Suora

  • Elävä arkisto esittää

Leo Kinnusen hengenvaarallinen hetki 40 vuoden takaa muistetaan edelleen Jyväskylässä: "Pirskatti maaliin piti päästä"

Edesmenneen moottoriurheilulahjakkuuden Leo Kinnusen vuoden 1977 Suurajojen vaarallinen hetki muistetaan vieläkin Jyväskylässä.

urheilu
Leo Kinnunen
Leo Kinnunen voitti urheiluautojen MM-sarjan vuonna 1970. Kuva vuodelta 1972AOP

*JYVÄSKYLÄ. *Suomen historian ensimmäisen F1-kuljettajan Leo Kinnusen kuolemaa on muisteltu myös Jyväskylän MM-rallissa. Vaikka Kinnunen teki historiaa nimenomaan F1-sarjan suomalaisena uranuurtajana vuonna 1974, niin hänen kovimmat urotyöt liittyvät muihin moottoriurheilun lajeihin.

Vuonna 1970 Kinnunen voitti urheiluautojen MM-sarjan Porschella. Rallissa hän oli Jyväskylän Suurajoissa parhaimmillaan kolmas.

Kinnusen ikätoveri Simo Lampinen muistaa edesmenneen moottoriurheilumiehen erinomaisesti. Kinnusta on pidetty jopa lahjakkaimpana suomalaisena moottoriurheilijana koskaan.

- Hänellä oli valtava autonkäsittelytaito. Voisi sanoa, että parempi kuin kielitaito, kolminkertainen Jyväskylän voittaja Lampinen heittää.

Edellisen kerran Lampinen oli tavannut Kinnusen viitisen vuotta sitten legendaarisen Primulan jengin tapaamisessa Turussa. Vanhoista moottoriurheilutähdistä koostuvaan ryhmään kuuluu 200 henkilöä. Vuosittain heistä käy edelleen kokouksissa 40-70.

- Pyörätuolissa istunut Leksa oli käymässä Turussa tyttärensä kanssa. Se oli kiva tapaaminen, Lampinen muistelee.

- Hän oli aina avoin. Leksan kanssa jutteli aina mielellään moottoriurheilusta.

Yleisön silmissä Kinnusen uran muistiinpainuvin hetki on varmasti vuoden 1977 Jyväskylän suurajoista. Tuolloin Kinnusen Porschen kaasuttimeen tuli ongelma. Kartturi Jorma Pulkkinen kiipesi takapellin päälle ja roikkui auton ulkona setvimässä ongelmaa. Samaan aikaan takaa tullut Kyösti Hämäläinen osui Kinnusen 80 kilometrin tuntivauhdissa liikkunutta Porschea peräpeiliin.

- Se aiheutti paljon polemiikkia, Lampinen toteaa kuuluisasta tilanteesta.

Sekä Pulkkinen että Lampinen selvisivät tilanteesta ilman vammoja, vaikka aineksia pahempaan oli. Lampiselle itselleen tilanne oli kuitenkin hyvin normaali. Nykypäivänä samanlaista katsottaisiin suurella outoudella.

- Tuolloin oli sellainen asenne, että pirskatti maaliin pitää päästä, Lampinen muistuttaa.

74-vuotias Lampinen ei ollut yhtä paljoa Kinnusen kanssa tekemisissä kuin toisen tänä vuonna edesmenneen rallilegendan Timo Mäkisen kanssa. Lampisella oli urallaan enempi etuvetoiset autot käytössä, kun Kinnusellla oli takavetoiset.

Kahden hyvän tutun kuolema tänä vuonna ei ole silti shokeerannut Lampista.

- Olen ottanut nämä hyvin vastaan, sillä olen itsekin ollut romuna. Kun minulla oli polio ja muita halvauksia, Lampinen toteaa elämän realiteeteista.

Mäkistä kunnioitetaan torstaina ja perjantaina Jyväskylän MM-rallin Harjun erikoiskokeilla. Torstaina ajetaan muistoajo 1950-1970 –luvun autoilla ja perjantaina on vuorossa 1980-2000 –lukujen kilpureilla.

- Tämä on todella hieno kunnianosoitus, Lampinen painottaa.

Lue lisää:

IS: Formula ykkösten suomalaispioneeri Leo Kinnunen kuoli

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat