellisesti ajoitetusta kuntopiikistä moni ruotsalaisurheilija rikkoi Lontoon MM-kisarajan kesä-heinäkuussa.

Esimerkiksi kiekonheittäjä Daniel Ståhl humautti kesäkuussa Sollentunassa uuden Ruotsin ennätyksen 71,29, mikä on paitsi maailman kauden kärkitulos myös pisin heitto neljään vuoteen.

Maajoukkueen viimeisiin lisäyksiin kuuluva Andreas Kramer paukutteli taas Puolan alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa 800 metrillä kultaa. Alkuerissä oma ennätys parani sekunnilla ja samalla alittui Lontoon kova karsintaraja 1:45.90.

Vasta 18-vuotias Armand Duplantis on miesten seiväshypyn maailmanlistan nelonen. Kuva: AOP

Seiväshypyssä Ruotsi lähettää Lontooseen tuoreet alle 20-vuotiaiden EM-kisojen seiväshyppymestarit Armand Duplantiksen ja Lisa Gunnarssonin, sekä heinäkuun alussa Ruotsin ennätyksen uusiin lukemiin pompanneen Michaela Meijerin.

Konkariosastolta mitaleja voi hyvänä päivänä odottaa vaikkapa pituuden viime vuoden EM-hopeamieheltä Michel Tornéukselta.

- Joukkueemme tuntuu paremmalta kuin ikinä, tai ainakin sinä aikana kuin minä olen ollut liitossa töissä. Niin moni on pystynyt loistotuloksiin ja lisäksi joukkueeseen on noussut useita nuoria lupauksia, hehkutti Ruotsin maajoukkuevalmentaja Karin Torneklint Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: