Koe uusi yle.fi

Suora

  • Jalkapallon EM U19 FRA - UKR

Harjoituskauden repaleisuus usean uimarin riesa – valmennusjohto antoi tyydyttävän arvosanan MM-joukkueelle

Suomalaisuimarit paransivat kokonaisuutena tasoaan edellisistä pitkän radan MM-kisoista. Suomen joukkueen lopputuloksena oli viisi välieräpaikkaa ja yksi finaalipaikka.

uinti
Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka LiukkonenEPA

*BUDAPEST. *Suomalaisuimareiden urakka uinnin pitkän radan MM-kisoissa päättyi sunnuntaiaamuna naisten sekauintiviestin alkueriin. Huippu-uimarimme paransivat kokonaisuutena tasoaan Budapestin MM-altaassa verrattuna edellisiin MM-uinteihin Kazanissa kaksi vuotta sitten ja viime kesän Rion olympiakisoihin.

- Lopputulos on ihan tyydyttävä, tuloksena oli viisi välieräpaikkaa ja yksi finaalipaikka. Harjoituskausi Rion jälkeen oli vaikea. Kärkiuimarimme pitivät taukoa, oli sarasteluja ja pieniä loukkaantumisia. Oikeastaan vasta SM-uinneissa Tampereella nähtiin, että olemme menossa taas oikeaan suuntaan, muistelee olympiavalmentaja ja Suomen joukkueenjohtaja Jari Varjonen Budapestissa.

Liukkonen pienillä muutoksilla huipulle

Suomen joukkueen paras uimari Budapestin MM-altaassa oli Ari-Pekka Liukkonen, joka selviytyi 50 metrin vapaauinnin finaaliin ja oli lopputuloksissa kuudes. Finaaliaika 21,67 oli koko uran toiseksi paras. Liukkosen tulostaso on parantunut pienillä keinoilla, joista paino on ollut henkisellä puolella. Kisatapahtumia edeltävät päivät on pyritty rauhoittamaan ja kaikki ylimääräinen minimoimaan.

– A-P:n osalta harjoittelua ei suuremmin ole muutettu, voimaharjoittelua on ainoastaan lisätty. Tulosparannukseen on vaikuttanut, että Rion jälkeen olemme ottaneet erilaisen lähestymistavan kilpailemiseen, kertoo Liukkosen valmentaja Marko Malvela.

28-vuotias Liukkonen on kuudes suomalaisuimari, joka on selviytynyt pitkän radan MM-finaaliin. Hän osoitti kuuluvansa siihen vapaauinnin sprintterieliittiin, jolla on mahdollisuus nousta arvokisoissa mitaleille.

– Ari-Pekka voitti finaalissa muutaman olympiavoittajan, maailmanmestarin ja maailmanennätyksen haltijan. Näen, että tämä on hänelle enemmänkin alku, vaikka hän on 28-vuotias ja alkanut nyt kunnolla menestyä. Lyhyillä matkoilla voi menestyä vielä vanhempanakin, Malvela toteaa.

Harjoituskauden repaleisuus usean uimarin riesa

Kolmen suomalaisuimarin kausi on ollut repaleinen. Se näkyi joukkueen valmennusjohdon mielestä varsinkin Matti Mattsonilla ja Jenna Laukkasella pidemmillä uintimatkoilla.

- Matti Mattsonin, Jenna Laukkasen ja Matias Koskenkin rikkonainen kausi näkyi pidemmillä matkoilla, kun kestävyys ei ollut ihan kohdillaan. Ensi kausi näyttää paremmalta lähteä liikenteeseen.

Jenna Laukkanen selviytyi välieriin 50 ja 200 metrin rintauinnissa. Matias Koski kärsi olkapääongelmista ja ui MM-kisoissa ainoastaan 200 metrin vapaauinnin. Matti Mattsson pääsi keväällä armeijasta ja oli intin ”loppusodassa”, kun muut harjoittelivat. Toisaalta hänen terävin kuntonsa näytti tulosten perusteella olleen heinäkuun alussa SM-kisoissa, kun hän kauhoi rintauinnin 100 metrin Suomen ennätyksen.

– Liian pitkä herkistely saattoi vaikuttaa täällä Matin tulostasoon, mutta vaikea sanoa nyt, mikä siinä lopulta oli. Hän oli tietysti armeijassa, joka vaikuttaa harjoitteluun. Matti oli kuitenkin lähellä omia parhaita aikojaan näin repaleisen kauden jälkeen, se on hyvä asia, Varjonen miettii.

Ari-Pekka Liukkosen ohella suomalaisia valopilkkuja olivat MM-altaassa Mimosa Jallow ja Veera Kivirinta, jotka molemmat selviytyivät ensimmäistä kertaa pitkien ratojen MM-kisoissa välieriin. Kaksikosta Mimosa Jallow urakoi MM-kisoissa neljä henkilökohtaista matkaa.

Lue lisää:

Suomen MM-kisaurakka päätökseen – naiset karsiutuivat sekaviestifinaalista

Suosittelemme

Tuoreimmat