Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ESP - USA
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - CAN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

MM-joukkueesta pudotettu Rami Hietaniemi raivostui Painiliitolle: "Vihaan sitä mitä olen aina ennen rakastanut"

Kreikkalais-roomalaisen tyylin vastuuvalmentajan Marko Yli-Hannukselan mukaan Rami Hietaniemen näytöt eivät riitä MM-kisoihin.

paini
Rami Hietaniemi Rion olympialaisissa.
Rami Hietaniemi Rion olympialaisissa.AOP

Suomen Painiliitto lähettää elokuun lopulla painittaviin Ranskan MM-kisoihin vain kolme kreikkalais-roomalaisen painityylin edustajaa. Joukkueessa ovat Tero Halmesmäki (75kg), Elias Kuosmanen (98kg) ja Tuomas Lahti (130kg). Listasta puuttuu 2000-luvun toiseksi menestyneimmän suomalaisen miespainijan Rami Hietaniemen nimi.

– Suomella oli EM-kisoissa vain kolme painijaa, joten saamme lähettää MM-kisoihin vain tuon samaisen määrän. Ramilla on ollut rikkonainen kesä eikä hänellä ole kunnollisia näyttöjä viime ajoilta, eikä oikeastaan pidemmältäkään ajalta. Siinä sitten piti painijat laittaa jonkinlaiseen rankingiin, eikä Hietaniemi tähän kolmikkoon mahtunut, kreikkalais-roomalaisen tyylin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela toteaa.

Yli-Hannukselalla ja Hietaniemella on eriävät näkemykset tilanteesta, sillä kaksinkertainen arvokisamitalisti sanoo olevansa MM-kisojen arvoisessa kunnossa.

– Ensinnäkin Painiliitolle pitää antaa sapiskaa siitä, että EM-kisat mentiin vain kolmella painijalla. Näin ollen miehiä jää nyt enemmän rannalle. Itselläni on ollut tänäkin kesänä vaivoja, mutta on niitä ollut aina ennenkin. Olympialaisia lukuun ottamatta olen pystynyt vaivaisenakin etenemään mitaliotteluihin. Ja täsmälleen samat tavoitteet olivat tällekin vuodelle. Pyysin loppuun asti sellaista viime hetken näyttömahdollisuutta, mutta sitä valmennusjohto ei antanut. Olo on nyt täysin tyhjä. Ensin pettymys olympialaisissa ja nyt tämä, Hietaniemi sanoo.

Nurmoon kotiutuneen painijan loukkaantumishistoria on karua luettavaa. Arvokisoissa hän on kuitenkin menestynyt viime vuotta lukuun ottamatta.

– Kun minulta katkesi kyynärhermo syksyllä 2012, niin sen jälkeen ei ole ollut tervettä arvokisaa. MM-kisoissa 2013 olin käytännössä yksikätisenä pronssiottelussa. EM-kotikisoissa 2014 oksensin koko päivän, mutta saavutin hopeaa. Las Vegasin MM-kisoissa 2015 oli valtavat imeytymisongelmat joiden jälkeen selkä meni täysin lukkoon, mutta tuloksena oli silloinkin viides sija ja olympiapaikka. Riossa itsessään olinkin sitten ihan paska.

– Kyllä minun mielestä näiden vanhojenkin näyttöjen pitäisi jotakin painaa. Tai oikeuttaa edes viime hetken näyttöpaikkaan.

MM-kisat painitaan tänä vuonna jo elokuun lopulla. Kireästä aikataulusta johtuen joukkue piti lyödä ajoissa lukkoon ja tällaista näyttöpaikkaa ei Hietaniemelle annettu.

– Tulimme heinäkuun puolivälissä pois Puolan leiriltä ja kansainväliseen painiliittoon piti sen jälkeen ilmoittaa kisoihin lähtevät painijat. Siellä leirillä näin, ettei Hietaniemi ole vammojen jälkeen sellaisessa kunnossa, jossa hän voisi tiputtaa jonkun edellä mainitusta kolmikosta, vastuuvalmentaja Yli-Hannuksela päättää.

Uransa jatkosta 34-vuotias painija ei vielä osaa sanoa mitään, mutta Pariisista putoaminen on massiivinen pettymys.

– Olisin pystynyt MM-kisoissa painimaan ja yleensä silloin on käsi noussut ottelun jälkeen pystyyn. Nyt tuntuu siltä, että vihaan sitä mitä olen aina ennen rakastanut. Ja se mistä olen aikaisemmin ammentanut voimaa on nyt tyhjentänyt fyysiset ja henkiset varastoni.

Suomen joukkue painin MM-kilpailuihin Ranskan Pariisiin 21.-26. elokuuta

Kreikkalais-roomalainen paini:

75 kg: Tero Halmesmäki

98 kg: Elias Kuosmanen

130 kg: Tuomas Lahti

Vapaapaini:

86 kg: Ville Heino

125 kg: Jere Heino

Valmentajat: Marko Yli-Hannuksela, Juha Lappalainen ja Ahto Raska.

Vesa-Matti Savinen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat