Tutkimus varmisti: Amerikkalainen jalkapallo altistaa aivoja rappeuttavalle sairaudelle

Peräti 87 prosentilla tutkituista pelaajista oli aivoissaan merkkejä CTE-sairaudesta. Yhteensä 202 pelaajan aivot tutkittiin heidän kuolemansa jälkeen.

urheilu
Yleiskuva amerikkalainen jalkapallo
AOP

Päähän kohdistuvat iskut amerikkalaisessa jalkapallossa altistavat pelaajia aivoja rappeuttavalle sairaudelle. Journal of the American Medical Association -lehdessä tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan peräti 87 prosentissa tutkittujen pelaajien aivoista löytyi merkkejä CTE-sairaudesta.

CTE eli krooninen traumaattinen enkefalopatia on Alzheimerin tautia muistuttava sairaus. Se johtaa muun muassa muistiongelmiin, sekavuuteen ja muihin psyykkisiin ongelmiin.

Amerikkalaistutkimuksessa tutkittiin 202 pelaajan aivot heidän kuolemansa jälkeen. Tutkitut pelaajat olivat kuolleessaan 23-89-vuotiaita. Valtaosa heistä pelasi ammatikseen NFL:ssä, mutta pelaajia oli myös koulu- ja yliopistojoukkueista ja Kanadan liigasta.

Tutkimusta johtanut tohtori Ann McKee arvioi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että tutkimuksessa korostuvat sairastuneet pelaajat. Heidän omaisensa halusivat pelaajien aivot mukaan tutkimukseen, koska arvelivat peliuralla olleen vaikutusta pelaajan sairastumiseen.

- Tästä huolimatta ei ole epäilystäkään siitä, että amerikkalaisessa jalkapallossa on ongelma. Lajin pelaajilla on riski sairastua aivoja rappeuttavaan sairauteen, McKee sanoi.

NFL pitää tutkimusta merkittävänä ja tähyää siihen, että lajissa ymmärrettäisiin paremmin CTE-sairauden riskit.

- Taudin syntyyn liittyen on yhä paljon epävarmuustekijöitä, NFL kommentoi.

Liiga tunnusti viime vuonna ensi kertaa, että lajilla ja CTE-sairaudella on yhteys.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat