1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tarinat ja ilmiöt

New York Times -lehtikin sen tietää: suomalaiset ovat outoa urheilukansaa

Suomella on ruuvi löysällä, mitä tulee urheiluun, kirjoittaa New York Times verkkosivuillaan. Lehti on käynyt tutustumassa outoihin suomalaislajeihin, kuten esimerkiksi suopotkupalloon.

Kuva: Kuvakaappaus New York Timesin jutusta.

Suopotkupallo, eukonkanto, kännykänheitto, marjanpoiminta, ilmakitaransoitto, hyttysten tappaminen, esteratsastus keppihevosella, saunominen…  Vain Suomessa tällaisissa ”lajeissa” voidaan kilpailla SM-mitaleista ja maailmanmestaruuksista.

Aika ajoin nämä mestaruuskisat ylittävät uutiskynnyksen myös ulkomailla. Tällä kertaa suomalaisten omituisista harrastuksista on tehnyt artikkelin Yhdysvaltojen merkittävimpiin sanomalehtiin kuuluva New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Lehden mukaan Suomi on kadonnut kansainvälisen urheilun maailmankartalta viimeisten vuosikymmenien aikana, mutta samalla olemme ”menettäneet järkemme” urheilussa. Kun lehden toimittaja seurasi 20. kertaa järjestettyjä suopotkupallon MM-kisoja Hyrynsalmella, piti hän lajia rumana versiona jalkapallosta. Hänen ensimmäisiä kysymyksiä pelaajilta olikin: miksi?

Moni muukin on tätä kysymystä miettinyt, mutta NYT:n haastattelema Matti Paulavaara löysi kysymykseen hyvän vastauksen:

– Voi sanoa, että on suopotkupallon maailmanmestari. Kuinka moni voi sanoa sen?

Miksi suomalaiset kilpailevat tällaisissa hulluissa lajeissa? Tähän ei lehden mukaan ole yksinkertaista syytä, mutta se esittää vaihtoehdoiksi muun muassa suomalaisten innokkuuden ulkoilmassa liikkumiseen, hyvät paikat luonnossa vapaa-ajan virkistystoiminnoille, pitkän ja pimeän talven sekä alkoholin.

– Ehkä tulemme hieman hulluiksi kesäisin. Kun siihen sekoittaa alkoholin, niin ehkä me haluamme kilpailla hieman, Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologi Hanna Vehmas sanoi lehden haastattelussa.

New York Times muistuttaa lukijoitaan ajasta, jolloin Suomessa suhtauduttiin urheiluun erittäin vakavasti ja kuinka maamme identiteetti rakentui pitkälti urheilulle. Suomalaisella sisulla saavutettiin 40 vuoden ajan keskimäärin 24 mitalia kesäolympialaisista, mutta tämä aika on enää kultainen muisto. Rion olympiakisoista Suomi saavutti enää vain yhden pronssimitalin.

Mutta vaikka Suomen aika urheilun kirkkaimmassa kansainvälisessä kärjessä on mennyttä, nousevat nämä uudet lajit pinnalle. Ja ne ovat New York Timesin mukaan muokanneet jälleen suomalaisia.

– Me olemme oppineet nauramaan itsellemme. Mikä onkaan niin vakavaa? Turun yliopiston liikuntasosiologi Pasi Koski kysyi lehdeltä.

Lue alkuperäinen juttu Finland Has a Sports Screw Loose täältä. (siirryt toiseen palveluun)